Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Για δέκατη ημέρα στις φλόγες ο Έβρος

Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει να φλέγεται ο Έβρος, σε μια πυρκαγιά που έχει επεκταθεί στην Ροδόπη και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στους..

Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει να φλέγεται ο Έβρος, σε μια πυρκαγιά που έχει επεκταθεί στην Ροδόπη και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στους δύο νομούς της Θράκης. 

Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες, όπου το μεσημέρι σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις. Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επί τόπου επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα και όλες οι ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ελλάδα για να συνδράμουν.

Ήδη ο απολογισμός καταγράφει περίπου 800.000 καμένα στρέμματα δασικής και άλλης έκτασης, 19 νεκρούς μετανάστες στο Δάσος της Δαδιάς, περίπου 40 σπίτια καμένα στους περίπου 25 οικισμούς που εκκενώθηκαν, πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα καμένα και 50 ποιμνιοστάσια μόνο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με καλλιέργειες να έχουν μετατραπεί σε στάχτη, πάνω από 800 κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ να έχουν καταστραφεί και χωριά να έχουν ρεύμα με γεννήτριες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όλος ο βοσκότοπος της περιοχής έχει κατακαεί, ενώ εκφράζουν φόβους για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα.

Από σήμερα ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για την πρώτη αρωγή στους πυρόπληκτους της περιοχής Αλεξανδρούπολης, που είχαν ζημιές στο εσωτερικό πρώτης ή δεύτερης κατοικίας. Αρμόδιο είναι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου. Οι πληγέντες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 11 Οκτώβρη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με συσκέψεις και περιοδείες, επιχειρεί να αθωώσει την πολιτική του κεφαλαίου. Υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, βρέθηκε στης πυρόπληκτες περιοχές. Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία» κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να… «καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού» τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μαξίμου με θέμα επισήμως την αποκατάσταση των δασών του Εβρου και της Πάρνηθας, και την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τεράστια είναι καταστροφή στην χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, έναν μοναδικό προστατευόμενο βιότοπο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του τη μορφή», προσθέτοντας πως τα δέντρα στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες θα χρειαστούν 100 με 150 χρόνια για να επανέλθουν ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις