Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Υγεία για το λαό” – Μαζική και δυναμική διαδήλωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό σε κάθε εργαζόμενο  και ανασφάλιστο» φωνάζουν οι υγειονομικοί σε μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις..

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό σε κάθε εργαζόμενο  και ανασφάλιστο» φωνάζουν οι υγειονομικοί σε μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας. 

Σωματεία εργαζομένων από τα νοσοκομεία της Αττικής, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, και αμέσως μετά ξεκίνησε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση με τη γνωστή τακτική αυταρχισμού και καταστολής έβαλε απέναντι στους διαδηλωτές ισχυρή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, τα οποία νωρίτερα κύκλωσαν τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών. Κάτω από την αντίδραση των συνδικαλιστών, οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης για πολλοστή φορά δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος, καθώς η τροχαία είναι άφαντη σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». 

Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, των Ενώσεων και των σωματείων τους σε κάθε νοσοκομείο, οι υγιεινομικοί στην Αττική σήμερα πραγματοποιούν  στάση εργασίας  και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη μάχη, της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Την κινητοποίηση των υγειονομικών στηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα σωματεία.

Στο επίκεντρο της μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία που έφεραν στην επιφάνεια τα εγκληματικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές, βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Σχέδια που προβλέπουν συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και τμήματα με βάση το «κόστος λειτουργίας», γενικευμένη εργολαβοποίηση υπηρεσιών, ΣΔΙΤ και άλλες πλευρές ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, κατά τα πρότυπα των «δημόσιων νοσοκομείων ΑΕ» που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στη Σαντορίνη. Μάλιστα, όπως αναδεικνύουν σωματεία που καλούν αύριο στην κινητοποίηση, για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ αξιοποιούνται «δωρεές» Ιδρυμάτων, όπως του Νιάρχου (π.χ. στα Νοσοκομεία Κομοτηνής, Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης και Σπάρτης), που οι «όροι» τους περιλαμβάνουν ακριβώς την υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδιασμού για την επιχειρηματική λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, τις οποίες θυμίζουν τα σωματεία, ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι «ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας», καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού, ότι δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία, οπότε θα τους φτιάξει μετά τη συγχώνευσή τους.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και ο νόμος για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οποίος προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Αλλά και οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση φτηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου – επιχείρηση». Επίσης, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που αποτελεί οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και των ασθενών. Ανάμεσα σε άλλα μονιμοποιεί τα μπαλώματα αντί μόνιμων προσλήψεων, καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, εκχωρεί διακομιδές του ΕΚΑΒ (τις δευτερογενείς) αποκλειστικά στους ιδιώτες κ.ο.κ.

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αντιδρώντας στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.

Θυμίζοντας δε την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

 

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν  στην πλατεία Μαβίλη και θα πορευτούν μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και τα σωματεία των υγειονομικών κάλεσαν συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πύλη του Ιπποκράτειου. Παράλληλα η ΕΝΙΘ καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς στη Γενική της Συνέλευση, 1η Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου στη 1.30 μ.μ., και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης:

 • Γιάννενα, στις 11.30 π.μ. στην Περιφέρεια 
 • Ηράκλειο, στις 12 μ. στην πλατεία Λιονταριών
 • Θήβα, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου
 • Ικαρία, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγ. Κηρύκου
 • Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου
 • Κέρκυρα, στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο, στη Λάρισα, στις 12μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου
 • Λαμία, στις 11 π.μ., στην Κεντρική Πύλη του Γενικού Νοσοκομείου
 • Λάρισα, στις 12 μ., στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου
 • Λευκάδα, στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου του νησιού,
 • Πρέβεζα, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου,
 • Σάμος, στις 1ο π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου 
 • Σύρος, στις 11 π.μ., στο νοσοκομείο Ερμούπολης
 • Τρίκαλα, στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου
 • Χαλκίδα στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου
 • Χανιά, στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου και στις 6 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά από σωματεία
 • Χίος, στις 6.30 μ.μ., θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία από το νοσοκομείο προς την πλατεία Βουνακίου, από σωματεία. Στις 7.30 μ.μ., θα γίνει συναυλία. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις