Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

17 Απρίλη. Ημέρα του Παλαιστίνιου κρατούμενου: Γενιές σημαδεμένες από την Ισραηλινή Κατοχή

Η 17η Απρίλη έχει καθιερωθεί «Μέρα  αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους».  Περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές..

Η 17η Απρίλη έχει καθιερωθεί «Μέρα  αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους».  Περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης κάτω από άθλιες, απαράδεκτες και απάνθρωπες, επειδή αντιστέκονται στην κατοχή.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε:

«Το Ισραήλ εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετα συλληφθέντων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ συνεχίζει τη χρήση διοικητικής κράτησης (κράτηση χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες ή χωρίς διεξαγωγή δίκης), την κακομεταχείριση, την κατάχρηση και τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς επίσης τη μεταφορά των κρατουμένων από την κατεχόμενη Παλαιστίνη στο Ισραήλ. Επιπλέον σκόπιμα στερεί από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και το νόμιμο δικαίωμα τους να δέχονται επισκεπτήριο από τα μέλη της οικογένειας τους, μεταξύ των άλλων στυγερών παραβιάσεων του Ισραήλ».

Η πιο τρομακτική από αυτές τις παραβιάσεις της ισραηλινής κατοχής αφορά την στόχευση στα παιδιά των Παλαιστινίων, τα οποία μεταξύ άλλων δολοφονούνται, κρατούνται αυθαίρετα, ανακρίνονται χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή της οικογένειάς τους, βασανίζονται και υποχρεώνονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για μερικά από τα συστηματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα μέσα που εφαρμόζει το εποικιστικό καθεστώς του Ισραήλ . Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά των Παλαιστινίων μπορούν να κρατούνται σε απομόνωση για περιόδους που κυμαίνονται από 48 ώρες έως 65 ημέρες κατά περίπτωση. Οι επιβλαβείς ψυχολογικές και φυσικές επιδράσεις είναι τεκμηριωμένες και περιλαμβάνουν: άγχος, αποπροσανατολισμό, κατάθλιψη, αϋπνία, ψύχωση, αυτο-ακρωτηριασμό και απόπειρες αυτοκτονίας. Τέτοιες παραβιάσεις του Ισραηλινού στρατού τρομοκρατούν μια ολόκληρη γενιά και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατουμένων και Υποθέσεων Πρώην Κρατουμένων, στις Ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης, βρίσκονται σήμερα περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 350 παιδιά, 62 γυναίκες (από τι οποίες 8 είναι ανήλικα κοριτσάκια φυλακισμένα), 500 διοικητικοί κρατούμενοι και 1.800 αιχμάλωτοι (700 από τους οποίους πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις), 6 βουλευτές και 18 δημοσιογράφοι.

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και στη Λωρίδα της Γάζας το 1967, περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν απαχθεί και φυλακιστεί από το Ισραήλ. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού και το 40% του Παλαιστινιακού ανδρικού πληθυσμού.

Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 8.000 ανήλικοι Παλαιστίνιοι.

Ο Παλαιστίνιος Καρίμ Γιουνίς συνελήφθη στις 6 Γενάρη 1983 καταδικάστηκε σε ισόβια και βρίσκεται φυλακισμένος μέχρι σήμερα. Είναι ο πιο παλιός πολιτικός κρατούμενος στις Ισραηλινές φυλακές.

Πολλοί από τους κρατούμενους είναι πάνω από 20 χρόνια φυλακισμένοι. Ο πιο παλιός κρατούμενος είναι ο Καρίμ Γιουνίς, από το αραβικό χωριό Άρα του Ισραήλ, συνελήφθη στις 6 Γενάρη 1983, κατηγορήθηκε για αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, καταδικάστηκε σε ισόβια και σήμερα έχει ήδη συμπληρώσει 36 χρόνια στη φυλακή.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παρέμβουν άμεσα και να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τις «σοβαρές παραβιάσεις και την παράνομη συμπεριφορά του Ισραήλ». Επίσης, ζητά να ασκηθούν πιέσεις ώστε το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και να τους απελευθερώσει.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νομική βάση για τη συνέχιση τέτοιων εγκλημάτων», δήλωσε ο Πρέσβης. «Η στέρηση των Παλαιστινίων φυλακισμένων από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις όλων των μορφών διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σχετικά θέματα

Απόψεις