Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόρεια Εύβοια: «Φτάνει πια – Μας κάψατε μας, πνίξατε, θα σας πνίξει η οργή μας»

«Φτάνει πια. Μας κάψατε μας, πνίξατε, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν οι πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας..

«Φτάνει πια. Μας κάψατε μας, πνίξατε, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν οι πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας σε δυναμική συγκέντρωση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο της Λίμνης, το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτώβρη απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών για τους πληγέντες.

Όπως και στην πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, έτσι και τώρα, ο λαός της βόρειας Εύβοιας, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής παίρνουν στα χέρια του την υπόθεση της διεκδίκησης μέτρων στήριξης για την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Πριν ακόμη στεγνώσουν οι λάσπες βάζει μπροστά την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, το σωματείο των ρετσινάδων και δασεργατών, των εργαζομένων στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», ο Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β Εύβοιας, ο Δασικός Συνεταιρισμός Προκοπίου – Δαφνούσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών, το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Λίμνης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του πολύπαθου λαού της βόρειας Εύβοιας βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις για αντιπλημμυρική προστασία και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Μαρίνος, πραγματοποίησε συνεχείς περιοδείες στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας, διαπιστώνοντας από κοντά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης περιφέρειας και δήμων και τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Νίκος Γεραλής, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Στο πλευρό του λαού της περιοχής βρέθηκε επίσης ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Κατερίνα Μαμούχα, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών και από τον Δημήτρη Λιάσκο, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού σχολείου Λίμνης, οι οποίοι στάθηκαν μεταξύ άλλων στα όσα έχει βιώσει ο λαός της περιοχής από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες τα δύο τελευταία χρόνια. Επισήμαναν τους αγώνες που αναπτύχθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά και τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει ξανά ο αγώνας και η πίεση για να μπορέσει ο λαός της περιοχής να ζήσει στον τόπο του αξιοπρέπεια.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, πρόεδρο του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, ο οποίος τόνισε αρχικά πως η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πάρθηκε καθώς «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Η τελευταία κακοκαιρία άφησε πίσω τις μεγάλες καταστροφές και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι είδαμε τα χειρότερα. Όλοι φοβόμαστε για τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Είδαμε τα σπίτια μας να πλημμυρίζουν, τους δρόμους οδικούς και δασικούς να αχρηστεύονται, τις καλλιέργειες μας να καταστρέφονται.

Καινούργια έργα όπως ο δρόμος και η γέφυρα στο Κυμάσι, η γέφυρα στο Πήλι έπεσαν. Τι μελέτη είχε γίνει για τα έργα αυτά;

Στις Ροβιές φράγματα βάρους καταστράφηκαν. Σε ποια μελέτη στηρίχτηκαν τα φράγματα αυτά; Πήραν υπόψη τους την καταστροφική πυρκαγιά και τα ύψη της βροχής που όλοι λένε ότι θα είναι μεγαλύτερα από δω και πέρα; Υπάρχουν σήμερα σπίτια που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές και κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, τα θεμέλια τους είναι σχεδόν στον αέρα.

Στο Μετόχι, στη Ζωοδόχο Πηγή και αλλού η καθίζηση του βουνού απειλεί τα χωριά. Τι έργο έχει γίνει για να προστατεύσει τα χωριά αυτά;

Μάλιστα στο Μετόχι ξεκίνησε και σταμάτησε αντιπλημμυρικό έργο που τα έκανε όλα χειρότερα και έπνιξε το χωριό στη λάσπη.

Στην Κρύα Βρύση ήδη έχουν χαθεί ένα σπίτι και χωράφια. Και παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων χρόνια τώρα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να τους προστατέψει. Έμειναν αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό.

Άλλωστε πολλά από τα προβλήματα ήταν γνωστά και πριν τις πυρκαγιές. Μετά την πλημμύρα του Ζορμπά το 2018 τίποτα δεν έγινε για να προστατευτούμε από μια νέα καταστροφή. Στο Μαντούδι ο Κηρέας σπάει στα ίδια σημεία ξανά και ξανά.

Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πολλά και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Και από όλα τα παραδείγματα ένα συμπέρασμα βγαίνει κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή έκαναν σχέδια, ψήφισαν προϋπολογισμούς, έκοψαν κορδέλες αλλά όχι για εμάς, όχι για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Δούλεψαν καλά σαν μια ομάδα για να τις μπίζνες που προχωράνε, για αυτούς που θα κονομήσουν από τα έργα και τα σχέδια “ανασυγκρότησης”. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς», τόνισε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής και πρόσθεσε:

«Στηριζόμαστε στη δύναμή μας. Μένουμε όρθιοι, ενωμένοι και διεκδικούμε προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν ανεχόμαστε να καιγόμαστε, να πνιγόμαστε και να πεθαίνουμε σε καρότσες. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση λέμε καθαρά και δυνατά ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

«Σε αυτόν τον τόπο έχουμε περάσει πάρα πολλά. Καταστροφικές πυρκαγιές, φονικές πλημμύρες, αποκλεισμένα χωριά και πόλεις χωρίς ρεύμα και νερό, επικίνδυνους δρόμους για να πάνε τα παιδιά μας σχολείο και εμείς στη δουλειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Τσιβίκας, προσδιορίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Σε όλες τις συναντήσεις, τις κινητοποιήσεις, τις ανακοινώσεις, τις επιστολές των σωματείων και των φορέων προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους για τις ζωές μας, για τα χωριά και τις πόλεις μας, για τα σπίτια μας. Ζητούσαμε αντιπλημμυρική προστασία. Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή μας καθησύχαζαν.

Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή μας λένε ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι “ακραία”, ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν γίνει τα φράγματα βάρους. Είναι ντροπή! Είναι “ακραία” επικίνδυνοι! Δυο χρόνια μετά τις πυρκαγιές είχαν αρκετό χρόνο για να γίνει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή από τους ορεινούς όγκους μέχρι τις εκβολές που θα έπαιρνε υπόψη τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα ύψη βροχής που προβλέπεται να δεχτεί η περιοχή τα επόμενα χρόνια. Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές είχαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν τα έργα που αυτή η μελέτη θα προέβλεπε».

Συνεχίζοντας κάλεσε τους συγκεντρωμένους αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής να αναρωτηθούν τι έκανε αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή.

«Χορτάσαμε φιέστες, κόπηκαν πολλά μέτρα κορδέλας. Και σε όλα αυτά ο κ. Τσαπουρνιώτης και ο κ. Σπανός ήταν μπροστά μπροστά. Χορτάσαμε “σχέδια” και “οράματα” από τον κ. Μπένο και την κυβέρνηση και σε αυτά ο κ. Τσαπουρνιώτης και ο κ. Σπανός ήταν οι καλύτεροι διαφημιστές και πάντα συνοδοί στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή πρέπει να πούμε ότι ήταν ικανότατοι να ζυγίσουν καλά το κόστος και το όφελος. Όφελος για αυτούς είναι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματιών από τα έργα που έγιναν όπως όπως για να τους φουσκώσουν τις τσέπες, μόνο που φούσκωσαν και τα ποτάμια και μας έπνιξαν. Όφελος για αυτούς είναι τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή για να κάνουν μπίζνες στα καμένα. Και τι μετράνε για κόστος; Κόστος για αυτούς είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Κόστος για αυτούς είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων, χειμάρρων, αποστραγγιστικών καναλιών και ποταμιών. Κόστος για αυτούς είναι να οχυρωθούν τα χωριά και οι πόλεις μας από τις πλημμύρες. Κόστος για αυτούς είναι να έχουμε δομές υγείας και ασθενοφόρα και να μην πεθαίνουμε στις καρότσες των αγροτικών. Κόστος για αυτούς είναι τα δασαρχεία και οι πυροσβέστες», σημείωσε και τόνισε:

«Τους το λέμε καθαρά η ζωή μας δεν είναι κόστος. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να γίνει κανονικότητα η ζωή στις λάσπες και τα αποκαΐδια.

Τούτος ο τόπος δεν ξέρει καλά μόνο από καταστροφές. Ξέρει καλά και να παλεύει και να ξανασηκώνεται, ξέρει καλά να αγωνίζεται. Μόνοι μας σώσαμε τα σπίτια και τα χωριά μας από τη φωτιά. Μόνοι μας ξελασπώσαμε το Μετόχι και άλλα χωριά. Δεν περιμένουμε τίποτα από δήθεν σωτήρες, δηλαδή από αυτούς που μας έκαψαν και μας έπνιξαν.

Το μάθαμε καλά ότι μόνο από τους αγώνες μας “ιδρώνει το αυτί τους”. Μόνο από τους αγώνες μας στριμώχνονται. Ότι πετύχαμε μέχρι τώρα στον αγώνα μας το χρωστάμε. Η δύναμη μας είναι ότι έχουμε ο ένας τον άλλο, η ελπίδα είναι στην αλληλεγγύη και στον αγώνα μας.

Μετά τις πυρκαγιές βροντοφωνάξαμε: “Αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια”. Το σύνθημα παραμένει και θα τα καταφέρουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Απαιτούμε :

Άμεσα αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές και σε όλο το οδικό και δασικό δίκτυο.

Αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση που να βασίζεται σε ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη». Από 902.gr 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις