Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Ουκρανία και το «άρθρο 5» του ΝΑΤΟ

Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προωθούν από κοινού η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας και οι επιτελείς της Βορειοατλαντικής συμμαχίας,..

Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προωθούν από κοινού η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας και οι επιτελείς της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την ανοιχτή επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην ουκρανική κρίση και θα οξύνει τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε Ρωσία – ΗΠΑ – ΕΕ. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η κρίση με τη Ρωσία, θα αποτελέσουν βασικά θέματα της ατζέντας ,στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις και 5 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή των ηγετών των 28 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας, μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα, θα προχωρήσει μέσω της ψήφισης στο κοινοβούλιο, στην κατάργηση του «καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ένταξή της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν και με νόημα πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι πιο ορατοί και να χτυπούν σκληρά, αν είναι απαραίτητο»!

Η πρεμούρα του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, συνδέεται με τον στόχο των «γερακιών», να εμπλακούν ενεργά στην Ουκρανική κρίση. Στην περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι αν πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Βάση του άρθρου 5 κάθε «ένοπλη επίθεση» εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ, είναι επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία υποχρεούνται να προστρέξουν προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη!

Συγκεκριμένα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 5, της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσιγκτον, βάση της οποίας ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη (σσ κράτη μέλη του ΝΑΤΟ) συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού».

 

Ετοιμάζουν μαζική μετακίνηση στρατού στην Ανατολική Ευρώπη


Παρότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προβλέπεται για μετά τις 26 Οκτωβρίου, η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, φαίνεται ότι δεν χάνει χρόνο. Στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ που όπως αναφέραμε θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών του, θεωρείται δεδομένο ότι θα υιοθετήσουν το «σχέδιο άμεσης αντίδρασης» (RAP) που ήδη έχουν εκπονήσει τα στρατιωτικά επιτελεία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και προβλέπει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών και πολεμικών μέσων των χωρών μελών του, στην Ανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηρίζοντας την στάση της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση «άμεση απειλή», το ΝΑΤΟ ετοιμάζει την μετακίνηση στρατού, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή, με στόχο όπως δήλωσε ο Ράσμουσεν: «Την άμεση αντίδραση και την πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα είναι απαραίτητο». Ο ίδιος ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η παρουσία αυτή δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, εξήγησε, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997. Την ίδια στιγμή, πάντως ο πρωθυπουργός, της Πολωνίας, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πολέμου και «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία»! Ο πολωνός πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησε «η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη να λάβει μια πρακτική διάσταση», στον πόλεμο, όπως τον χαρακτήρισε της Ουκρανίας.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ρωσία – ΕΕ, αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με το λαό της Ουκρανίας να κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη ενός ολοκληρωτικού πολέμου, που αν ξεσπάσει, η έκταση και η ένταση του θα είναι απρόβλεπτη για όλους τους λαούς της Ευρώπης…

Απόψεις