Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Tριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγυπτου: Η Τουρκία να κρατήσει «εποικοδομητική στάση» για το ευρωατλανικό καλό…

«Εχθρική» χαρακτηρίζει την κοινή δήλωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Μήνυμα προς την Άγκυρα για «παύση των προκλητικών ενεργειών» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα..

Μήνυμα προς την Άγκυρα για «παύση των προκλητικών ενεργειών» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα παζάρια και οι διευθετήσεις στην περιοχή που διασφαλίζουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, έστειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικ. Αναστασιάδης, κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στην ατζέντα της τριμερούς βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, η Συρία και ο Λίβανος.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζονται εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα. Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κοινή Διακήρυξη, που υιοθέτησαν οι Μητσοτάκης – Σίσι – Αναστασιάδης, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογραμμίσαμε ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας».

Στην Κοινή Διακήρυξη οι τρεις χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της Ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης. Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» είπε.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν οι τρεις εκφράζουν επίσης την επιθυμία τους για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας «μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εξερεύνηση και μεταφορά φυσικού αερίου – παραμένουμε πεπεισμένοι πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Στην ατζέντα της τριμερούς βρέθηκαν και οι εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Παλαιστίνη και Λίβανο, με τους Μητσοτάκη, Σίσι και Αναστασιάδη να επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να εμπλακούν ενεργά στις διεργασίες για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ενδεικτικό των προθέσεων, αλλά και των κινδύνων είναι επίσης το γεγονός ότι στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα της Αναγέννησης (GERD) και επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αναγνωρίσαμε την υπαρξιακή απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει το GERD για την Αίγυπτο, εάν πληρωθεί και λειτουργήσει μονομερώς και ενθαρρύνουμε την Αιθιοπία να διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να ολοκληρωθεί εγκαίρως μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές πλήρωσης και λειτουργίας του GER. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του GERD έχει αποτελέσει σημείο τριβής στο Κέρας της Αφρικής, με άμεση εμπλοκή της Κίνας, κάτι που σηματοδοτεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στις αντιθέσεις που μαίνονται στην περιοχή…

«Νέα έκφραση των εχθρικών πολιτικών Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι η συνυπογραφή της δήλωσης από την Αίγυπτο «είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται ακόμη με ποιον πραγματικά μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι τα ενεργειακά έργα στην περιοχή «δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς», ενώ αποδίδει την ένταση στην περιοχή στις «μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του ελληνικού/ελληνοκυπριακού δίδυμου για τα θαλάσσια σύνορα και το γεγονός ότι αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι», υποστηρίζοντας ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»

Ταυτόχρονα, το τουρκικό ΥΠΕξ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης» για το Κυπριακό δεν μπορεί να ξεκινήσει «πριν καταχωρηθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού», ενώ επιτίθεται σε Αθήνα και Κάιρο για τη στάση τους στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας ότι «είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης, το γεγονός ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας με την υποστήριξή τους σε ορισμένες παράνομες ομάδες, στοχεύουν στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει τώρα με τη νόμιμη κυβέρνηση».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις