Διεθνή

Τουρκία: Απόπειρα πραξικοπήματος – Κυρίαρχος ο Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στην Τουρκία, η κατάσταση άλλαξε. Η αρχική εικόνα σύγχυσης, όσο πέρναγαν οι ώρες, άρχισε να αποκτά σταθερή εξέλιξη. Μετά την εμφάνιση του Ερντογάν, μέσω skype, τα γεγονότα άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή. Υποστηρικτές του, μετά το κάλεσμα του, βγήκαν στους δρόμους. Tα αντιπολιτευόμενα κόμματα δήλωσαν την εναντίωση τους στο πραξικόπημα μέρους των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο μας (περίπου 3.30 μετά τα μεσάνυχτα) φαινόταν πως η απόπειρα του πραξικοπήματος οδηγούσε στην επαναφορά του Ερντογάν και την ισχυροποίηση του. 

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. Επίσης, αναφέρει πως στην ‘Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς. Ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Εντύπωση προκάλεσε η αρχική «απαλή» αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εξελισσόμενη κατάσταση» την απόπειρα πραξικοπήματος, στην Τουρκία. Στη συνέχεια και όταν άρχισε να φαίνεται η τροπή των γεγονότων οι ΗΠΑ δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στον Ερντογάν.

Τι προηγήθηκε

Ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας. Όπως φάνηκε από την εξέλιξη επρόκειτο για μέρος των ενόπλων δυνάμεων.

O Ταγίπ Ερντογάν έκανε διάγγελμα, μέσω skype, και ζήτησε από το έθνος να βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Υποστήριξε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση». Είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους», προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Παράλληλα, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT διάβασε σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Την εξουσία στην Τουρκία, είπε, ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης».

Λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Υποστήριξε, δε, ότι είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα πραξικόπημα, επειδή είναι μια απόπειρα μέρους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μετέδιδαν μέσα ενημέρωσης, βρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Πιο πριν, ακούστηκαν πυροβολισμοί, στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, o οποίος ανέφερε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Από το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδόθηκε η πληροφορία πως μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων ήταν μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, στην ‘Αγκυρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend