Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βαλτική θάλασσα: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ – Η Εσθονία έστειλε πολεμικό πλοίο

Σαν έτοιμο από καιρό, το ΝΑΤΟ έσπευσε να ανακοινώσει την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στη Βαλτική Θάλασσα

Σαν έτοιμο από καιρό, το ΝΑΤΟ έσπευσε να ανακοινώσει την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στη Βαλτική Θάλασσα, σε μια περιοχή που συνορεύει με την Ρωσία, επικαλούμενο την ζημιά που έγινε σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέουν την Φινλανδία και την Εσθονία μέσω του Φινλανδικού Κόλπου.

Οι κυβερνήσεις της Εσθονίας και της Φινλανδίας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ απεύθυναν κατηγορίες για «σαμποτάζ», υπονοώντας ότι πίσω από αυτή την ενέργεια μπορεί να κρύβεται η Ρωσία

«Εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μου. Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, μετά την συνομιλία που είχε με τον Φιλανδό πρόεδρο, Αλεξάντερ Στουμπ, για την πορεία των ερευνών. 

Η κυβέρνηση της Εσθονίας, που είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε πολεμικό πλοίο, για την «προστασία» του υποθαλάσσιου καλωδίου Estlink1, που τη συνδέει με τη Φινλανδία. 

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάνο Πεβκούρ, δήλωσε πως εκτιμά ότι και η Φινλανδία (επίσης κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ) θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την «προστασία» του καλωδίου.

Σε κοινή δήλωσή τους η Κομισιόν και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «είναι το τελευταίο από μια σειρά ύποπτων επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας». Υποστήριξαν ότι το «ύποπτο σκάφος» για το σαμποτάζ,  «αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας» και πρόσθεσαν ότι «θα προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, μεταξύ τους και κυρώσεις, για να στοχεύσουμε αυτόν τον στόλο».

«Έχουμε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις έρευνές τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό υπογράμμισε την ανάγκη για στενότερη διεθνή συνεργασία για τη διαφύλαξη ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις