Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νεκρός από πυροβολισμούς ιμάμης έξω από τέμενος κοντά στη Νέα Υόρκη

Δολοφονική επίθεση δέχθηκε έξω από ισλαμικό τέμενος στο Νιούαρκ, πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη, ιμάμης. Άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον..

Δολοφονική επίθεση δέχθηκε έξω από ισλαμικό τέμενος στο Νιούαρκ, πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη, ιμάμης. Άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του τα ξημερώματα της Τετάρτης στη μέση του δρόμου. Ο ιμάμης Χασάν Σαρίφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Τα κίνητρα της επίθεσης, αλλά και η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών, που αναζητούνται, δεν έχουν γίνει γνωστά.

«Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το κίνητρο αυτού του εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Πολιτεία Νιου Τζέρσι, Μάθιου Πλάτκιν. Είπε πάντως ότι «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δεν υποδεικνύουν ενέργεια με κίνητρο ρατσιστικές προκαταλήψεις ή εγχώρια τρομοκρατία». Αναγνώρισε πάντως πως με δεδομένες «τις διεθνείς εξελίξεις» και την άνοδο «των προκαταλήψεων εναντίον κοινοτήτων της πολιτείας μας, ειδικά των μουσουλμάνων», πολλοί στο Νιου Τζέρσι «αισθάνονται περισσότερο φόβο και ανησυχία.

Ο γενικός εισαγγελέας στην Κομητεία Έσεξ, όπου έγινε το έγκλημα, Τεντ Στίβενς, φάνηκε να αποκλείει το σενάριο να επρόκειτο για «τρομοκρατική» ενέργεια, δηλαδή ενέργεια οπαδών της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Ο ιμάμης Χασάν Σαρίφ εργαζόταν από το 2006 στην ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου Λίμπερτι του Νιούαρκ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών (TSA). «Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη αφού ενημερωθήκαμε πως απεβίωσε και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους συναδέλφους του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του ιμάμη, ο Φιλ Μέρφι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και εβραίοι, διαβεβαίωσε «την κοινότητα των μουσουλμάνων και τους πιστούς όλων των θρησκειών πως θα γίνει το παν για την ασφάλειά τους».

Το παράρτημα στο Νιου Τζέρσι του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κάλεσε σε συγκέντρωση στο τέμενος του Νιούαρκ για να «απαιτήσουμε οι δράστες της επίθεσης εναντίον του Χασάν Σαρίφ να παραδοθούν» στις αρχές και παρότρυνε «όλα τα τεμένη να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες τους» αλλά να επαγρυπνούν, με δεδομένη «την πρόσφατη αύξηση της μισαλλοδοξίας και του σεκταρισμού εναντίον των μουσουλμάνων».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις