Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το… μενού του γεύματος Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι αθεράπευτα αισιόδοξοι των Αθηνών μόνο που δεν πανηγύρισαν την ανακοίνωση (από τον Τουρκικό Τύπο κατ’ αρχήν) της συνάντησης  Ερντογάν- Μητσοτάκη την..

Οι αθεράπευτα αισιόδοξοι των Αθηνών μόνο που δεν πανηγύρισαν την ανακοίνωση (από τον Τουρκικό Τύπο κατ’ αρχήν) της συνάντησης  Ερντογάν- Μητσοτάκη την προσεχή Κυριακή.

Το επιχείρημα για τους «πανηγυρισμούς» θεμελιώνεται στην (διαρκώς διαψευδόμενη) πεποίθηση ότι «η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη» λόγω της επαμφοτερίζουσας  στάσης της (και) στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και στο ότι «ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εσωτερικά προβλήματα», γεγονός που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει την αναθεωρητική του ατζέντα και να αναζητήσει δρόμους συνεννόησης με την Ελλάδα.

Με αυτές τις προσδοκίες/ ψευδαισθήσεις η Αθήνα (κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) θεωρούν ότι  η συντήρηση μιας  ελληνοτουρκικής συζήτησης και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κορυφωθεί.

Κάπως έτσι το Μέγαρο Μαξίμου είπε κατ’ αρχήν ναι στην πρόσκληση  σε γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας , ημερομηνία κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Φανάρι.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών  αφέθηκαν στους συνήθεις διπλωματικούς διαύλους. Ωστόσο πριν καν συμφωνηθούν αυτές οι λεπτομέρειες η τουρκική πλευρά διέρρευσε ως γεγονός τη συμφωνία για συνάντηση κορυφής και έσπευσε μάλιστα να περιγράψει και το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών. Η αμηχανία της Αθήνας να επιβεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχει συμφωνία για τη συνάντηση αποδεικνύει  για μια ακόμη φορά τα χαμηλά αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας και περιγράφει την παγίδα μέσα στην οποία περιφέρονται ασκόπως τα ελληνικά κόμματα εξουσίας, καθώς οι αρχηγοί τους (Μητσοτάκης και Τσίπρας) δημόσια από το βήμα της Βουλής σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους  διαγωνίζονταν υπέρ της διατήρησης  των ανοιχτών διαύλων ελληνοτουρκικής επικοινωνίας ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Κάπως έτσι, λοιπόν, όταν  ο τουρκικός τύπος ανακοίνωσε την συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε στην άβολη θέση να παρακολουθεί την έκθεση του περιεχομένου της ατζέντας της συζήτησης που θα έχουν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Όπως υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παρουσιάσει στον Μητσοτάκη όλα τα ανοιχτά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας (στρατιωτικοποίηση νησιών, εύρος χωρικών υδάτων, νησιά ακαθόριστης κυριαρχίας κλπ).

Είναι προφανές και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία πενταετία, μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής μπορεί να εξελιχθεί με τρεις τρόπους:

  • είτε η τουρκική πλευρά θα θέσει τα θέματα και η ελληνική θα τα απορρίψει ολοκληρώνοντας μέσα σε 15 λεπτά τη συζήτηση
  • είτε η ελληνική πλευρά θα αποδεχτεί κάποια από αυτά  αποδεχόμενη τη συζήτηση επί θεμάτων που άπτονται εθνικής κυριαρχίας
  • είτε η Τουρκική πλευρά θα χαμηλώσει τον πήχη των αξιώσεών της ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο για την εξομάλυνση (μεσοπρόθεσμα) των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτήν την τελευταία εκδοχή μόνο οι αιθεροβάμονες  των Αθηνών φαίνεται να την πιστεύουν…

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις