Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1945 – 1984
Το τέρας του ναζισμού σε ψυχιατρική κλινική στην Αυστρία

Εκατοντάδες νεαροί ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας του Γ΄ Ράιχ,  έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι..

Εκατοντάδες νεαροί ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας του Γ΄ Ράιχ,  έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποκαλύπτουν Αυστριακοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο της Βιέννης και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι πρακτικές «που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συνέχισαν να εφαρμόζονται κυρίως επειδή δεν επήλθε ρήξη «στον ιδεολογικό τομέα όσον αφορά το προσωπικό κατά τη ναζιστική περίοδο».

Οι ερευνητές, που βασίστηκαν σε περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ασθενείς και εργαζόμενους, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ναζιστικής εποχής παρέμειναν στις θέσεις τους και μετά τον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, ούτε διέθεταν άλλα προσόντα.

Το «Περίπτερο 15» του παιδιατρικού ψυχιατρικού νοσοκομείου του Σπίγκελγκρουντ, κοντά στη Βιέννη, ήταν ο τόπος ενός «γενικότερου συστήματος βιαιοπραγίας» από το 1945 μέχρι το 1984: Κατάχρηση ηρεμιστικών χαπιών, ασθενείς δεμένοι με ζουρλομανδύες, κρεβάτια-κλουβιά.

Σε αυτό το νοσοκομείο οι Ναζί δημιούργησαν την περίοδο 1940 – 1945 ένα από τα πιο «δραστήρια» κέντρα του προγράμματος ευθανασίας αναπήρων.

Περισσότερα από 700 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αποτέλεσμα της «ιατρικής θεραπείας» στην οποία υποβάλλονταν.

Από τα 600-7000 παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, τουλάχιστον 70 πέθαναν, τα περισσότερα από πνευμονία, λόγω της ανεπαρκούς περίθαλψης.

Οι εγκέφαλοι των νεαρών θυμάτων του Περιπτέρου 15 χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια «για επιστημονικούς σκοπούς».

Ο καθηγητής που είχε αναλάβει τις «επιστημονικές έρευνες» μέχρι τη δεκαετία του ’80 ήταν πρώην μέλος του Ναζιστικού κόμματος που είχε εργαστεί στην ψυχιατρική κλινική κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πρόκειται για τον Χάινριχ Γκρος -στη συνέχεια επρόκειτο να γίνει ειδικός εμπειρογνώμονας στα αυστριακά δικαστήρια- ο οποίος είχε βρει στο Περίπτερο 15 «το ιδρυματικό πλαίσιο για να συνεχίσει τις έρευνές του για την παιδική ευθανασία», εκτιμά η έκθεση. Μόλις το 1977 αποκαλύφθηκαν τα εγκλήματα του, όταν ένας ερευνητής αναζήτησε τεκμήρια από το ιατρικό αρχείο του.

Ο Γκρος, που πέθανε το 2005, είχε δικαστεί τρεις φορές για τους θανάτους των ασθενών του, όμως καμία από αυτές τις δίκες δεν κατέληξε σε ετυμηγορία.

Τουλάχιστον 300 εγκέφαλοι παιδιών που είχαν δολοφο0νηθεί στο Σπίγκελγκρουντ κατά τη διάρκεια του πολέμου και είχαν διατηρηθεί επί δεκαετίες για «ερευνητικούς» σκοπούς ενταφιάστηκαν τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πηγή: tvxs.gr -Κλινική για παιδιά με πρόγραμμα ευθανασίας του Γ’ Ράιχ λειτουργούσε ως τo 1984 στην Αυστρία

Απόψεις