Πολιτική

Αν είσαι … «νοικοκύρης», αποδέξου το φακέλωμα!

«Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη δημόσια τάξη, ένας νοικοκύρης,  τι πρόβλημα έχει, αν θα ονομαστικοποιηθεί το κουπόνι;»!

Με αυτό το «ασφαλίτικης» έμπνευσης επιχείρημα θέλησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης, να αιτιολογήσει την ρύθμιση που προβλέπει να είναι ονομαστικά τα κουπόνια ενίσχυσης για τα πολιτικά κόμματα και προωθείται στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα.

Το συγκεκριμένο άρθρο στοχεύει ευθέως τους πολιτικούς σχηματισμούς – κατά κύριο λόγο της αριστεράς- που αποσκοπούν στην δημιουργία μίας πολιτικής σχέσης με όσους  τους ενισχύουν οικονομικά. Έχει μάλιστα καταγγελθεί από πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και κοινωνικούς φορείς ως προσπάθεια φακελώματος και περιορισμού της πολιτικής δράση που αντιστρατεύεται το σύστημα.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τις «μίζες» του Χριστοφοράκου (της SIEMENS) που δίνονταν και με την μορφή «κουπονιών» ξεχνώντας φυσικά ότι ήταν αυτοί οι ίδιοι οι παραλήπτες της δωροδοκίας. Όπως έχουν καταγγείλει σωρηδόν τα στελέχη τους, ιδίως του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προαναφερθείς Κ.Καραγκούνης μαζί με τον Γ.Κουτσούκο του ΠΑΣΟΚ έφεραν (και πέρασαν) στην Βουλή τροπολογία ώστε η κρατική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων να μην μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό 40%. Μία τροποποίηση που διασφαλίζει στο ΠΑΣΟΚ την χρηματοδότηση του από το κράτος μια και μέχρι σήμερα παρακρατούνταν τα κονδύλια αυτά λόγω του υπερ- δανεισμού του!

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ:

Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) «Μην μου πείτε ότι η ιστορία με τα κουπόνια είναι αθώα. Και δεν είναι ένας φόβος των αριστερών κομμάτων. Είναι θέμα αρχής. Η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από τα απλά μέλη, από τους φίλους, με δύο ευρώ, με πέντε ευρώ, με εκατό ευρώ ή με διακόσια ευρώ, είναι μία πολιτική πράξη, είναι μία πολιτική σχέση. Όταν αυτήν την εμποδίζεις με το ΑΦΜ, με την ταυτότητα, τη διεύθυνση, το με το ένα ή το άλλο, εξ ορισμού εμποδίζεις μία πολιτική σχέση».

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ): «Το νομοσχέδιο εμπεριέχει διατάξεις που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, και αυτές που αφορούν τη νομιμοποίηση των σχέσεων και των συναλλαγών νομικών προσώπων, δηλαδή επιχειρήσεων, με κόμματα και Βουλευτές, αλλά και αυτές που αφορούν το γενικευμένο «φακέλωμα» πολιτών με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών. Επίσης, κάνουμε την πρόβλεψη, επειδή εδώ μιλάμε για ένα συνολικότερο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτή η ιστορία δεν θα μείνει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί».

(Επισκέψεις: 10 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Από το 1990 σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες και από το 1995 στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend