Διεθνή

Ξανά «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ»

H Παλαιστίνη θρηνεί τους νεκρούς της, τον έναν μετά τον άλλον. Οι εικόνες των ρημαγμένων συνοικιών γίνονται, πάλι,  καθημερινότητα. Μόνο σήμερα το πρωί έχασαν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι, σε διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Οι πέντε, εκ των οποίων μια γυναίκα, σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τραυματίστηκαν 15. Η επιδρομή, «θεωρητικά», είχε στόχο το σπίτι ενός μέλους της ισλαμικής Τζιχάντ. Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο σπίτι του, στην περιοχή Τελ ελ-Χάουα στην πόλη της Γάζας.

Ο χθεσινός απολογισμός για τους Παλαιστινίους ήταν τραγικός: Δολοφονήθηκαν πάνω από 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία που μπορεί κανείς να συλλέξει. Ο συνολικός αριθμός πλησιάζει τους 90 Παλαιστινίους, σήμερα, που ξεκινάει η τέταρτη μέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης «Προστατευτική Αιχμή». Ξεκίνησε στις 8 Ιούλη.  Οι τραυματίες μετριούνται, πλέον, σε εκατοντάδες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εγκρίνει την κλήση 40.000 εφέδρων και δεν έχει αποκλείσει την χερσαία επίθεση. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποδεκτή. Το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» «μπάτσου» προφανώς, γίνεται και για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ενώ χρειάζεται συνυπολογιστούν και οι τριγμοί στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Γάζα (Παιδί)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, προχθές, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, από τις 12 Ιουνίου οι επιθέσεις των Ισραηλινών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 Παλαιστινίων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις μέρες πριν το ξεκίνημα των επιδρομών, την Τρίτη. Επίσης, πριν την κλιμάκωση στην επίθεση του Ισραήλ είχαν γίνει 387 εισβολές σε σπίτια και καταυλισμούς Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, 2400 εισβολές σε σπίτια και κτίρια κοινωνικών υπηρεσιών, πάνω από 800 συλλήψεις, αριθμός που προστίθεται στους 6.000 Παλαιστινίους κρατούμενους.

 Τα αεροπλάνα του Ισραήλ χτυπούν, χωρίς έλεος, κατοικημένες περιοχές. Μόνο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη έγιναν επιδρομές σε πάνω από 320 στόχους της Χαμάς, ο αριθμός φτάνει τους 750 από την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως καμία εκεχειρία με την Χαμάς δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη. Η Χαμάς ανέλαβε, χτες, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο Τέλ Αβίβ. Το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, λίγη ώρα αφού στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού αεράμυνας. Ήχησαν και οι σειρήνες στον εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντουμίμ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου άνοιξε την Πέμπτη το σημείο διέλευσης στην Ράφα για να μεταφερθούν τραυματίες στα νοσοκομεία στο Βόρειο Σίνα, που συνορεύει με τη λωρίδα της Γάζας.

Δολοφονούνται- δολοφονούνται – δολοφονούνται!

Ο τρόπος που δολοφονούνται οι Παλαιστίνιοι οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ έχει στόχο να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό. Όταν δίπλα στους  Παλαιστίνιους δολοφονούνται τα αδέρφια τους, τα παιδιά τους, οι σύντροφοι τους, μάνες με μωρά παιδιά, χωρίς δισταγμό, τότε ο σκοπός είναι προφανής: Μια ακόμα γενοκτονία, μια από τις πολλές, για τους Παλαιστίνιους.

άμαχοι

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:   

Ανασύρθηκαν πτώματα από κατεστραμμένα σπίτια. Ανασύρθηκαν και πτώματα παιδιών.

Δολοφονήθηκαν από τις επιδρομές οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15, στο καφενείο της πόλης Χαν Γιούνες. Είχαν μαζευτεί να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Δολοφονούνται από τις επιδρομές τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, μέσα στο σπίτι τους.

Δολοφονούνται άνθρωποι σε προσφυγικούς καταυλισμούς (π.χ Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας).

Πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νέος 19 ετών σκοτώθηκε σε επίθεση στο Χαν Γούνες, κατά την οποία τραυματίσθηκαν δύο παιδιά, το ένα από τα οποία σοβαρά.

Πώς να αντιδράσουν οι Παλαιστίνιοι σε αυτή τη σφαγή; 

Israeli airstrikes after rockets fired from Gaza Strip, Palestinian Territories - 10 Jul 2014

Αξιοσημείωτα στοιχεία

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να έδειχναν ανθρώπινες απώλειες για το Ισραήλ από τις ρουκέτες των Παλαιστινίων. Από την άλλη, όπως αναφέραμε, οι νεκροί φτάνουν τους 90 και έχουν πληγεί εκατοντάδες στόχοι μέσα στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί, άλλωστε, δεν είναι Παλαιστίνιοι… Έχουν υπερσύγχρονα συστήματα πολέμου. Το αντιπυραυλικό σύστημα IronDomeέχει έχει καταρρίψει μεγάλο αριθμό από τις ρουκέτες των Παλαιστινίων, οι οποίοι «απαντούν» με τα …σύγχρονα μέσα των πολλαπλών εκτοξεύσεων, για να «μπερδεύουν» τα υπερσύγχρονα συστήματα των ισραηλινών.

Η ισραηλινή επιθετικότητα ξεκίνησε με την ανεύρεση των πτωμάτων των τριών νέων Ισραηλινών, μετά την εξαφάνιση τους στις 12 Ιουνίου, κοντά στη Χεβρώνα. Το Ισραήλ αμέσως ενοχοποίησε τη «Χαμάς», παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά (ένα ηχητικό απόσπασμα όπου ακούγονται οι δράστες της απαγωγής των Ισραηλινών να μιλούν εβραϊκα με αραβική προφορά).

Το Ισραήλ, με τη γνωστή του τακτική, εκμεταλλεύτηκε νέα παιδιά που σκοτώθηκαν, για να δικαιολογήσουν τη συνέχεια. Καλλιέργησε ένα κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, το οποίο απευθυνόταν και στο εσωτερικό του.

Ο απαγωγή και ο φόνος του 17χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ακολούθησε. Το πτώμα του νεαρού Παλαιστινίου είχε σημάδια βασανισμού και ήταν καμένο. Στην Παλαιστίνη θεωρήθηκε ένα έγκλημα μίσους από τους Εβραίους Εποίκους.

 παλαιστ

Oι «ίσες αποστάσεις» της συνενοχής

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι –μουν, ζήτησε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για ανάγκη εξεύρεσης σημείου συνεννόησης. Η έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», «φυσικά», απευθύνθηκε προς τις δύο πλευρές .

Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε το Συμβούλιο «να δράσει άμεσα για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων» και να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ, «επιβάλλοντας του να τερματίσει άμεσα την επίθεση  του εναντίον του παλαιστινιακού λαού».  Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, πήρε τον λόγο για να επαναλάβει ότι «το Ισραήλ λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να μην πλήξει αθώους παλαιστίνιους πολίτες» ! Η πραγματικότητα δεν έχει αποδείξει τα λεγόμενα του! Ο Ισραηλινός είπε, επίσης: Έχει έρθει η ώρα «να αναγνωρίσετε τη Χαμάς για αυτό που είναι», δηλαδή «μια τρομοκρατική οργάνωση»…

Γάζα (παιδιά)

Οι ισχυροί του πλανήτη συνεχίζουν τη στάση των «ίσων αποστάσεων» της συνενοχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο, γενικά, για «προστασία των αθώων», συμπληρώνοντας, έτσι, το παραμύθι του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, το οποίο ακολούθησε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η τελευταία κίνηση του Ομπάμα ήταν η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προχώρησε σε μια «προσφορά»: Τη μεσολάβηση του για την «κατάπαυση του πυρός»…

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, καταδικάζοντας τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστινίους. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση» της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είδε – κι αυτός – «σύγκρουση», θεωρώντας απαραίτητο τον «τερματισμό» της. Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργού, Μπενγιαμίν Νετανιάχου, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.

 Με πληροφορίες από: AME – MΠΕ, ΑFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), liberation.fr, lemonde.fr, Reuters, panosharitos.com

(Επισκέψεις: 40 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend