Κοινωνία

Εσύ ποιο Ωραιόκαστρο είσαι;…

Αν κάποιος θεωρήσει πως στο Ωραιόκαστρο υπάρχουν μόνο κάτοικοι που θέλουν τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών έξω από τα σχολεία, τότε δεν κάνει απλά ένα λάθος. Κινδυνεύει, πέρα από το να έχει μια απόλυτη συλλογιστική χωρίς καμία έρευνα, να κατηγοριοποιήσει τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης(στην κεντρική φωτογραφία του θέματος απεικονίζεται το Ωραιόκαστρο…). 

Στο βίντεο που ακολουθεί η συνταξιούχος μαία, κ. Χρυσή Περπερίδου, διαλύει κάθε ρατσιστικό μύθο και με την επαγγελματική της εμπειρία, αλλά και με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα της «μόλυνσης» από προσφυγόπουλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια δηλώνει, ήταν για χρόνια μέλος της διοίκησης της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου.

Εκτός από την κ. Περπερίδου υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της πόλης που αντιστέκονται στον αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Υπήρξαν γονείς του 5ου δημοτικού σχολείου που δεν στήριξαν την απόφαση.

Και κάτι ακόμα: Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος να «χαριστούν» στους «εμπνευστές» της απόφασης όλοι οι γονείς που τη στήριξαν. Η ίδια η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της απόφασης.

Θέλουμε δεν θέλουμε, πάντως, στο Ωραιόκαστρο (και σε κάθε πόλη της χώρας) υπάρχουν φωνές που συνειδητά καλλιεργούν το ρατσισμό. Πρόκειται για πρόσωπα «επίσημα» και δεν εννοούμε μόνο τους εκπροσώπους των ναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Η στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, έχει συζητηθεί αρκετά, από χθες, στο δημόσιο διάλογο. Ο ίδιος, μάλιστα, χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απάντησε «μην κάνετε συγκρίσεις» όταν έγινε συσχετισμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και των Πόντιων του Καυκάσου, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «παραμύθι» αυτή τη συσχέτιση, διότι, κατά τη γνώμη του πρόκειται για «διαφορετικούς πολιτισμούς με διαφορετικές συνήθειες». Το απόσπασμα εδώ μετά το 22’.40’’.  Ο δήμαρχος, στη συνέχεια είχε και την …αγωνία του: «Η τοπική κοινωνία και να μην είναι δεξιοί, θα τους κάνουμε χρυσαυγίτες στο τέλος».

Ο ίδιος κύριος, με αυτές τις …αγωνίες, έγινε γνωστός κι από ένα παλιότερο βίντεο, στο οποίο έχει συνομιλία με πολίτες, για φήμες περί εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή. 

Ακολουθεί ένας χαρακτηριστικός διάλογος (1′.13′- 1.37) και μετά ολόκληρο το βίντεο:

Δήμαρχος: Προσέξτε όμως, μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο (και φτάνουμε στο δια ταύτα) που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς.

Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; 

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

Δήμαρχος: Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ. 

(Επισκέψεις: 72 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend