Αυτό λέγεται “Μνημόνιο”

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Απόψεις • 20 Φεβρουαρίου 2015

enikos.gr

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στις Βρυξέλλες για παράταση της Δανειακής Σύμβασης. Η παρούσα Δανειακή Σύμβαση – καλούμενη ως «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» – επιβλήθηκε στη χώρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 15 Μαρτίου 2012 και κυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια μια βδομάδα αργότερα.

     
Το κείμενο της Δανειακής αποτελεί νόμο του κράτους και το περιεχόμενό της δημοσιεύτηκε…

στο ΦΕΚ, Αριθμός Φύλλου 65, της 22ας Μαρτίου 2012. Όπως αναφέρεται ήδη από το πρώτο άρθρο του νόμου (υπ’ αριθμόν 4060) τόσο η επίσημη γλώσσα της σύμβασης όσο και των παραρτημάτων που τη συνοδεύουν είναι η αγγλική
     
Στο κείμενο της Δανειακής Σύμβασης (πλην των παραρτημάτων) αναφέρεται τουλάχιστον σαράντα μία φορές (αριθμός: 41) ότι το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση αποτελούν δυο κείμενα τα οποία βρίσκονται σε σχέση αδιάσπαστης ενότητας μεταξύ τους.    
 
Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες τέτοιες χαρακτηριστικές αναφορές:
 
α) Δανειακή Σύμβαση, Προοίμιο, παράγραφος 7, ΦΕΚ, σελίδα 1790: «Η διαθεσιμότητα και η παροχή Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης (….) εξαρτώνται, εκτός αν ορίζονται άλλως, από (i) τη συμμόρφωση του Δικαιούχου Κράτους Μέλους με τα μέτρα που ορίζονται στο Μνημόνιο και (ii) τη θετική απόφαση των Εγγυητών, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων των τακτικών αξιολογήσεων που διενεργούνται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ…»
     
Παρακάτω (στην ίδια παράγραφο) σημειώνεται: «…η οικονομική πολιτική του Δικαιούχου Κράτους Μέλους είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα προσαρμογής και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το Συμβούλιο στην Απόφαση και οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις προβλέπονται από το Συμβούλιο ή το Μνημόνιο». 
Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ 62, σελ.1790
 
 β) Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ, σελίδα 1803, παράγραφος 7: «Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα ποσά που του παρασχέθηκαν υπό τους όρους της παρούσας Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των Διευκολύνσεων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Μνημόνιο…».
    
Παρακάτω (στη σελίδα 1805) τονίζεται ότι προϋπόθεση εκτέλεσης της Δανειακής Σύμβασης είναι «οι Εγγυητές να έχουν ικανοποιηθεί (με ομόφωνο τρόπο)  προς τη συμμόρφωση του Δικαιούχου Κράτους Μέλους με τους όρους του Μνημονίου…».
Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ 62, σελ.1803
 
 
γ) Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ, σελίδα 1819. Σημειώνεται ότι η Δανειακή Σύμβαση ακυρώνεται εάν:«β) το Δικαιούχο Κράτος Μέλος, το ΤΧΣ, ή η Τράπεζα της Ελλάδος αθετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους από την παρούσα Σύμβαση (συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης που διατυπώνεται στον Όρο 2(7) να εφαρμοστεί κάθε Χρηματοδοτική Ενίσχυση σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου…»
 
Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ 62, σελ.1819
 δ) Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ, σελίδα 1826: «Τα Μέρη στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν και αποδέχονται την ύπαρξη και τους όρους του Μνημονίου…»
Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ 62, σελ.1826
 
Επίσης στην παραπάνω σελίδα καθώς και στην επόμενη (ΦΕΚ, σελίδες 1826 – 1827) υπό τον τίτλο«Εφαρμοστέο Δίκαιο και Αρμόδια Δικαστήρια» καταγράφεται ότι η Ελλάδα όσον αφορά την συμμόρφωσή της με τη Δανειακή Σύμβαση α) τελεί υπό το «Αγγλικό Δίκαιο», β) υπάγεται στην «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου» και γ) η Ελλάδα και ο λαός της «παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τα ίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία…».
Δανειακή Σύμβαση, ΦΕΚ 62, σελ.1827
 
Αφενός, λοιπόν, επειδή το κρέας δεν είναι ψάρι και αφετέρου επειδή ο γάιδαρος δεν πετάει, ανεξαρτήτως από το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους καλούς μας «εταίρους», ανεξαρτήτως επίσης τι θα ακολουθήσει μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία  στο «Eurogroup» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το δεδομένο  που έχουμε για την ώρα είναι ότι: «Παράταση» της Δανειακής Σύμβασης σημαίνει ένα – και μόνο – πράγμα: Μνημόνιο.  
 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

7 Σχόλια - "Αυτό λέγεται “Μνημόνιο”"

 1. Ο/Η ΣΠΥΡΟΣ λέει:

  Συμπαθώ τα γραπτά κάποιων δημοσιογράφων, όπως του Γ. Δελαστίκ, του Α, Σκιαδόπουλου και του Ν. Μπογιόπυλου. Η πρόταση μου θα ήταν να γράφουν κάποια άρθρα(μακάρι και σαν ομάδα) πριν από τις εκάστοτε κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης και να τους «προειδοποιούν» να μην «βαπτίσουν το κρέας ψάρι».

 2. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  Σύντροφε Νίκο. Το 80% των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι πασοκοι και κεντροδεξιοι. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση τούς ταιριάζει γάντι ελπίζουν στη ρεμουλα να ξανβολευτουν και να ρημαξουν το (κράτος )δεν τους βολεύει η πραγματική αλλαγή και ο σοσιαλισμός. Πόσο μάλλον ο κομμουνισμος

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Δεν μάς έχετε προτείνει, όμως, κ. Μπογιόπουλε, κάτι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ. Για παράδειγμα, ΤΙ θα κάνατε εσείς με τη Motor-Oil (λέμε τώρα -«τυχαίο» παράδειγμα…..) ;;; Θα την κρατικοποιούσατε και θα αποδίδατε τη διαχείρισή της στο λαό; Ή θα τη φορολογούσατε με 70%; Απόψεις -και κυρίως ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ απόψεις- δεν μάς λέτε ποτέ. Μόνο στο «γράμμα τού νόμου» ξέρετε να εμμένετε, όπως στο σημερινό σας κείμενο. Άλλοι ίδρωναν όμως στις Εσπερίες τη στιγμή που εμείς παρακολουθούσαμε εκ τού μακρόθεν.
  Εμπρός λοιπόν! Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, κ. Μπογιόπουλε…

 4. Ο/Η pirorokos λέει:

  Το 1986 πήρα τελικά το πτυχίο, μετά από 3 χρόνια αναμονής, μιας και το κομματικό καθήκον μου » επέβαλλε» να μείνω πίσω στα μετερίζια του αγώνα (θέλω να θυμίσω ότι φεύγοντας από την φιλοσοφική σχολή η τότε Πανσπουδαστική είχε 42% ποσοστό). Ένα από τα ζητήματα που και τότε κουβεντιάζαμε ήταν πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να είναι πρώτη δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους και αυτή η πρωτιά να μην αντιστοιχεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Και τότε υποστήριζα, πέραν όλων των άλλων, ότι και ο ΛΑΟΣ!!! φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές του> Και τότε η επίσημη απάντηση ότι λαό ποδηγετείται, ότι ο λαός χειραγωγείται από …….μπλα: μπλα! κλπ. Φτάσαμε στο σήμερα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές παλιοί σύντροφοι και συντρόφισσες, που μαζί είχαμε δώσει αγώνες ανερυθρίαστα μου ανακοίνωναν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουν …. ΑΥΤΟΙ !!! Λοιπόν μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα …χάψουν όποια δικαιολογία τους πουν για τις περήφανες κυβιστήσεις τους!!! Καλή επιτυχία στο Bar… Θα κάνω κάποια βόλτα από εκεί με τον καιρό και ίσως συναντήσω παλιούς συντρόφους…αμετανόητους!!!

 5. Ο/Η mike λέει:

  Φατε καπιταλισμο μαλ!!!!!!!!!!!!!!κες καλη εναρξη στο μπαρ

 6. Ο/Η Σολωνας λέει:

  Ευγε Μπογιοπουλε!
  Αλλη μια φορα ακριβης και εμπεριστατωμενος.

 7. Ο/Η gian λέει:

  Σύντροφε Νίκο, απ ότι φαίνεται πεντακάθαρα και ο Σύριζα, αλλά δυστυχώς και ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού θέλουν να ζουν το παραμύθι, θέλουν να βαφτίζουν κάποιοι το κρέας ψάρι, και αυτό να γίνεται πιστευτό και μάλιστα σήμερα το 2015 μετά από 5 χρόνια μνημόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Ο λαός δεν θέλει την ανατροπή την φοβάται, θέλει να ζει με ψευδαισθήσεις, και το χειρότερο τελικά βολεύεται με όλο και λιγότερα. Φίλοι, σύντροφοι, πείθουν τον εαυτών τους ότι από τα 10 που έταζε ο Σύριζα είναι ευχαριστημένοι και με τα 2 που πιθανών να πάρουν, για τέτοια υποβάθμιση μιλάμε, δυστυχώς όχι δεξιοί ψηφοφόροι αλλά «ψαγμένοι» αριστεροί, θέλουν να πιστεύουν και να θαυμάζουν τα ωραία «ρούχα του αυτοκράτορα» ενώ ο ίδιος είναι γυμνός.
  Σήμερα δεν έχει το δεν ξέρω, αλλά το να δίνεις συνέχεια το άλλοθι για άφεση αμαρτιών και να στουρθοκαμιλίζεις στην πραγματικότητα αυτό είναι έγκλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email