Η επόμενη μέρα του μακελειού στο σχολείο στο Βελιγράδι με αποτέλεσμα 8 παιδιά και ένας ενήλικας να πέσουν νεκροί, ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μπράνκο Ρούζιτς, κήρυξε τριήμερο πένθος και η υπουργός Υγείας ξέσπασε σε κλάματα, αφού χαρακτήρισε τα γεγονότα «ίσως την πιο τρομακτική εμπειρία που έχω βιώσει ως γιατρός και ως άνθρωπος».
Ο έφηβος δεν θα δικαστεί για εγκληματική πράξη καθώς δεν έχει περάσει την ηλικία των 14, σύμφωνα με τον νομικό κώδικα της χώρας. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο νεαρός θα εισαχθεί για παρακολούθηση σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Λίγο μετά τη σύλληψη, η αστυνομία προχώρησε σε υποχρεωτικό αιματολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ διατάχθηκε η κράτηση του πατέρα του ως υπόπτου για σοβαρές παραβάσεις ενάντια στη δημόσια ασφάλεια.
H Σερβία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη οπλοκατοχή παγκοσμίως, με 39 όπλα να αντιστοιχούν σε κάθε 100 πολίτες, ενώ μόνο το 44% των εν λόγω όπλων έχει επίσημα δηλωθεί. Ωστόσο η χώρα έχει αυστηρούς νόμους για τα όπλα και έχει δώσει πολλές φορές αμνηστία σε πρώην στρατιώτες προκειμένου να τα παραδώσουν στις Αρχές. Ετσι, περιστατικά σαν αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια, με το τελευταίο να έχει σημειωθεί το 2013, όταν βετεράνος των βαλκανικών πολέμων εισέβαλε σε σχολείο σε χωριό της κεντρικής Σερβίας σκοτώνοντας 14 μαθητές.
Η αστυνομία κατονόμασε τον δράστη ως Κ. Κ. και δήλωσε ότι ήταν μαθητής του «καλού» σχολείου Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας από το 2019. Δήλωσε επίσης ότι ο νεαρός χρησιμοποίησε δύο από τα όπλα του πατέρα του για την επίθεση και ότι μπορεί να σχεδίαζε την επίθεση πάνω από ένα μήνα.
«Στο σχεδιάγραμμα του σχολείου, που βρήκαμε στο διαμέρισμά του, ανέφερε λεπτομερώς ποια πορεία θα ακολουθήσει σε ποιες αίθουσες θα εισέλθει και ποιους μαθητές θα σκοτώσει. Φαινόταν σαν να περνούσε επίπεδα σε βίντεο παιχνίδι», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αστυνομικός διοικητής του Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς. Αποκάλυψε επίσης ότι ο δράστης κατά την ανάκριση δήλωσε ότι πήγαινε συχνά με τον πατέρα του σε σκοπευτήριο όπου έκανε σκοποβολή με το πιστόλι που χρησιμοποίησε κατά την επίθεση στο σχολείο. Μολονότι τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, γεγονός είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι ο δράστης άλλαξε πρόσφατα τμήμα με αίτημα του ιδίου, αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και δεν είχε συνάψει φιλικές σχέσεις με συμμαθητές του. Ο πρόεδρος της Σερβίας αποκάλυψε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι, αν και αριστούχος, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους γονείς του για τους βαθμούς.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βέσελιν Μίλιτς, ανακοίνωσε ότι ο μαθητής είχε επίσης τέσσερις βόμβες μολότοφ και ότι είχε καταρτίσει «μια λίστα με τα παιδιά που σχεδίαζε να σκοτώσει και τις τάξεις τους». Ο Μίλιτς αναγνώρισε τους νεκρούς μαθητές ως επτά κορίτσια και ένα αγόρι που γεννήθηκαν μεταξύ 2009 και 2011. «Το σκίτσο του δράστη θυμίζει κάτι από βιντεοπαιχνίδι ή ταινία τρόμου, γεγονός που δείχνει ότι σχεδίαζε λεπτομερώς, ανά τάξη, ποιους θα σκότωνε», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, δήλωσε ότι συνελήφθησαν επίσης ο πατέρας και η μητέρα του αγοριού. «Ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι «τα όπλα ήταν κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο με κωδικό, αλλά προφανώς το παιδί είχε τον κωδικό. Πήρε τα πιστόλια και τρεις γεμιστήρες με 15 σφαίρες ο καθένας».