Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ για την αποπομπή του Υπουργού Αμυνας

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής μετά την την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ..

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής μετά την την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας  μετά την εναντίωσή του στο σχέδιο σχεδίο Νετανιάχου για την αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις εξελίξεις και ζήτησαν συμβιβασμό. Οι προωθούμενες αλλαγές δίνουν στην κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της επιτροπής που διορίζει δικαστές και το κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι διαδηλωτές άναψαν πολλές φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ. Στην Ιερουσαλήμ, αστυνομία και στρατιώτες χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών.  

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.

 

«Συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν» ζητούν οι ΗΠΑ

 

Nα επιδιώξουν «συμβιβασμό» κάλεσε τα κόμματα η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ανέφερε ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ που είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Μέση ανατολή. 

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», ανέφερε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», είπε η Ε. Γουότσον και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του».

Σχετικά θέματα

Απόψεις