Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρετανικά άρματα μάχης στην Ουκρανία – Το ΝΑΤΟ θέλει να διασφαλιστεί ο συνεχής εξοπλισμός της

Την αποστολή, 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με..

Την αποστολή, 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «το πιο σημαντικό» μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εκτιμώντας πως μπορεί να επισπεύσει τη νίκη απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Εκτός από τα 14 άρματα μάχης Challenger 2, το πακέτο της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει:

  • Οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα AS90.
  • Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Bulldog.
  • Εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση και ανάπτυξη γεφυρών.
  • Δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) για την υποστήριξη πυροβολικού.
  • 100.000 οβίδες πυροβολικού.
  • Προηγμένα πυραυλικά συστήματα όπως GMLRS, Starstreak, και άλλα μέσου βεληνεκούς.
  • Ανταλλακτικά για τον εκσυγχρονισμό 100 αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων του ουκρανικού στρατού.

Κλιμακώνονται τα παζάρια για την αποστολή «Leopard»

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς τη Γερμανία, όπως και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας ολοένα και μεγαλώνουν, σχετικά με την αποστολή των αρμάτων μάχης «Leopard». Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «σε αποφασιστικές κινήσεις»«Όλα τα είδη όπλων θα πρέπει να παραδοθούν. Η μάχη για την ελευθερία και το μέλλον μας διεξάγεται την ώρα που μιλάμε. Τα άρματα μάχης δεν πρέπει να μένουν σε αποθήκες, αλλά να βρεθούν στα χέρια των Ουκρανών», σημείωσε.

Η Πολωνία έχει αποφασίσει να στείλει γερμανικά Leopard και χρειάζεται έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση. Έτσι, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, περιμένει ένα γρήγορο «πράσινο φως», όπως δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Η θέση της Φινλανδίας για τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας, Μ. Σαβόλα, προσθέτοντας ότι «αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης».

Την ερχόμενη Παρασκευή στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία θα συναντηθεί η Ομάδα Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα συζητηθεί η αποστολή κύριων δυτικών αρμάτων μάχης «με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για εξοπλισμό βαρέως πολέμου είναι σημαντικές – και αναμένω κι άλλες στο εγγύς μέλλον».

Απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως «οι Σύμμαχοι προμηθεύουν όλο και περισσότερο προηγμένα συστήματα. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρέχουν συστοιχίες Patriot για την αεράμυνα, ο Καναδάς NASAMS – προηγμένους πυραύλους επιφανείας – αέρος». Παράλληλα είναι σημαντικό «να διασφαλιστεί η συνεχής προμήθεια πυρομαχικών, ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανία «δεν μπορεί» να στείλει «Leopard» πριν το 2024

Στο μεταξύ, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων «Rheinmetall» ξεκαθάρισε πως θα είναι σε θέση να επισκευάζει άρματα μάχης «Leopard 2» για την Ουκρανία το νωρίτερο μέχρι το 2024.

«Ακόμα και αν αύριο ληφθεί η απόφαση ότι μας επιτρέπεται να στείλουμε τα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αρμ. Πάπεργκερ, στην εφημερίδα «Bild».

Ο όμιλος διαθέτει 22 παροπλισμένα άρματα μάχης Leopard 2 και 88 Leopard 1. Η ανακαίνιση θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, δήλωσε ο Πάπεργκερ. «Τα οχήματα όχι μόνο βάφονται, αλλά πρέπει να ανακατασκευαστούν για χρήση σε καιρό πολέμου. Διαλύονται εντελώς και στη συνέχεια ανακατασκευάζονται», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως χρειάζεται παραγγελία και χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, dpa)

Σχετικά θέματα

Απόψεις