Με τις σπαρακτικές καταθέσεις των δύο γονέων του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του σπουδαστή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο οποίος μετα την εξαφάνισή του βρέθηκε νεκρός.

Χθες, Πέμπτη, ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο Ιωαννίνων με τους γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη να βρίσκονται πάλι στα δικαστήρια.

Την αρχή έκανε η μητέρα του Βαγγέλη ενώ στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας του, Ανδρέας Γιακουμάκης.

Ο κ. Γιακουμάκης ήταν έντονα φορτισμένος με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην αισθάνεται καλά και το δικαστήριο να διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο πατέρας του Βαγγέλη θα συνεχίσει σήμερα την κατάθεσή του στο δικαστήριο των Ιωανίνων.

“Αυτοί ευθύνονται”

Πρώτη κατέθεσε η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη που σε έντονη συγκηνισιακή ατμόσφαριρα περιέγραψε τα όσα βίωσε εκείνη την περίοδο.

Οπως είπε η κυρία Φρονιμάκη, σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, ο Βαγγέλης τον πρώτο χρόνο έμενε με τους Κρητικούς ενώ τον Μάρτιο του 2014 ενημερώθηκε η ίδια από την υπεύθυνη της Εστίας ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο γιος της την καθησύχασε διαβεβαιώντάς την πως όλα ήταν καλά και ό,τι συνέβαινε ήταν στο πλαίσιο αστείων που κάνουν μεταξύ τους οι φίλοι.

«Ο Βαγγέλης δεν μας είπε την αλήθεια και μας παραπλάνησε ενώ για τα περιστατικά που συνέβαιναν μάθαμε από άλλα παιδιά της Σχολής», είπε η μητέρα του Βαγγέλη τονίζοντας πως ο γιος της έκανε παρέα με όλους και με τους συμπατριώτες του.

Η κυρία Φρονιμάκη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπιζε το παιδί της (πέταγμα φρούτων, δέσιμο σε καρέκλα, σφαλιάρες, δέσιμο με πετσέτα και σύρσιμο, πέταγμα ζεστού νερού από καζάνι στο λαιμό του κ.α).

Η σταγόνα όμως, όπως σημείωσε, που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε το παιδί της να αλλάξει δωμάτιο ήταν όταν του έβαλαν χρώμα στο σαμπουάν.

«Αυτοί λένε ότι ήταν αστεία, εγώ δεν ξέρω πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αστείο» τόνισε σε κάποιο σημείο της κατάθεσής της η κα. Φρονιμάκη.

Ο Βαγγέλης ήθελε να τελειώσει τη σχολή και να φύγει και γι΄ αυτό δεν έλεγε τίποτα για να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Ηταν δυναμικός, κοινωνικός και όλα αυτά που έζησε του τα επέβαλλαν να τα υποστεί. «Το γιατί δεν μας μίλησε, μας “τρώει” όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Φρονιμάκη.

“Ο Βαγγέλης μου μπορεί να μην μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού”

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέας. Στην κατάθεσή του ο κ. Γιακουμάκης προσπαθούσε να διαχειριστεί την απώλεια του παιδιού του μη γνωρίζοντας τα περιστατικά που του είχαν συμβεί.

«Μετά από μήνες μου είπαν ότι δεν τα λέω καλά. Δεν έχασα κλειδιά ούτε πρόβατο, έχασα το παιδί μου. Το έστειλα σε ένα «μαγαζί»με ανήθικους να σπουδάσει. […] Ξαφνικά οι αξίες έχουν χαθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.  Στη συνέχεια μίλησε για όσα είχαν συμβεί στο παιδί του σημειώνοντας πως «τώρα πάνε να τα μπερδέψουν».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ζήτησε να κληθεί ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος γιατί όπως είπε ο ίδιος έκανε έρευνα. «Μίλησε με τα παιδιά αλλά τα παιδιά μιλούσαν για περιστατικά χωρίς να τα τεκμηριώνουν, δεν έλεγαν δηλαδή ποιός είδε ακριβώς τί. Ελεγαν μόνο αποσπασματικά διάφορα πράγματα», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν άρεσε στον Βαγγέλη η σχολή ο πατέρας απάντησε πως ο ίδιος στη ζωή του πάντα προσπαθεί να πηγαίνει πάντα με βάση τα «θέλω» του καθενός και «από τη στιγμή που το παιδί μου το ήθελε για αυτό και έκανα αυτό που επιθυμούσε».

Τον πρώτο χρόνο ο Βαγγέλης συγκατοικούσε με 3 παιδιά χωρίς προβλήματα και μόλις ο ίδιος έμαθε στα μέσα της χρονιάς (το 2014) πως είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους κάποια προβλήματα ρώτησε το παιδί αν όλα ήταν καλά και ο Βαγγέλης τον διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε πρόβλημα.

«Εγώ αυτά που ξέρω τώρα τα έμαθα μετά από αρκετά χρόνια. Περίπου τέσσερα. Η κυρία Παπαπέτρου μας είπε πως δεν μας τα είχε πει όλα αφού ο Βαγγέλης ήταν 20 χρονών και μπορούσε να διαχειριστεί μόνος του την κατάσταση», σημείωσε.

«Μετά από 6 χρόνια έρχονται οι φίλοι του για να πουν πως όλα ήταν ένα αστείο. Αυτά όμως δεν είναι αστεία», ανέφερε και μιλώντας για τον εαυτό του είπε πως και στον ίδιο όταν ήταν στο στρατό του είχαν κάνει αστεία αλλά αυτό έγινε μόνο μία φορά.

«Το αίσθημα της ντροπής ήταν αυτό που έκανε τον Βαγγέλη να μην μιλά αλλά όταν ο άλλος δεν μιλά επειδή ντρέπεται δεν σημαίνει πως έγιναν και φίλοι του», εξήγησε. Οταν το παιδί πήγε στην Κρήτη για διακοπές είχε διαβεβαιώσει τους γονείς του πως όλα ήταν καλά, κάτι που έκαναν και δύο από τους κατηγορουμένους όταν ο πατέρας του είχε έρθει στα Ιωάννινα.

«Αν τα γνώριζα τότε όλα αυτά θα τους κατηγορούσα αλλά τότε τους θεωρούσα φίλους […] Ο φίλος έχει άλλη έννοια όχι να εκμεταλλευτείς μία σιωπή. Ευτυχώς ο Βαγγέλης μου μπορεί να μην μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο Η Κρήτη δεν είναι αυτή που δείχνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

α