Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητάει διεθνές δικαστήριο για Ρωσία και Λευκορωσία

Την ίδρυση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα..

Την ίδρυση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τασσόμενη και αυτή στη γραμμή Ευρωκοινοβουλίου το οποίο στις 19 Ιανουαρίου 2023 ψήφισε υπέρ την σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη Ρωσία επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ξεπλύνει και να ξεπλυθεί για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε ολόκληρο τον πλαντήτη. 

Να θυμίσουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρωπης δεν έχει ζητήσει διεθνές δικαστήριο για κανένα από τα αυτά τα εγκλήματα μέχρι σήμερα! 

Το διεθνές δικαστήριο αυτό, που θα εδρεύει στη Χάγη, πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που «σχεδίασαν, προετοίμασαν, άρχισαν και εκτέλεσαν» τον πόλεμο, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.

«Αν δεν είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν αυτόν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο θάνατος και η ζημιά (…) δεν θα είχαν έρθει», επιχειρηματολογεί το κείμενο. Η ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που βασίστηκε σε έκθεση του Ελβετού κοινοβουλευτικού Νταμιέν Κοτιέ.

Το ειδικό διεθνές δικαστήριο πρέπει να «υποστηριχθεί από όσο περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν, ιδιαίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ΚΣΣΕ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το εγχείρημα αυτό, προστίθεται στο ψήφισμα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης —διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν έχει καμία οργανική σχέση με την ΕΕ— είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του. Η Ρωσία αποχώρησε από τις τάξεις του τον Μάρτιο

 

Η υποκρισία, το “ξέπλυμα” και ο αντικομμουνισμός

 

Ας πούμε όμως μερικά πράγματα για το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις επιλεκτικές του “ευαισθησίες”.  Θεσμοθετήθηκε το 1949 και εδρεύει στο Στρασβούργο, στη Γαλλία. Οταν ιδρύθηκε δε δέχτηκε τη συμμετοχή των τότε σοσιαλιστικών χωρών γι’ αυτό και ονομάστηκε «Συμβούλιο του ψέματος». Εχει 45 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και 21 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεν αποτελεί όργανο της ΕΕ, καθώς ο ρόλος του είναι διακριτός, ωστόσο και τα 25 κράτη – μέλη της συμμετέχουν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ενας παραγκωνισμένος και απαρχειωμένος θεσμός, που από το 1989 «ξανα-αποκτά νόημα», προκειμένου να λειτουργεί ως υποστηρικτής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ώστε να σταθεροποιηθούν πολιτικά, θεσμικά και συνταγματικά, παράλληλα με την οικονομική μεταρρύθμιση. Μέχρι να εκδηλώσει αυτή την “ευαισθησία” για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει εκδηλώσει τίποτα ανάλογο για πολυάριθμα εγκλήματα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός, τόσο στο παρελθόν (Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Κορέα, Κούβα, Χιλή, Κολομβία, Φιλιππίνες, Ελλάδα, Κύπρος, κλπ.), όσο και στις μέρες μας (Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη). 

Στις 25 Ιανουαρίου 2006 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου υπερψήσισε ένα κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, μνημείο πρωτόγονου αντικομμουνισμού, εξομοιώνοντας τον ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων αντιφασιστών δημοκρατών με τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα προχωρούσε και σε επίθεση  εναντίον  χωρώ όπως η Κούβα, η ΛΔ της Κορέας,  το Βιετνάμ, το Λάος), αλλά και εναντίον των Κομμουνιστικών Κομμάτων που είναι δραστήρια σε πολλές χώρες. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις