Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσίπρας σε ΔΕΘ: Έξι προτεραιότητες διαχείρισης με στόχο τη «σταθερότητα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα έξι σημείων, με στόχο «να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού», ως βασικό όρο «για τη σταθερότητα στην οικονομία και την κοινωνία»

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, συνέχισε την «παροχολογία» των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα έξι σημείων, με στόχο «να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού», ως βασικό όρο «για τη σταθερότητα στην οικονομία και την κοινωνία». Βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναδείχθηκε και από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, είναι η κυβερνησιμότητα, δηλαδή να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι ικανό να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις προς τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και να συνεχίσει στην ίδια λογική την οικονομική πολιτική, η οποία, ωστόσο, κατά τον Τσίπρα, θα είναι διανθισμένη από αρκετή δικαιοσύνη. 

Αναλυτικά, τα έξι σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: 

  • Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό το σημείο είπε: «Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι».
  • Η ενίσχυση του εισοδήματος. Σημείωσε: «Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ. Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους».
  • Η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Σε αυτό το σημείο ο Τσίπρας έδωσε έμφαση στην κατάργηση των αντικοινωνικών, όπως τους χαρακτήρισε, νόμων του Χατζηδάκη, «που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης».
  • Η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας και είπε: «Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer)».
  • Το ισχυρό δημοκρατικό κράτος. Εδώ, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη συνέχιση της δραστηριότητας της ΕΥΠ, εξαγγέλλοντας τροποποιήσεις στη λειτουργία της μεταφέροντας την αρμοδιότητα της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ορίζοντας «νομοθετικά τους λόγους εθνικής ασφάλειας», θεσπίζοντας «έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου». Στην ουσία όχι μόνο υιοθέτησε την ίδια ορολογία, σχετικά με τη δράση και λειτουργία της ΕΥΠ, αλλά το κυριότερο παρέμεινε μόνο σε διαχειριστικές προτάσεις. 
  • Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση. Ιδιαίτερη βαρύτητα, σε αυτό το σημείο, δόθηκε για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ενώ συνεχίστηκε η παροχολογία επιδομάτων προς νέα ζευγάρια.  

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσιπράς ο Αλ. Τσίπρας αναγόρευσε ξανά σε παράγοντα σταθερότητας, την θέση της Ελλάδας στις «διεθνείς συμμαχίες» δηλαδή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιχείρημα που κάθε μέρα καταρρίπτεται με κρότο. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνοντας ως δρόμο επίλυσης «των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις «κούρσες εξοπλισμών», ξεχνώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχει ψηφίσει βασικούς πυλώνες αυτής της «κούρσας εξοπλισμών» (π.χ. «Rafale», προμήθεια γαλλικών φρεγατών, κ.α) που έφερε η ΝΔ.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις