Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρία χρόνια από την τούρκικη εισβολή στο Αφρίν

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική..

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Κλάδος Ελαίας (Olive Branch) ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη 2018.

Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20.1.2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν. Κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ξεφτιλίζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Φλεβάρη 2017, για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προχωράει σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη περιοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η σφαγή των λαών του Αφρίν έχει αρχίσει

Είχε προηγηθεί, στις 23 Γενάρη του 2017, η Διεθνής Συνάντηση στην Αστανά του Καζαχστάν, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία όπου… «αναζητήθηκαν λύσεις για την κρίση της Συρίας». Η Τουρκία έκανε αρκετές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την άδεια να λεηλατήσει τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αστανά επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη συριακή επικράτεια με διεθνή έγκριση, με πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στις 21 Γενάρη εισέβαλε και ο τουρκικός στρατός με εμπροσθοφυλακές του τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες, μεταμορφώσεις του ISIS, όπως το Ταχρίρ αλ-Σαμ, και τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η σφαγή του πληθυσμού του Αφρίν έχει ξεκινήσει.

Η ανοχή των Ρώσων και των Ιρανών, η σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων ισοδυναμεί με συνενοχή και συμφωνία με τις σφαγές που πραγματοποιούνται. «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. ΟΧΙ όταν σκοτώνουν  τα παιδιά», φωνάζουν οι Κούρδοι στην παγκόσμια Κοινή Γνώμη με κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Μετά από 57 μέρες σφοδρών βομβαρδισμών  από βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του λαού του Αφρίν και των μαχητών και μαχητριών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα στους αμάχους πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και δεκάδες παιδιά, οι ερημώσεις χωριών,  οι καταστροφές κτιρίων (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία) οδήγησαν στην επιλογή, από την μεριά των Κούρδων μαχητών, να εκκενωθεί η πόλη από τους μαχητές και από κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθούν οι σφαγές των κατοίκων και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Την Κυριακή, 18 Μάρτη 2018, τουρκικές δυνάμεις εισβολής μαζί με τους συμμάχους τους, τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εισέβαλαν στις σχεδόν άδειες από τους κατοίκους τους συνοικίες του Αφρίν.

Σχετικά στο Οι Τούρκοι εισβολείς «απελευθερώνουν» το Αφρίν από τους… κατοίκους του

Τρία χρόνια μετά, το τουρκικό κράτος έχει χρησιμοποιήσει κάθε απάνθρωπη μέθοδο καταπίεσης. Τα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας για την καταστροφή του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής συνεχίζουν να εφαρμόζονται με στόχο την εξαφάνιση κάθε ίχνους από την ύπαρξη των Κούρδων στο Αφρίν. Καθημερινά βιασμοί, δολοφονίες, απαγωγές, κατασχέσεις περιουσιών, λεηλατήσεις σημειώνονται σε βάρος του πληθυσμού που δεν εγκατέλειψε την πόλη, για να απαρνηθεί την πολιτιστική του ταυτότητα, την θρησκεία του (αλεβήτες, γεζίντι, σιίτες κλπ.) ή να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν από την περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στη Ροζάβα για το Αφρίν

Την Τρίτη 19 Γενάρη, άνθρωποι από το Αφρίν, που εκτοπίστηκαν από την τουρκική εισβολή και εγκαταστάθηκαν στο στρατόπεδο Shehba, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της γης τους από το τουρκικό κράτος και τους μισθοφόρους συμμάχους τους για την συμπλήρωση τριών χρόνων.

Η πορεία διαμαρτυρίας έφτασε μέχρι τη ρωσική βάση στο χωριό Wahshiya της περιοχής Fafin με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή.

Μια αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους κατοίκους του Αφρίν υπέβαλε στους Ρώσους αξιωματούχους φάκελο με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι τουρκικές κρατικές δυνάμεις στην περιοχή και  άφησε ένα μαύρο στεφάνι μπροστά από τη ρωσική βάση.

Ο Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Διοίκησης του Αφρίν Ισραελ Μιστέφα δήλωσε:

«Το τουρκικό κράτος και οι μισθοφόροι σύμμαχοί του κατέλαβαν τα εδάφη μας. Η Ρωσία έδωσε πράσινο φως σε αυτήν την κατοχή μέσω της οποίας το τουρκικό κράτος όχι μόνο επιδίωξε να εισβάλει στον Αφρίν, αλλά επίσης φιλοδοξούσε να διαλύσει την Αυτόνομη Διοίκηση, το δημοκρατικό έθνος και την αδελφότητα των λαών.

Το τουρκικό κράτος αλλάζει τη δημογραφική δομή της περιοχής σήμερα. Οι άνθρωποι που παραμένουν στη γη τους απάγονται, βασανίζονται και βιάζονται, ενώ από την άλλη πλευρά λεηλατούνται ιστορικά μέρη. Όλα αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, επικρατεί σιωπή, ακόμα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επικρίνουμε τη στάση της Ρωσίας που θα έπρεπε να είχε ενεργήσει σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ.

Η Ρωσία έχει απομακρύνει τους μισθοφόρους από τις ελεγχόμενες περιοχές από την συριακή κυβέρνησης και τους συγκέντρωσε στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές. Το τουρκικό κράτος υποστηρίζει αυτές τις συμμορίες που βρίσκονται στη Συρία σήμερα, αλλά θα είναι μια καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο αύριο».

Μια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Sherawa, μια μερικώς κατεχόμενη περιοχή στο καντόνι του Afrin. Μιλώντας εξ ονόματος της Αυτόνομης Διοίκησης του Αφρίν, η Σιράζ Χέμο είπε: «Το Αφρίν ανήκει στον λαό του Αφρίν. Έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά το μυαλό και η καρδιά τους είναι ακόμα εκεί. Είναι σαν τις ελιές: ακόμα κι αν κόβονται, οι ρίζες τους παραμένουν στην ίδια θέση».

Στο Νεκροταφείο των Μαρτύρων στη Σεχμπά

Αναμμένα κεριά στο Νεκροταφείο των Μαρτύρων στη Σεχμπά όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα των προσφύγων εκτοπισμένων, στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εξακολουθούν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στο καντόνι που βρίσκεται στα ανατολικά του Αφρίν.

Διαδήλωση στο Χαλέπι

Στο Χαλέπι, χιλιάδες άνθρωποι από τις αυτοδιοικούμενες περιοχές Σεΐχ Μακσούντ (Sêxmeqsûd) και της Ασχραφίγια (Eşrefiyê)  με φωτογραφίες μαρτύρων στα χέρια. Επικεφαλής στην διαδήλωση ήταν ανάπηροι πολέμου.

Διαδήλωση στη Ράκκα

Στη Ράκκα εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών ιδρυμάτων συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της τουρκικής κατοχής στο Αφρίν. Σε μια ομιλία εξ ονόματος του Πολιτικού Συμβουλίου, επισημάνθηκε ότι πολλοί νέοι από το Αφρίν συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Ράκκα από τον ISIS και έπεσαν ως μάρτυρες στην απελευθερωτική εκστρατεία. Το ίδιο και η Ράκκα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Αφρίν από την τουρκική κατοχή.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Το MSD θεωρεί τη Ρωσία και τη Δαμασκό υπεύθυνους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) εξέδωσε δήλωση στην οποία επέκρινε έντονα τη Ρωσία και το καθεστώς της Δαμασκού για την αποδοχή της κατοχής της περιοχής από την Τουρκία και τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές της:

 «Η MSD θεωρεί το συριακό καθεστώς και τη Ρωσική Ομοσπονδία υπεύθυνη για την κατοχή του Αφρίν από την Τουρκία. Επαναβεβαιώνουμε τις προτεραιότητές μας για την απελευθέρωση της περιοχής, την ασφαλή επιστροφή του λαού της και την εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στο συριακό έδαφος».

Στη δήλωσή του, το MSD υπογραμμίζει την έντονη αντίσταση στην εισβολή και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους κατακτητές. Σε μια διαδικασία ενεργού δημογραφικής αλλαγής στην περιοχή, πάνω από 100.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως βασανιστήρια, εκτελέσεις και απαγωγές συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά. Η MSD απευθύνει έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι αυτοί που εκτοπίζονται από το Αφρίν μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Το MSD ζήτησε επίσης παγκόσμια υποστήριξη στον αγώνα κατά της εισβολής και προειδοποίησε ότι η κρίση της Συρίας θα εμβαθύνει με την παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν.

HRE: Φέτος θα απελευθερώσουμε το Αφρίν

 

Οι Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν (Hêzên Rizgariya Efrînê, HRE) δημοσίευσαν δήλωση με αφορμή την έναρξη της τουρκικής εισβολής στο έδαφος της βόρειας Συρίας στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν:

«Το τουρκικό κράτος επιτέθηκε στο Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου 2018, με τη σιωπηρή συγκατάθεση των εταίρων του. Οι κάτοικοι προέβαλαν με αποφασιστικότητα μεγάλη αντίσταση ενάντια στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε με προηγμένη τεχνολογία των Τούρκων και οι ισλαμιστικών συμμοριών τους. (…)

Όποιο κι αν είναι το κόστος, οι άνθρωποι του Αφρίν δεν θα εγκαταλείψουν τον πολιτισμό τους, το έδαφος τους και την ιστορία τους. (…)

Οι άνθρωποι από το Αφρίν που ζουν στο καντόνι της Shehba συνεχίζουν να περιμένουν με μεγάλη ελπίδα την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Οι ζωές τους σημαδεύονται από το εμπάργκο του συριακού καθεστώτος και τις επιθέσεις πυροβολικού του τουρκικού κράτους. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, συνεχίζουν την αντίστασή τους. Δεν υποκύπτουν και δεν συνθηκολογούν σε κανέναν.

Ως μέρος αυτού του λαού και ως απελευθερωτικές δυνάμεις του Αφρίν, παίρνουμε αυτήν την έντιμη στάση του λαού μας ως εντολή. Στο νέο έτος, θα αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά για να τερματιστεί η κατοχή. (…)

Το Αφρίν δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί, αλλά έχουμε κάνει σκληρά χτυπήματα στους κατακτητές. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 400 ενέργειες εναντίον των κατακτητών. Τουλάχιστον 900 κατακτητές σκοτώθηκαν σε συμπλοκές και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Δεκάδες οχήματα και όπλα έχουν καταστραφεί.

Θα απελευθερώσουμε το Afrin φέτος και θα τερματίσουμε τη βάναυση καταπίεση του τουρκικού κράτους.

Πρέπει να είναι σαφές στους κατακτητές ότι θα είμαστε ακόμη πιο δραστήριοι φέτος. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε την απαραίτητη τιμή για αυτό. Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα παραμείνει σιωπηλή για τις απάνθρωπες ενέργειες του τουρκικού κράτους, σίγουρα θα κερδίσουμε με το ηθικό που μας δίνουν οι λαοί μας και οι μάρτυρές μας».

YPG International: 3 χρόνια κατοχής, 3 χρόνια αντίστασης στο Αφρίν

Οι διεθνιστές εθελοντές των δυνάμεων YPG και YPJ στο μήνυμά τους για την Τρίτη επέτειο από την εισβολή και κατοχή των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνουν:

«Τον Γενάρη του 2018, το τουρκικό κράτος υπό την κυβέρνηση του Ερντογάν ξεκίνησε τη λεγόμενη “Επιχείρηση Olive Branch” με την υποστήριξη χιλιάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων.

Η συμμαχία της κυβέρνησης του AKP και MHP και των ισλαμιστών αντιμετώπισε μια ηρωική αντίσταση που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες, από τις μονάδες προστασίας του λαού και τις μονάδες προστασίας των γυναικών –YPG και YPJ–.

Το Αφρίν ήταν μια από τις πιο ειρηνικές περιοχές στη Συρία. Εμεινε έξω από τον πόλεμο μέχρι την έναρξη της εισβολής. Το Αφρίν ήταν επίσης μια περιοχή όπου η κοινωνική οργάνωση που βασίστηκε στις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε κάνει μεγάλη πρόοδο. Η λαϊκή δημοκρατία, η κοινοτική ζωή, τα οικολογικά προγράμματα και η απελευθέρωση των γυναικών ζωντάνευαν ενεργά και με επιτυχία. Το Αφρίν έγινε επίσης καταφύγιο για εκατοντάδες Yazidis που διέφυγαν από τη γενοκτονική τρομοκρατία του «Ισλαμικού Κράτους» το 2014 και βρήκαν ένα νέο και, πάνω από όλα, ασφαλές σπίτι εκεί. Σήμερα το Αφρίν μοιάζει με σωρό ερειπίων.  (…)

Με την αποδοχή του ΝΑΤΟ, η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα πολέμου (…)

Η Τουρκία σχεδιάζει την προσάρτηση της περιοχής. Σήμερα, στο Αφρίν, τα παιδιά διδάσκονται σύμφωνα με την ιδεολογία το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών, τα ονόματα και οι πινακίδες των δρόμων έχουν αλλάξει και γράφονται στα τουρκικά, η τουρκική λίρα έχει εισαχθεί ως το νόμισμα (…) Μαζί με την έναρξη της κατασκευής ενός τείχους γύρω από τα κατεχόμενα εδάφη, μπορεί σίγουρα να ειπωθεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια προσάρτησης»

Η YPG International υπενθύμισε ότι «διάφοροι διεθνιστές πήραν επίσης μέρος στην αντίσταση του Αφρίν. Από όλα τα μέρη του κόσμου, από τους πιο διαφορετικούς αγώνες και ιδεολογικά ρεύματα, οι σύντροφοί μας συμμετείχαν στα καθήκοντα στρατιωτικής και πολιτικής άμυνας. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, οι φίλοι μας Kendal Breizh (Olivier François Jean Le Clainche), Şahin Hüseyni (Haukur Hilmarrson), Hêlîn Qereçox (Anna Campbell) και δεκάδες ακόμη φίλοι μας έπεσαν μάρτυρες. Στο Κουρδιστάν λέμε «Şehid Namirin»- οι μάρτυρές μας δεν πεθαίνουν. Οι μάρτυρές μας δεν πεθαίνουν γιατί θα τους θυμόμαστε και θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τα ιδανικά τους. Επειδή η ανάμνηση σημαίνει μάχη και μάχη σημαίνει ανάμνηση. (…)

Εξαρτάται επίσης από εμάς να εκδιώξουμε τους κατακτητές από τον Αφρίν, από τη Ροζάβα, από όλο το Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή μαζί με τον λαό».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις