Κοινωνία

Το υπουργείο Παιδείας «πετσοκόβει» εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα!

Την αναλγησία του υπουργείου Παιδείας, που αδιαφορώντας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών προχωρά σε μαζικές συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο, με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης απαίτησε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται στη Δευτεροβάθμια: 17 τμήματα στην Ηλεία, 40 στην Κέρκυρα, 6 στη Ζάκυνθο, 12 στη Θεσπρωτία, 13 στη Γ΄Αθήνας, 15 στη Σάμο, 5 στη Δ΄ Αθήνας κ.λπ. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Πρωτοβάθμια, ενδεικτικά σε Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Β’ Αθήνας, Ανατολική Αττική, κ.α. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος…

Στην ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, από τη μια βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που όλοι οι ειδικοί μιλάνε για έξαρση της πανδημίας ιδιαίτερα στη νεολαία. Από την άλλη, αγνοούν τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί, με τα σχολεία κλειστά για σχεδόν 2 χρόνια, και στοιβάζουν σαν “σαρδέλες” τα παιδιά μέσα στα τμήματα. Είναι τραγικό και βαθιά αντιεκπαιδευτικό εν μέσω σχολικής χρονιάς να κλείνουν και να συγχωνεύουν τμήματα, να μετακινούνται μαθητές, να απαξιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή είναι η αναβάθμιση για την οποία μιλάνε.

Το υπουργείο προσπαθεί να εξαφανίσει με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, κενά που η ίδια η υπουργός ομολόγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της και για τα οποία ξεδιάντροπα κατηγόρησε τους καρκινοπαθείς συναδέλφους και τις εγκυμονούσες συναδέλφισσες, επειδή παίρνουν τις άδειες που δικαιούνται! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!

Η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θεωρούν την κάλυψη των κενών ως κόστος. Δεν ξεχνάμε τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ που σμπαράλιασαν κυριολεκτικά τη λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και πετσόκοψαν χιλιάδες ώρες με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου. Λεφτά για το ΝΑΤΟ και τους εξοπλισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της χώρας, υπάρχουν. Με επιλογή όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) η χώρα μας είναι πρώτη σε δαπάνες για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους, στις οποίες δεν “χωρούν” οι ανάγκες των μαθητών για δασκάλους, σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις, ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτά, λεφτά δεν υπάρχουν! Έτσι εννοεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης!

Την ίδια ώρα, το ΥΠΑΙΙΘ αντί να ασχοληθεί με την εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία κάνει το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά. Για 4η συνεχόμενη φορά, μάλιστα σε διάστημα 3 μηνών, προσφεύγει δικαστικά ενάντια στους αγώνες των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει.

Απαιτούμε:

  • Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

  • 15 μαθητές ανά τάξη.

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν όλα τα κενά.

  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.

  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό).

Σύσσωμος ο κλάδος έδωσε μαζική και υπερήφανη απάντηση με τη συμμετοχή του στην απεργία στις 11 του Οκτώβρη και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα!

Συνεχίζουμε δυναμικά και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας την απεργία – αποχή. Τα σχέδια για κατηγοριοποίηση των σχολείων δεν θα περάσουν!

Κλιμακώνουμε με νέα απεργία και συλλαλητήριο!»

(Επισκέψεις: 672 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend