Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Βράζει» η Γαλλία – Ο «Ημεροδρόμος» στο Παρίσι: Πάνω από 700 χιλιάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας είπαν «όχι» στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Μακρόν

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν χτες, Τρίτη 7 Μαρτίου, σε όλη τη Γαλλία, στην μεγαλύτερη ίσως απεργία από όσες έγιναν την τελευταία περίοδο με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση Μακρόν

Χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν χτες, Τρίτη 7 Μαρτίου, σε όλη τη Γαλλία, στην μεγαλύτερη ίσως απεργία από όσες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση Μακρόν.

Μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το γαλλικό συνδικάτο CGT, πάνω από 700.000 κινητοποιήθηκαν στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα, δε, με την ίδια την κυβέρνηση σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν περίπου 1,28 εκατ. εργαζόμενοι -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά (ακόμη και σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς). 

Η πορεία, όπως την είδε και ο «Ημεροδρόμος», που βρέθηκε στο Παρίσι, ήταν κυριολεκτικά ατελείωτη. Το Ile de France, στο κέντρο του Παρισιού, είχε πλημμυρίσει από νωρίς το πρωί, από ένα κατακόκκινο πλήθος ανθρώπων που με τις σημαίες και τα πανό τους διαδήλωσαν την απαίτησή τους να αποσύρει η κυβέρνηση Μακρόν την αντιασφαλιστική της μεταρρύθμιση. Ξεχωρίσαμε τους φοιτητές της Σορβόννης, που με τα δυναμικά τους μπλοκ έδωσαν ξεχωριστό παλμό. Τα συνδικάτα και ειδικά το CGT είχαν τη μερίδα του λέοντος. 

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα και ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα, περίπου όταν άρχισε να νυχτώνει. Ο παλμός ήταν ξεχωριστός. Τα συνδικάτα είχαν ετοιμάσει ξεχωριστά άρματα με «μαύρα κοράκια», που συμβόλιζαν το θάνατο, ενώ ξεχωρίσαμε το σύνθημα «Μετρό, δουλειά, θάνατος» -που αναδείκνυε τον σύγχρονο τρόπο ζωής στη Γαλλία. Ο εργάτης ξυπνάει το πρωί, παίρνει το μετρό, πηγαίνει στη δουλειά και αυτό το δρομολόγιο συνεχίζεται μέχρι το θάνατο. 

Σε όλα τα bistrots του Παρισιού, η μόνη συζήτηση που ακούγεται αφορά την μεταρρύθμιση. Όταν μαθαίνουν πως είμαστε από την Ελλάδα, το πρώτο που ρωτάνε είναι τι συμβαίνει με τη σύγκρουση των τρένων. Ο λαός του Παρισιού, οι απλοί εργαζόμενοι, είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για το γεγονός που έχει συγκλονίσει τη χώρα μας -εκφράζοντας με πολλαπλούς τρόπους την αλληλεγγύη τους. 

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μακρόν, εξακολουθεί να δηλώνει ανυποχώρητη ως προς την πρόθεσή της να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση, αιχμή της οποίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από τα 62 στα 64). 

Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή πρακτορεία οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι, το CGT, το Force Ouvriere και το SUD είναι έτοιμα να συνεχίσουν τις απεργίες προχωρώντας ακόμη και σε κυλιόμενες μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων. Τα συνδικάτα αυτά έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στα Μέσα Μεταφοράς και έχουν τη δυνατότητα να παραλύσουν το μεταφορικό δίκτυο της Γαλλίας. Από την άλλη πλευρά το προερχόμενο από τη σοσιαλδημοκρατία και, μεγαλύτερο σε αριθμό μελών, συνδικάτο CFDT, ακόμη αρνείται να προσχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσω κυλιόμενων απεργιών και προχωρά σε άλλους τρόπους αντίδρασης. 

Αυτήν την ενδεχόμενη διάσπαση της δράσης των συνδικάτων, μέσω «εμποδίων» στην κλιμάκωση του αγώνα, επιδιώκει και η κυβέρνηση Μακρόν, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε σημαντικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ωστόσο η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αποδεικνύεται πιο ισχυρή από την αντιλαϊκή κυβέρνηση Μακρόν και τους χειρισμούς της. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις