Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξεχνάμε! Με το ΚΚΕ ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά»

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξεχνάμε! Με το ΚΚΕ ενάντια στον φασισμό..

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξεχνάμε! Με το ΚΚΕ ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά» πραγματοποίησε το απόγευμα η Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Βάγια Γκουνέλα, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των παρεβρισκόμενων στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και της Εύβοιας και την οργή απέναντι στην κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τους Δήμους που για μια ακόμη φορά τον έπνιξαν. (Δείτε εδώ βίντεο)

Ιδιαίτερα σημαντική για τη δική η υπόθεση των κομμουνιστών συνδικαλιστών

 

Ο Χάρης Στρατής, δικηγόρος των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής, στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Τις μέρες αυτές εξετάζονται ξανά, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο 2ο βαθμό στο Εφετείο, η επίθεση του Χρυσαυγίτικου Τάγματος Εφόδου κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που έγινε στις 12 προς 13-9-2013 στο Πέραμα.

Παρότι η υπόθεση (όλως αδικαιολογήτως κατά τη γνώμη μας) υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, παραμένει εξίσου σημαντική. Στόχος επίθεσης το σωματείο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Δεν υπήρχαν προσωπικά προηγούμενα με τα θύματα, αλλά χτυπήθηκαν ακριβώς λόγω των ιδιοτήτων τους ως κομμουνιστές συνδικαλιστές και μέλη του ταξικού σωματείου της Ζώνης. Ακριβώς επειδή λόγω της πρωτοπόρας, διεκδικητικής και αγωνιστικής δράσης τους, είχαν μπει στο μάτι των εργοδοτών και της κυβέρνησης».

Ο Χ. Στρατής υπογράμμισε ότι «η υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, παραμένει μια από τις σπουδαιότερες του κατηγορητηρίου και παραμένει στο κάδρο της έρευνας της εγκληματικής οργάνωσης καθώς αποκάλυψε με τον πλέον καθαρό τρόπο την καθοδήγηση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία της, το μίσος της για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τη σχέση της ναζιστικής οργάνωσης με τους εργοδότες και τον βρώμικο συστημικό της ρόλο.

Δυστυχώς ό,τι δεν κατάφεραν τότε, το έκαναν μια εβδομάδα μετά, στον Παύλο Φύσσα σε όμοια επίθεση με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και στο ΠΑΜΕ. Ο Παύλος όμως, ο αντιφασίστας μουσικός, στοχοποιημένος και ο ίδιος από τη ΧΑ, εργάτης ο ίδιος και γιος εργάτη, παιδί της Μάγδας και του μαστρο Τάκη, μέλος του σωματείου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εν τέλει προστάτευσε όχι μόνο τους φίλους του, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Με το ανάστημα που όρθωσε απέναντι στους φασίστες δολοφόνους του εκείνο το βράδυ (”όρθιος σε δημόσια θέα” λέει ένα από τα τραγούδια του), έβαλε φρένο στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και οδήγησε τους φυσικούς αυτουργούς, τα μέλη και τους καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης στη φυλακή».

Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός

 

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αθήνας ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Η πρωτόδικη απόφαση, παρά την αναγνώριση του εγκληματικού ναζιστικού χαρακτήρα της ΧΑ, που προέκυψε μέσα από συντριπτικά και αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, επιφύλαξε επιεικείς ποινές στους χρυσαυγίτες, με τη βοήθεια και του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ, ενώ υποβίβασε την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μετατρέποντας το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, στα πλημμελήματα των επικίνδυνων και απλών σωματικών βλαβών, οδηγώντας έτσι την κατηγορία στην παραγραφή της. Θα πρέπει επίσης να επισημανθούν οι μεταγενέστερες αποφάσεις αποφυλάκισης καταδικασμένων στελεχών της, όπως του Πατέλη, οι οποίες ανατράπηκαν, ύστερα και πάλι από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.

Αμέσως μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, ως Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δηλώσαμε ότι δεν δικαιολογείται καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός.Οι ναζιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο και την Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, με την ανοχή της Αστυνομίας, ένα χρόνο μετά την έκδοση της απόφασης, όπως και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας, η ανενόχλητη δράση του ναζιστή εγκληματία Κασιδιάρη, μέσα από τη φυλακή, μέχρι σήμερα, στον οποίο επιτρέπεται να διευθύνει απρόσκοπτα το κόμμα του, όπως βέβαια και η υπερπροβολή της υποψηφιότητάς του, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της, είναι κάποια μόνο στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας».

Ο φασισμός ως δύναμη κρούσης κατά του εργατικού κινήματος

 

Η Στέλα Παπαοικονόμου, μισθωτή δικηγόρος, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής, στην ΠΕ Πειραιά ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Η αποστολή του φασισμού δεν έπαψε, δεν παύει, ανεξάρτητα αν παίρνει διάφορες μορφές, αναλόγως των συνθηκών και των πολιτικών εξελίξεων. Άλλοτε περισσότερο με τη γραβάτα, άλλοτε περισσότερο με τα άρβυλα. Άλλοτε με πιο εκτεταμένη και φανερή παρέμβαση, άλλοτε σαν εφεδρεία του συστήματος “εν αναμονή” για ενεργότερο ρόλο. Ο αντικομμουνισμός και η έχθρα απέναντι στο ριζοσπαστικό κίνημα παραμένουν κοινός άξονας του φασισμού και του εθνικισμού, από τη ΧΑ ως τους Σπαρτιάτες κι από την Ελληνική Λύση ως τη Νίκη.

Είναι χαρακτηριστικό πώς παλιοί και νεοεμφανιζόμενοι φασίστες – εθνικιστές, όλοι σαν “κουρδισμένοι”, μιλούν για κράτος χωρίς γραφειοκρατία, για απλούστευση διαδικασιών, για κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Στηρίζουν έτσι τον κυβερνητικό στόχο για επιτελικό ψηφιακό αστικό κράτος, που τελικά διαπερνά τα προγράμματα όλων, από αυτόν τον εθνικιστικό χώρο μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ακριβώς γιατί είναι στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου».

Τόνισε ότι «το κράτος στα χείλη των φασιστών μπορεί να “κατοικείται” από διεφθαρμένους, να το λυμαίνονται κομματικά συμφέροντα, όμως, το κράτος ως τέτοιο παραμένει ιερό, είναι το κράτος όλων μας, κι όχι ένα ταξικό, αντιλαϊκό όργανο επιβολής της εξουσίας του κεφαλαίου. Ακούστε την αγωνία των Σπαρτιατών, που στη διακήρυξή τους αναφέρουν: “Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις πολίτη-κράτους, που προδόθηκε και αποδομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας”. Πρόκειται για προβληματισμό που με όμοια λόγια διατυπώνουν όλα τα αστικά επιτελεία».

Η Στ. Παπαποικονόμου υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας αξιοποιώντας τον φασισμό ως “σκιάχτρο” και με υπόβαθρο την θεωρία των δύο άκρων, τα τελευταία χρόνια προωθήθηκαν αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία, που τελικά στρέφονται ενάντια στον λαό, στις πολιτικές ελευθερίες και το κίνημά του.

Στο όνομα αντιμετώπισης της ΧΑ, των παρακλαδιών της, του ναζί εγκληματία Κασιδιάρη, ψηφίστηκαν στη βουλή μες σε 2 χρόνια 3 αντιδραστικές ρυθμίσεις, που νομιμοποιούν κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, συνεχή και επαναλαμβανόμενο έλεγχο στη λειτουργία και δράση τους. Ολοι οι προοδευτικοί νομικοί και εργαζόμενοι στον χώρο της δικαιοσύνης, που εχθρευόμαστε τον φασισμό έχουμε να δώσουμε μια σκληρή μάχη. Απέναντι στη μήτρα που τον γεννά και τον αξιοποιεί, απέναντι στο κεφάλαιο και το κράτος του, τα νομικά και ιδεολογικά όπλα τους».

Πραγματικός αντιφασισμός είναι ο μόνο ο αντικαπιταλιστικός αγώνας

 

Η Κατερίνα Γεράκη, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ κατά των Πλειστηριασμών, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής, στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο, με την γνωστή δράση των «αυτόκλητων σερίφηδων» που καλούσαν σε προγκρόμ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ως δήθεν αυτουργούς εμπρησμών.

Και υπογράμμισε: «Κουβέντα, όμως, δεν λέγεται για το ότι η παραπάνω δράση των κυνηγών κεφαλών προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο άλλοθι των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών για τις πυρκαγιές, διαμορφώνεται πάνω στο έδαφος της πολιτικής της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων και της ρητορικής από επίσημα κείμενα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων για “μεταναστευτική εισβολή” και “υβριδικό πόλεμο”, εντάσσεται στην πολιτική της “εργαλειοποίησης” των κατατρεγμένων που γίνονται πιόνια του συστήματος πότε σαν ο βολικός εχθρός πότε στα γεωπολιτικά παζάρια και πότε σαν η “χρυσή εφεδρεία” του πιο φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ετσι, σαν λύση παρουσιάζει η εφαρμογή του νόμου και η παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης, που τελικά άσκησε ποινική δίωξη ενάντια όχι μόνο στους σερίφηδες αλλά και στους κυνηγημένους για εμπρησμό! Η κατηγορία, βέβαια, κατέπεσε ουσιαστικά μετά από την κατακραυγή, αλλά οι βασανισμένοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα. Γιατί με βάση τον αστικό νόμο, είναι παράτυποι μετανάστες!»

Η Κ. Γεράκη επεσήμανε πως «στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται σήμερα να εξετάσουμε την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό να αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής τους. Τα αστικά επιτελεία, που σκορπούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την καταστροφή, την εξαθλίωση και τον ξεριζωμό, ανησυχούν! Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, μιλούν για την ανάγκη δουλειάς με τις αξίες της ΕΕ, της δυτικής δημοκρατίας και του πολιτισμού!Ομως, ο αντιφασιστικός αγώνας δεν μπορεί να καταλήγει στην υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας.

Αντίθετα, ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αναπόσπαστο, αδιάρρηκτο συστατικό της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα δικαιώματά του λαού. Ο γνήσιος αντιφασισμός είναι μόνο είναι ο ταξικός αντικαπιταλιστικός αγώνας. Είναι η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά και αναπαράγει τον φασισμό, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Μόνο ο λαός μπορεί να συντρίψει τον Ναζισμό

 

Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ ενώπιον του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αφού ανέλυσε το εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης που πηγάζει από την ιδεολογία της, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «πρέπει να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της επικινδυνότητας του ναζιστικού φαινομένου (ναζιστικού προγράμματος και οργανώσεων που το υλοποιούν). Να αντισταθούμε στην καλλιέργεια της εντύπωσης, ότι τα εγκλήματα που έγιναν (όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα κ.λπ.), έγιναν για συγκεκριμένους λόγους, εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών, που δήθεν δεν υπάρχουν πλέον και έτσι αποκλείεται η τέλεση νέων εγκλημάτων από τους ίδιους δράστες ή άλλους που υιοθετούν τη στάση τους».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται «επαγρύπνηση ώστε να εξουδετερωθούν στην κυριολεξία τέτοιες ανιστόρητες προσεγγίσεις, φορείς των οποίων βρίσκονται μέσα στους κρίσιμους θεσμούς του κράτους, δηλ. σ’ όλες τις λειτουργίες της ενιαίας κρατικής εξουσίας με την ευρύτερη έννοια» και υπογράμμισε πως «αξιοποιούμε την όποια δυνατότητα παρέχει το νομικό σύστημα για την καταδίκη των ναζιστικών εγκλημάτων και γενικότερα το χτύπημα του Ναζισμού. Αλλά όμως…Ξέρουμε πως μόνο ο λαός μπορεί να τον συντρίψει, εμείς δηλαδή, που όπως λέει ο ποιητής του “Σύννεφου με παντελόνια”: “…Εμείς, καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του Σύμπαντος”».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι δικηγόροι Μάνος Μαλαγάρης και Αγγελος Βρεττός που συμμετείχαν στην πρώτην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις