Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ολος ο κόσμος μου σε μια βαλίτσα»

Τιμώντας και γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη..

Τιμώντας και γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Diadrasis και υπό την αιγίδα του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνουν και σας προσκαλούν το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Όλος μου ο κόσμος σε μια βαλίτσα». Ενήλικες, έφηβοι (14 – 17 ετών) και οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν αναμνήσεις και ιστορίες από τη ζωή στην εξορία του Εμφυλίου Πολέμου και της μετεμφυλιακής περιόδου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν: σύντομη ξενάγηση, διαδραστικό εργαστήριο γνωριμίας με αντικείμενα εξόριστων γυναικών, προβολή και εικαστικό εργαστήριο. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η δράση για το ενήλικο κοινό και στις 17:00 η δράση για τους εφήβους (από 14 έως 17 ετών) και τις οικογένειες. Η συνολική διάρκεια κάθε δράσης είναι μιάμιση ώρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται η δήλωση συμμετοχής για τις εκπαιδευτικές δράσεις.

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες:

[email protected], τηλ.: 210 6442690, www.eventbrite.com

Επίσης, το Μουσείο θα είναι ανοικτό στο κοινό από τις 14:00 μέχρι τις 17:00 και θα πραγματοποιούνται διαδοχικές ξεναγήσεις ανά ώρα.

Το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, βρίσκεται στον Κεραμικό, στην οδό Αγ. Ασωμάτων 31, στο ίδιο κτίριο με την ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου).

Το περιεχόμενο του Μουσείου αποτελείται κυρίως από υλικό για τους τόπους εξορίας, τις φυλακές και τα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων, τους πολιτικούς πρόσφυγες, και τις πολιτικές διώξεις στον 20ο αιώνα. Περιέχει υλικά που αφορούν στην πριν και μετά την δίωξη, συμμετοχή του κατόχου του υλικού στην πολιτική και κοινωνική ιστορία και πολιτιστική δημιουργία. Χρονολογικά καλύπτει μέχρι στιγμής την περίοδο από την δεκαετία του είκοσι έως και τη μεταπολίτευση.

Το μουσειακό υλικό παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν την οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, τον αγώνα για επιβίωση, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την καλλιτεχνική δημιουργία, την συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς. Περιλαμβάνει αναπαράσταση σκηνής με αντικείμενα καθημερινής διαβίωσης που κατασκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις εξορίες, φωτογραφικά τεκμήρια, εικαστικές δημιουργίες (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις, γλυπτά), που έγιναν από εξόριστους καλλιτέχνες μέσα ή και έξω από τόπους εξορίας.

Επίσης περιλαμβάνει χειροτεχνήματα, ζωγραφισμένες κάρτες, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από θεατρικές παραστάσεις, σκηνικά, λοιπά υλικά θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, στοιχεία της πολιτιστικής δραστηριότητας που ανέπτυσσαν οι πολιτικοί εξόριστοι για να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ατελείωτο χρόνο τους. Ανάμεσα στο υλικό υπάρχουν μουσικές δημιουργίες των Ν. Μάργαρη και Κ. Τριανταφύλλο εικαστικές δημιουργίες των Χρ. Δαγκλή, Τ. Τζανετέα, Γ. Φαρσακίδη, Γ. Ρίτσου, Βλασίδη, Κατ. Χαριάτη –Σισμάνη, Β. Κατράκη, Κ. Τσακίρη, Χρ. Καγκαρά, Θαν. Κωνσταντινίδη, Α. Τάσσου, κ.ά.

Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει αποφάσεις εκτόπισης, έντυπα αδειών, υπομνήματα, τηλεγραφήματα, κείμενα και σημειώσεις της εσωτερικής λειτουργίας του στρατοπέδου, απομνημονεύματα, φωτογραφίες, εφημερίδες, παράνομο υλικό, αλληλογραφία εξόριστων, αποδελτίωση εφημερίδων και υλικό από την μορφωτική και ιδεολογική δραστηριότητα. Επίσης υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό καταγραφής μαρτυριών και γεγονότων. Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη προσβάσιμη στο κοινό και τους ερευνητές με βιβλία και περιοδικά.

Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη Αγ. Ασωμάτων 31, 105 53, Κεραμεικός  

www.exile-museum.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις