Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τροπολογία ΚΚΕ: Να δοθεί έκτακτο οικονομικό επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Εκτακτο οικονομικό επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή τονίζοντας ότι η ικανοποίηση αυτού..

Εκτακτο οικονομικό επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή τονίζοντας ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος είναι το ελάχιστο για τους εργαζόμενους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν τις εορταστικές μέρες.

Με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το ΚΚΕ αναφέρει την επιστολή του Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στις 5 Απρίλη 2023 προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με την οποία θέτουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με αρνητικές επιδράσεις στις περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων για τις γιορτές του Πάσχα.

Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή δύο τροπολογίες και δύο προτάσεις νόμου των οποίων το περιεχόμενο εναρμονίζεται και καλύπτει τα αιτήματα των εργαζομένων, θέτοντας τους όρους για τη διασφάλιση της επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ προς όφελος εργαζομένων. Ωστόσο οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις, με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν τέθηκαν σε συζήτηση και απορρίφθηκαν.

Ολόκληρη η τροπολογία του ΚΚΕ

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Θέμα: Τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με βάση την πάγια θέση του ΚΚΕ για την αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου της χώρας, της ΛΑΡΚΟ-(του εργοστασίου, των μεταλείων και της γενικότερης υποδομής), το κόμμα μας έχει καταθέσει δύο (2) τροπολογίες και δύο (2) προτάσεις νόμου των οποίων το περιεχόμενο εναρμονίζεται και καλύπτει τα αιτήματα των εργαζομένων, θέτοντας τους όρους για τη διασφάλιση της επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ προς όφελος εργαζομένων.

Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις, με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν τέθηκαν σε συζήτηση και απορρίφθηκαν.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ με επιστολή του στις 5 Απρίλη 2023 προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θέτουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με αρνητικές επιδράσεις στις περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων για τις γιορτές του Πάσχα.

Στην επιστολή αυτή μεταξύ των άλλων σημειώνονται τα εξής:

“Με αφορμή την αύξηση του βασικού μισθού στα 780 ευρώ που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ μικρή για να αντισταθμίσει τη σημερινή ακρίβεια, σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία της σημερινής κατάστασης για σύγκριση και αιτούμαστε την έγκριση από την πλευρά σας μιας γενναιόδωρης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους εργαζόμενους για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

Τα στοιχεία αφορούν μόνο το χώρο του εργοστασίου ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αναλογικός εκφραστής για την μισθολογική κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των εργασιακών χώρων της ΛΑΡΚΟ. Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας στο σύνολο των 550 περίπου εργαζομένων:

– Με την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 4664/2020 έχουν καταργηθεί τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας και το επίδομα παραγωγής, γεγονός που μόνο η κατάργηση αυτών και μη συμπεριλαμβανομένων τις επιπλέον περικοπές που έχουμε δεχτεί σε ετήσια και μηνιαία βάση, συρρικνώνει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων κατά 25% για τέταρτη συνεχόμενη ετήσια χρονική περίοδο.

– Στους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί από το έτος 2007 έως και σήμερα (οι οποίοι είναι 450 από τους 550), δεν έχει καταβληθεί ουδέποτε ούτε μία τριετία (αυτό το στοιχείο βαστάτε το για την παρακάτω συνέχεια).

– Σήμερα, ο βασικός μισθός χωρίς τριετίες σε 10 από τους 450 εργαζόμενους για να προσαρμοστεί στα όρια του κατώτερου χρειάζεται αύξηση σε μηνιαία βάση.

– Σήμερα, ο βασικός μισθός χωρίς τριετίες σε 150 από τους 450 εργαζόμενους για να αθροίζει το ετήσιο εισόδημα που προσφέρει ο νέος βασικός μισθός σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, χρειάζεται αύξηση σε μηνιαία βάση.

– Σήμερα, ο βασικός μισθός με 3 τριετίες έως το 2012 που έχουν στο σύνολο οι 450 εργαζόμενοι, για να προσφέρει το άθροισμα στο ετήσιο εισόδημα που προσφέρει η αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού, χρειάζεται αύξηση σε μηνιαία βάση.

Επειδή αυτή η κατάσταση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχει κλείσει τρία έτη και έπεται συνέχεια τουλάχιστον έως 31 Δεκεμβρίου 2023, γίνεται ξεκάθαρο ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι 100 πού οριακά δεν βρίσκονται σε αυτές τις κατηγορίες, είναι σε δύσκολη οικονομική θέση.

Σας καλούμε να εγκρίνετε το αίτημα καταβολής γενναίας οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ΛΑΡΚΟ, είτε ισόποσα, είτε αναλογικά βοηθώντας περισσότερο τους πιο χαμηλόμισθους, έτσι ώστε με αφορμή τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις που έχουν οι εορταστικές ημέρες να μπορέσουμε να πάρουμε μία ανάσα ανακούφισης”.

Σε αυτή τη βάση το ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία – προσθήκη και σας καλούμε να υλοποιηθεί το ελάχιστο για τους εργαζόμενους, το αίτημα για έκτακτο οικονομικό επίδομα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν τις εορταστικές μέρες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως εξής:

ΑΡΘΡΟ

Α. Για τις εορτές του Πάσχα 2023 χορηγείται σε κάθε έναν εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ «έκτακτη οικονομική βοήθεια», ύψους 1.000 ευρώ.

Αθήνα, 10 Απριλίου 2023

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης

Μαρίνος Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Σχετικά θέματα

Απόψεις