Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ητανε μια ύφεση, που τη λέγανε…ανάπτυξη

Και τι δεν είπαν! Είπαν ότι «αφήσαμε πίσω την ύφεση», είπαν ότι «περάσαμε στην ανάπτυξη», και μάλιστα στη «δυναμική ανάπτυξη»,..

Και τι δεν είπαν!

Είπαν ότι «αφήσαμε πίσω την ύφεση», είπαν ότι «περάσαμε στην ανάπτυξη», και μάλιστα στη «δυναμική ανάπτυξη», είπαν ότι ζούμε την αρχή ενός «succsess story», είπαν ότι ήρθε «η αρχή του τέλους της ανεργίας», είπαν ότι «οι δύσκολες μέρες είναι παρελθόν»…

Ολα αυτές τις ανοησίες τις ακούσαμε από χείλη κυβερνητικών παραγόντων και τις είδαμε να πολλαπλασιάζονται αμοιβαδοειδώς από τα ξεπουλημένα (στην κυριολεξία και χωρίς εισαγωγικά) μέσα ενημέρωσης.

Υποχρέωσαν τον κόσμο να ζεί μέσα στην απόλυτη σχιζοφρένεια, αφού από τη μια άκουγε όλα αυτά και από την άλλη ζούσε καθημερινά μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Και τώρα, υποχρεωμένοι να δώσουν λογαριασμό, ψελλίζουν σιγά- σιγά: «Σας είπαμε… ψέμματα».

Ομολογία ψεύδους συνιστά η σημερινή  ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία προχώρησε σε «αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων για την ύφεση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2014»!

Έτσι, η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναθεωρήθηκε σε ύφεση 1,1%, ενώ η αρχική εκτίμηση για ύφεση 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 πλέον αναθεωρήθηκε σε ύφεση 0,3%.

Υπό το φως των νέων στοιχείων το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υποχώρησε κατά 0,7% σε μέσα επίπεδα.

Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε την αλήθεια. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η στατιστική χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς λόγους. Για να δημιουργήσουν τα επικοινωνιακά επιτελεία μια τεχνητή ευφορία, απαραίτητη για να παραμυθιαστεί ο κόσμος και κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εφαρμόσει ολόκληρο το «πακέτο».

Ομως, ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά, είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία,  για κατ΄ εξακολούθηση εξαπάτηση, κατά της κυβέρνησης.

Προσπαθούν μάλιστα να δώσουν και εξηγήσεις για να μας  πείσουν ότι δεν είπαν ψέμματα, αλλά  ότι οι τους διέψευσαν οι …εξελίξεις.

Αποδίδουν, λοιπόν, τη δυσάρεστη εξέλιξη (μεταξύ άλλων) και στο ότι «η  συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013». Αφήνουν λοιπόν να εννοηθεί ότι,  για τις αισιόδοξες προβλέψεις  τους,  εξαπατήθηκαν  από εμάς, που δεν ξοδέψαμε όσα θα μπορούσαμε (ενδεχομένως και όσα έπρεπε) να  ξοδέψουμε… Τι να πει κανείς;

Πως, βρε μασκαράδες, θα αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη όταν έχετε εκμηδενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. όταν το διάθεσιμο εισόδημα (για όσους τυχερούς το έχουν) μειώθηκε κατά 50 και 60%;

Πως θα αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες  οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, την  ώρα μάλιστα που το 70%  δεν παίρνει ούτε επίδομα;

Πως θα αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη από μια κοινωνία της οποίας το 30% και πλέον ζει (επισήμως) κάτω από τα όρια της φτώχειας;

Βέβαια, είναι έτοιμοι, κυβέρνηση και στατιστικολόγοι για ένα νέο γύρο εξαπάτησης, αφού όπως προαναγγέλλει η ΕΛΣΤΑΤ,  τα πράγματα θα βελτιωθούν μιας και είναι  «εν εξελίξει εργασίες αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών» που αφορούν «στην ενσωμάτωση νέων και επικαιροποιημένων δεδομένων από διαφορετικές πηγές στην παραγωγή των ετήσιων εθνικών λογαριασμών».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, η ΕΛΣΤΑΤ ετοιμάζεται να παρουσιάσει (τον Οκτώβρη) τα αναθεωρημένα στοιχεία, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα συνυπολογίζονται στο ΑΕΠ, η πορνεία, οι πωλήσεις ναρκωτικών, όπλων και άλλα συναφή!

Πρόκειται για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, στην οποία αναφέρθηκε ο «Ημεροδρόμος» σε πρόσφατο δημοσίευμα του με τίτλο: Το «μπουρδέλο» της… ανάπτυξης τους! 

Απόψεις