Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αδιανόητο: Το Δημόσιο κατηγορεί τους πυρόπληκτους στο Μάτι ως “υπαίτιους” κατά… 99% που κάηκαν!

Τέσσερα και πλέον χρόνια από εκείνη την ανείπωτη τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ενώ κανείς και τίποτα δεν μπορεί να..

Τέσσερα και πλέον χρόνια από εκείνη την ανείπωτη τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ενώ κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευθύνες τους κράτους για την συμφορά, ενώ η υπόθεση αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται στα πολιτικά προεκλογικά και μετεκλογικά παιχνίδια, έχουμε ένα αδιανόητο ρεσιτάλ απανθρωπιάς, αναισχυντίας, αφιλοτιμίας και ξετσιπωσιάς στο οποίο έχει επιδοθεί το ελληνικό Δημόσιο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της τραγωδίας στο Μάτι.
 
Ου τέ λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι  νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπόντας το κράτος και τις κυβερνήσεις του, ζητούν να καταλογιστεί  συνυπαιτιότητα (!) των θυμάτων για την συμφορά που τους χτύπησε, και ισχυρίζονται ότι τα θύματα που ζητούν αποζημιώσεις είναι υπεύθυνα σε ποσοστό 99% για τα όσα υπέστησαν!
 
Το Δημόσιο, μάλιστα, δεν αποδέχεται παραλείψεις ή λάθη στη ρύθμιση της κίνησης από την Αστυνομία και υποστηρίζει ότι ορισμένοι εκ των εναγόντων εισήλθαν στην καιόμενη περιοχή με δική τους ευθύνη..
 
 Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η ένσταση συντρέχοντος πταίσματος προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα και χρησιμοποιείται συνήθως σε τροχαία ατυχήματα αλλά και σε εργατικές υποθέσεις. Εάν γίνει αποδεκτή η θέση του Δημοσίου, το δικαστήριο μπορεί είτε να μην επιδικάσει αποζημίωση είτε να μειώσει το σχετικό ποσό.
 
Όσο ξεδιάντροπο και αν ακούγεται, λοιπόν, είναι πέρα για πέρα αληθινό!
 
Την ώρα που η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι έχει αρχίσει και οι μαρτυρίες των συγγενών των νεκρών, των τραυματιών και όσων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στη φωτιά ξυπνούν τραγικές μνήμες της 23ης Ιουλίου 2018, το Δημόσιο και η Πυροσβεστική επιρρίπτουν ευθύνες στα… θύματα για να αποκρούσουν την αγωγή αποζημίωσης που έχει κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια!
 
Οι δικηγόροι των 24 εναγόντων, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος και Ιάκωβος Νικολακόπουλος, αποκάλυψαν πως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου για να αντικρούσουν τα θύματα, ισχυρίζονται ότι είναι οι πυρόπληκτοι που ευθύνονται για όσα υπέστησαν επειδή «κατευθύνθηκαν στην καιόμενη περιοχή»!
 
Στην ίδια γραμμή, κράτος και Πυροσβεστικό Σώμα αποδίδουν την τραγωδία σε «ανωτέρα βία», σε «απρόβλεπτους παράγοντες» και σε «αιφνιδιαστική μεταβολή στην ένταση των ανέμων»…
 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, η Πυροσβεστική ζητάει να αναγνωριστεί συντρέχον πταίσμα των εναγόντων κατά 95% (!), επικαλούμενη το επιχείρημα ότι σχεδόν όλες οι κατοικίες των εναγόντων ήταν εκτός σχεδίου πόλεως. Η Πυροσβεστική υποστηρίζει, επίσης, ότι στους πληγέντες οικισμούς δεν είχαν τηρηθεί οδηγίες για την ασφαλή θωράκιση σπιτιών έναντι πυρκαγιάς. Κάνει, δε, λόγο για πεύκα «τα οποία εφάπτονταν με τις σκεπές και τα παράθυρα των σπιτιών και λειτούργησαν ως καύσιμη ύλη για την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς». Οι ισχυρισμοί του Δημοσίου κατατείνουν στο ότι «οι ως άνω παραλείψεις έπαιξαν, όπως αποδείχθηκε, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος»…
 
Οι κύριοι Παπαστεριόπουλος και Νικολακόπουλος χαρακτηρίζουν «ντροπή» την επίκληση από το Δημόσιο συντρέχοντος πταίσματος των πυροπλήκτων: «Δεν καταλαβαίνει κανείς εάν αυτοί που επινόησαν αυτόν τον ευτελή ισχυρισμό πράγματι τον εννοούν και είναι τόσο ανάλγητοι ή αστειεύονται προκαλώντας τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλη την κοινωνία», δηλώνουν και συμπληρώνουν: «Σε κάθε περίπτωση λυπεί και εξοργίζει συνάμα το γεγονός ότι έπειτα από τέτοια καταστροφή λείπουν η ταπεινότητα και η αυτοκριτική, κάτι που προμηνύει ότι δεν είναι απίθανο με ένα τέτοιο κράτος να ξαναζήσουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις».
 
 
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις