Στιγμιότυπα

Το τετράχορδο μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη

Μανώλης Χιώτης, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι κι ένας από τους σπουδαίους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού. Έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1970. 

Ο Χιώτης το μισό αιώνα που έζησε (1920 – 1970) πρόλαβε να αφήσει πίσω του σημαντικό έργο. Έπαιζε μουσική από μικρός και ξεκίνησε νωρίς να εργάζεται επαγγελματικά. Ακολουθώντας τη ρεμπέτικη πορεία έγραψε μεταξύ άλλων το  τραγούδι «Το χρήμα δεν το λογαριάζω». Ο Χιώτης ήθελε κι επιδίωκε γρηγορότερες σε ρυθμό μουσικές εκτελέσεις κι έτσι προχώρησε στην καινοτομία να προσθέσει άλλη μια διπλή χορδή στο μπουζούκι. Το μπουζούκι του έγινε τετράχορδο.

Παράλληλα, εφαρμόζει και τη χρήση του ενισχυτή στα λαϊκά όργανα. Οι κλασικές μορφές της ρεμπέτικης μουσικής αλλάζουν και ο Χιώτης καθιερώνεται με το δικό του  μουσικό τρόπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και με λατινοαμερικάνικο ήχο. Πολλές από τις γνωστές του επιτυχίες τραγουδήθηκαν από τη Μαίρη Λίντα. Ο Μανώλης Χιώτης συνεργάστηκε, ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

 

(Επισκέψεις: 745 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend