Την παραίτησή του υπέβαλε ο Α΄ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, αφήνοντας αιχμές για τα ελληνοτουρκικά.
Στην επιστολή παραίτησης του αναφέρει πως δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χ. Φιντάν, «σε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία» καθώς και ότι αγνοήθηκαν σημαντικά ζητήματα που είχε θέσει γραπτώς πριν από τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου.
«Χάριν της γενικότερης εικόνας, προσθέτω ότι δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά την κρίση του υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υπεβλήθησαν εγγράφως», επισημαίνει ακόμη, ενώ καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών «έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης» μαζί του ως προς τους χειρισμούς ή την διαμόρφωση πλαισίου «επί άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούσαν ευθέως την Α’ Γενική Διεύθυνση του υπουργείου».
Τι υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή παραίτησης του έμπειρου πρέσβη έπιασε εξ απήνης την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο λόγος είναι διότι όπως επισημαίνουν θεωρείται ως ένας από τους εμπειρότερους και πολυτιμότερους διπλωμάτες και γι’ αυτό τον λόγο – αναγνωρίζοντας την αξία του – αποφασίστηκε η διετής παράταση της παραμονής του στο Σώμα και η τοποθέτησή του στη θέση του Α’ Γενικού Διευθυντή. Ωστόσο, σε ένα μήνα λήγει η θητεία του βγαίνοντας σε σύνταξη και ήδη έχει οριστεί ο διάδοχός του, που είναι ο σημερινός διευθυντής για τα Ελληνοτουρκικά πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς.
«Ως υπηρεσιακός προϊστάμενος των πολιτικών διευθύνσεων του Υπουργείου είχε την επίβλεψη της λειτουργίας τους και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε, για ένα χρόνο, από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Γεραπετρίτη για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης».
Ο Φρυγανάς ήταν αυτός που συμμετείχε στην συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συμμετάσχει και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο του 2025, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.