Είναι ακριβώς σήμερα που ο Κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στην συνάνντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου και με αφορμή την υπόθεση Αυγενάκη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την ίδια αντιλαική πολιτική, αλλά με… ήθος. Και είναι σήμερα, στο πλαίσιο αυτού του απαράμιλλου ήθους που εμφανίστηκε στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας Ν.Κεραμέως για να ισχυριστεί ότι όσα λέγονται για προώθηση του καθεστώτος της 6ήμερης δουλειάς, είναι… fake news!
Ακούστε, λοιπόν, εδώ, στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Real fm τον εργατολόγο Α.Μητρόπουλο να περιγράφει τους κυβερνητικούς νόμους και βγάλτε συμπέρασμα για το τι θα πει “ψεύτης”:
***
«Fake news» η εξαήμερη εργασία για την Κεραμέως!
Δήλωση – ντροπή από τη νέα υπουργό Εργασίας στην προσπάθειά της να κάνει το μαύρο άσπρο για την έκτη μέρα εργασίας, μετά και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, o Guardian και οι Νew York Times.
Η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε «fake news» την έκτη μέρα εργασίας υποστηρίζοντας σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει εξαήμερη, είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη μέρα εργασίας» είπε μιλώντας για την εφαρμογή του μέτρου σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες και για όσες αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο εργασίας.
«Δεν μπορείς να λες συνέχεια χωρίς αιτιολογία “όχι” αλλά δεν μπορεί και ο εργοδότης να σου λέει κάθε Σάββατο να δουλεύεις» ισχυρίστηκε προσθέτοντας πως ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει επιπλέον μέρα μόνο δύο από τις 52 εβδομάδες.
«Το πενθήμερο είναι ο κανόνας» δήλωσε προκλητικά, παρότι η ρύθμιση παραβιάσεις τους σχετικούς κανόνες εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως είπε, η επιπλέον ημέρα θα αμείβεται συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία.
«Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας» διαβεβαίωσε η υπουργός μιας κυβέρνησης των αντεργατικών ρυθμίσεων, που καρατόμησε το ΣΕΠΕ, και υποστήριξε πως έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας. Και σε μια εποχή που άλλα κράτη δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία με τις ίδιες απολαβές και τις ίδιες ώρες εργασίας, η κ. Κεραμέως είπε πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έκτακτη μέρα εργασίας και πως στην Ελλάδα επί υπουργίας Χατζηδάκη θεσπίστηκε πλαίσιο για τέσσερις μέρες εργασίας αλλά με παραπάνω ώρες.
Αναφερόμενη στις συναντήσεις της με τους κοινωνικούς φορείς αυτές τις μέρες επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι «είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος για να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας» υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συνεννόησης.
Εμπροσθοβαρές επίδομα, που θα βαίνει μειούμενο
Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας συναρτώντας το ύψος του χρηματικού ποσού με τα χρόνια εργασίας, όπως είχε κάνει η προκάτοχός της, Δόμνα Μιχαηλίδου, που δεν πρόλαβε να κάνει πράξη το αμφιλεγόμενο σχέδιο.
Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 40 χρόνια και αν έχει 20-30 εβδομάδες, διερωτήθηκε και πρότεινε να είναι εμπροσθοβαρές και να βαίνει μειούμενο για να πιεστεί ο εργαζόμενος να καταβάλλει «ιδιαίτερη προσπάθεια» να βρει απασχόληση, ως εάν η εύρεση εργασίας εξαρτάται μόνο από τον ίδιο.
Ωστόσο, πιάστηκε αδιάβαστη λέγοντας πως «το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση αλλά περιέγραψε και διαγραφές ανέργων λέγοντας: «Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας».
Ερωτηθείσα για τις επικρίσεις για την εγκύκλιο με την οποία εξαιρείται ο χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία από τον ενεργό χρόνο εργασίας, όπως καταγράφεται στην ψηφιακή κάρτα κάθε εργαζόμενου, απάντησε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα».
«Είναι μισή ώρα προετοιμασίας και μισή ώρας στο τέλος, επειδή ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι χρόνος προετοιμασίας ενός εργαζομένου δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας» είπε προσθέτοντας ότι η ψηφιακή κάρτα ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ. Ξέχασε όμως να πει ότι με το «δώρο» της μίας ώρας το υπουργείο της ικανοποίησε πάγιο αίτημα του ΣΕΒ. «Βλ. «Δώρο στον ΣΕΒ μία ώρα εργασίας», «Εφ.Συν.» 22.06.2024).
Πηγη: ΕφΣυν