Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1925: Ο Πάγκαλος κλείνει τον «Ριζοσπάστη»

Σάββατο 8 Αυγούστου 1925 το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζοσπάστη» και την ίδια μέρα συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Στρατοδικείο, ο υπεύθυνος της εφημερίδας, Τάκης Φίτσιος. Είχε προηγηθεί, στις 25 Ιούνη 1925, το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου

Σάββατο 8 Αυγούστου 1925 το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζοσπάστη» και την ίδια μέρα συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Στρατοδικείο, ο υπεύθυνος της εφημερίδας, Τάκης Φίτσιος και οι Π. Πουλιόπουλος, Σ. Μάξιμος και Γ. Μοναστηριώτης.  Είχε προηγηθεί, στις 25 Ιούνη 1925, το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.

Η πρώτη σελίδα του Ριζοσπάστη του Σαββάτου 8 Αυγούστου 1925 και δεξιά η στήλη ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝ ΜΑΣ που αναφέρεται στη δίκη του του Ριζοσπάστη. Την άλλη μέρα ο Ριζοσπάστης δεν κυκλοφόρησε.

Στο τελευταίο, πριν το κλείσιμο της εφημερίδας, φύλλο του Ριζοσπάστη, 8 Αυγούστου 1925, στην στήλη  «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝ ΜΑΣ», στην πρώτη σελίδα αναγράφει:

«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗ

Ο «Ριζοσπάστης» και τέσσαρες σύντροφοι προσάγονται σήμερον ενώπιον του Στρατοδικείου. Η κυβέρνηση η οποία έχει αφήσει ελεύθερες τις μοναρχικές εφημερίδες να τορπιλλίζουν την Δημοκρατία, δεν διστάζει να εφαρμόση εναντίον μας το κατοχυρωτικό το οποίο εψηφίσθη για να μην επιτρέπεται στους μοναρχικούς η υπόσκαψη της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση ευρήκε τον τρόπο να κρατήση και άλλες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες και χρόνια ακόμα στις φυλακές τους συντρόφους μας. Ευρήκε και τον τρόπο για να κλείση τον «Ριζοσπάστη».

Η κυβέρνηση ας μάθη ότι δεν είνε οι κομμουνιστές εκείνοι που φοβούνται τις διώξεις, και ας μη ξεχνά ότι και πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθεστώτα και καταστάσεις ήλθαν και παρήλθαν ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα όχι μόνο  έμεινε αλλά και περισσότερες μάζες επήρε με το μέρος του.»

Στην τελευταία σελίδα του Ριζοσπάστη 8 Αυγούστου 1925 ένα ακόμα δημοσίευμα για τη δίκη του «Ριζοσπάστη» την παραμονή του κλεισίματός του.

Το 1925, παρά τα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου ενάντια στο λαϊκό κίνημα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα για την άρχουσα τάξη, και καθώς οξύνθηκαν οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι αντιθέσεις στο ίδιο το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, ορισμένες πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες προσανατολίστηκαν στην οργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος για την επιβολή δικτατορίας.

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιούνη 1925 , ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος , ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και σχημάτισε δική του, στην οποία εκδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα, μαζί και η «Δημοκρατική Ενωση» του Α. Παπαναστασίου.

Στις 30 Σεπτέμβρη του 1925 ο Θ. Πάγκαλος διέλυσε τη Βουλή και εξαπέλυσε άγρια τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Απαγόρευσε την έκδοση του «Ριζοσπάστη », της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και της «Νεολαίας» (οργάνου της ΟΚΝΕ). Δυνάμωσε τους διωγμούς και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις. 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις