Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Total: Εφορμά στον πλούτο του Ιράκ – Υπέγραψε συμβόλαιο για «επενδύσεις» 23 δισ. ευρώ

Ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο με το Ιράκ για επενδύσεις ύψους 27 δισεκ. δολαρίων (σχεδόν 23 δισεκ. ευρώ)..

Ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο με το Ιράκ για επενδύσεις ύψους 27 δισεκ. δολαρίων (σχεδόν 23 δισεκ. ευρώ) στην παραγωγή αερίου και πετρελαίου και στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ανακοίνωσε ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου.

Το συμβόλαιο αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι συνολικού ύψους «27 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ιχσάν Ισμαήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της τελετής υπογραφής του στη Βαγδάτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ.

Ο γαλλικός όμιλος δεν έκανε κανένα σχόλιο ούτε επιβεβαίωσε το ύψος του συμβολαίου, όταν του ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση δυτικής επιχείρησης στο Ιράκ», δήλωσε ο Ισμαήλ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας αναμένεται ότι θα μειώσει την εξάρτηση του Ιράκ από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Ιράκ διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου. Είναι η δεύτερη χώρα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), αλλά αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση και στην επικράτειά του σημειώνονται πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή.

Την ίδια στιγμή παραπάνω από έναν στους τρεις ανθρώπους καταγράφονται ως άνεργοι, ενώ το ποσοστό φτώχειας ξεπερνά το 50%. Μόλις το 20% του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, το 45% σε καθαρό νερό, ενώ το 50% είχε ηλεκτρική ενέργεια μόνο τη μισή μέρα. 

Το Ιράκ που ισοπεδώθηκε μετά την εισβολή ΗΠΑ και Βρετανίας και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος (σύμφωνα με την οργάνωση Iraq Body Count περίπου 1.366.350 είναι οι νεκροί  Ιρακινοί από τον πόλεμο και τις επιθέσεις από το 2003 μέχρι το 2020). Στο Ιράκ που ο λαός του ζει κάτω από ΝΑΤΟϊκή κατοχή με κυβερνήσεις – «μαριονέτες» βυθισμένος στη φτώχεια και την ανέχεια βλέπει το γαλλικό μονοπώλιο να εφορμά για να αρπάξει τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις