Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Από σήμερα στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»

Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Θεσσαλονίκη, Εκεί για τρεις μέρες θα χτυπά η..

Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Θεσσαλονίκη, Εκεί για τρεις μέρες θα χτυπά η καρδιά της νεολαίας. Ολες τις μέρες στα Στέκια και τις Σκηνές φιλοξενούνται πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη είναι μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων στις κεντρικές Σκηνές και στα Στέκια που θα λειτουργούν στον χώρο, περιλαμβάνονται συναυλίες και αφιερώματα, συζητήσεις και εκθέσεις.

Προγραμματίζονται συζητήσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με το νομοσχέδιο – έκτρωμα και για τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. 

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Νέο αντεργατικό νομοσχέδιο: Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η οργάνωση της πάλης και η αντεπίθεση γίνεται καθήκον». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΔΣ στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «”Λαϊκή Συσπείρωση” ισχυρή, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική». Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

 
 

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα:

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη

 • Κεντρική Σκηνή

Συναυλία με τον Βασίλη Πρατσινάκη με τίτλο: «Το ελληνικό τραγούδι συναντάει την ποίηση». 

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

 • Λαϊκή Σκηνή

– Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου, με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν»

Συμμετέχουν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος ΚαυκούλαςΝίκος Ταλέας

– Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του «Λαϊκή στράτα»

 • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

– Σε+ Με Πατιρντί

– Φοίβος Δεληβοριάς

– Βουκολική Διαταραχή

 • Μαθητική Σκηνή

– Μαθητικά συγκροτήματα

– Dull Gas

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη

 • Κεντρική Σκηνή

– «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή» – Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη

Επιμέλεια αφιερώματος: Πάνος Γαλάνης, Πάνος Τσίτσικας

Ενορχηστρώσεις: Πάνος Τσίτσικας

Τραγούδι: Γιώργος Μεράντζας, Μάρθα Φριντζήλα

– «Της ψυχής το παρακάτω» – Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Στόκας

 • Λαϊκή Σκηνή

– Συναυλία με την μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη

– Γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου

 • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

– Domenica

– Σπύρος Γραμμένος

– Koza Mostra

 • Μαθητική Σκηνή

– Rast Maqam

– Μαρίνα Σάττι

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη

 • Κεντρική Σκηνή

– Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο

– Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

 • Λαϊκή Σκηνή

– Ρεμπέτ Ασκέρ

– Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

 • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

– Urban Pulse

– Μωρά στη Φωτιά

 • Μαθητική Σκηνή

– Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση

– Marseaux

 
 

Εκθέσεις και στέκια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Ξεχωρίζει η φετινή  κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τίτλο «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής»Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Παράλληλα στο Στέκι Πολιτισμού, και τις τρεις μέρες, θα υπάρχει εικαστική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο. Θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις όλες τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης, τις ώρες 19.00 – 21.00. Επίσης, την Παρασκευή 15/9, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους με τίτλο «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».

Το Σάββατο 16/9 θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση φοιτητών Εικαστικού ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Ο χώρος του Φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει: Μαθητικό Στέκι, Φοιτητικό Στέκι, Εργατικό Στέκι, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι Νέων Στρατευμένων, Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, Παιδότοπο, Γωνιά για τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου».

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο». Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιούνται στις 19.00 παιχνίδι Ρουκ Ζουκ καθώς και δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στα 55 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ με τίτλο «Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριάτραβούνε πολύ μακριά (…) να φτιάξουν έναν κόσμο ευτυχισμένο, τον σοσιαλισμό». Επίσης, στον χώρο θα λειτουργούν γωνιά γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών με την ΚΝΕ καθώς και γωνιά για την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Το Εργατικό Στέκι θα πλαισιωθεί με έκθεση με θέμα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παλεύουμε για την ανατροπή». Στον χώρο θα υπάρχει επίσης γωνιά Σπουδαστών Μαθητείας – Κατάρτισης.

Στο Στέκι Ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση με τίτλο «Αμύθητα κέρδη για τους λίγους, καταστολή της σκέψης για τους πολλούς». Όπως κάθε χρόνο, στον χώρο θα φιλοξενούνται θεραπευτικά προγράμματα και προγράμματα πρόληψης.

Στο Στέκι Αθλητισμού, την Παρασκευή 15/9, θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού από τις 18.00 έως τις 21.00 και το Σάββατο 16/9 επίδειξη τζούντο από την ομάδα του ΓΣ Ηρακλή στις 19.00. Στον χώρο επίσης θα λειτουργεί τοίχος αναρρίχησης.

Στο Στέκι Γυναικών θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας».

 
 

Το πρόγραμμα του «Κόκκινου Αερόστατου» και Παιδότοπου στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Το δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα θα έχουν οι μικροί φίλοι του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» και τις τρεις μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη έως  το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη.

Για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στη γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πλούσιες δράσεις. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

Την Πέμπτη: Παιχνίδι για το περιβάλλον, στένσιλ με θέμα τις πυρκαγιές, workshop γκράφιτι. 

Την Παρασκευή: Διαγωνισμό αντιφασιστικής ρίμας «Παύλος Φύσσας», στένσιλ «Να γενούνε τα σκοτάδια φως». Παιχνίδι γρίφων με αφορμή την 50ή επέτειο από το Πολυτεχνείο. 

Το Σάββατο: Podcast «έναρξη της νέας χρονιάς», συνάντηση παιδικής κατασκήνωσης.  

 Αντίστοιχα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών υπάρχει ο Παιδότοπος, που το πρόγραμμά του περιλαμβάνει: 

Την Πέμπτη: Ανακυκλώσιμη κηπουρική, διαδραστικό παιχνίδι για τη μόλυνση των υδάτων, φιδάκι ερωτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, βιωματικό εργαστήρι «Τα σκοτάδια που γίνονται φως». 

Την Παρασκευή: Κατασκευή μαριονέτας, messy play, παίζω, τρέχω και γελώ με την κλόουν Μπεμπαμπλούμ, παράσταση Καραγκιόζη. 

Το Σάββατο: Workshop «φτιάξε το δικό σου bubble εργαλείο», Bubble show, baby yoga, εργαστήρι χαράς, πάρτι. 

 Όλες τις μέρες στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές αθλητικών δραστηριοτήτων, εργαστήρι πειραμάτων και face painting.

Σχετικά θέματα

Απόψεις