Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκινάει η εκπαίδευση των Oυκρανών πιλότων στα F-16

Ουκρανοί πιλότοι έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε πολλές χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ..

Ουκρανοί πιλότοι έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε πολλές χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνουν τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή των ουκρανικών δυνάμεων στις ανάγκες τις συνολικότερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

«Επιτέλους ξεκίνησε η εκπαίδευση των πιλότων για το F-16 σε πολλές χώρες. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο και θα ανοίξει την πόρτα για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών», είπε στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων δημιουργεί μια «αδυσώπητη δυναμική», που αναπόφευκτα θα φέρει τα μαχητικά αεροσκάφη στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει στην Πολωνία, ενώ κατά το «Associated Press» εκπαιδεύσεις ξεκινούν και στη Δανία.

«Είναι πάντα το ίδιο πράγμα: Συζητάμε, στην αρχή όλοι είναι απρόθυμοι και στο τέλος – όπως με τα (σ.σ. βαριά άρματα μάχης) “Leopard”, έτσι και με τα F-16 – έρχεται η απόφαση να παράσχουμε αυτήν τη στρατιωτική υποστήριξη» στο Κίεβο, συμπλήρωσε ο Μπορέλ. Στην τοποθέτησή του αποτυπώνεται χαρακτηριστικά η ολοένα και βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στον πόλεμο στην Ουκρανία, εμπλοκή η οποία με τη σειρά της μεγεθύνει τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης.

Τα αεροσκάφη F-16 θα χρειαστούν «αρκετούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση» για να φτάσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση μαζί με «συμμάχους και εταίρους» στην Ευρώπη.

Δημόσια οι ΗΠΑ υποστήριζαν επί μήνες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και θα εξαντλούσαν γρήγορα τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς επίσης ότι προηγούνταν άλλα όπλα, όπως τα βαριά άρματα μάχης «Abrams» και οι πύραυλοι «Patriot».

Οπως είπε ο Κένταλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε τώρα αυτήν την απόφαση για τα F-16 γιατί θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του στρατού της Ουκρανίας για το μέλλον».

Η δε Ολλανδή υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία πως αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως. Είναι μια «από κοινού προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους» και «τώρα που ξέρουμε ότι έχουμε το πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, «θα επιταχύνουμε».

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα (…) Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του μέρος στη σύγκρουση», ισχυρίστηκε σχετικά με τα F-16 ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ – ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ .

Το Κρεμλίνο ανέφερε πάντως, ότι περαιτέρω δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά «προειδοποίησε» ότι η προμήθεια μαχητικών F-16 από την Ουκρανία συνοδεύεται από «ξεκάθαρους κινδύνους».

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με «πυρηνική αποκάλυψη»

Όσο πιο καταστροφικά είναι τα όπλα που λαμβάνει η Ουκρανία από τους Δυτικούς υποστηρικτές της τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «πυρηνικής αποκάλυψης», απείλησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Το ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αυτό το σενάριο. Διαφορετικά, δεν θα είχε προμηθεύσει τόσο επικίνδυνα όπλα στο ουκρανικό καθεστώς. Προφανώς πιστεύουν ότι μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πυρηνική αποκάλυψη δεν θα ήταν ποτέ δυνατή», είπε.

«Η ευθύνη θα βαραίνει το ΝΑΤΟ», είπε. Όπως τόνισε ο Μεντβέντεφ, κανείς δεν γνωρίζει αν έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή», το σημείο «χωρίς επιστροφή». «Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Αυτός είναι ο βασικός κίνδυνος. Γιατί μόλις προσφέρουν κάτι, λένε: Ας το προμηθεύσουμε κι αυτό. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή αεροπλάνα. Ολα θα πάνε καλά. Αλλά τίποτα δεν θα είναι καλά. Ολο και πιο επικίνδυνοι τύποι όπλων θα χρησιμοποιούνται. Αυτή είναι η τρέχουσα τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti», AFP)

Απόψεις