Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη βία των εποίκων για να καταλάβει τη γη στη Δυτική Όχθη

Εκθεση του Ισραηλινού Κέντρου Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη B'Tselem

Η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων είναι καθημερινή υπόθεση στη Δυτική Όχθη. Αντί να λάβουν προληπτικά μέτρα, οι ισραηλινές..

Η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων είναι καθημερινή υπόθεση στη Δυτική Όχθη. Αντί να λάβουν προληπτικά μέτρα, οι ισραηλινές αρχές βοηθούν και υποκινούν τους εποίκους να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους και να χρησιμοποιούν τη γη τους.

Το  Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη B’Tselem δημοσίευσε χτες Κυριακή 14 Νοέμβρη, μια νέα έκθεση που δείχνει πώς το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων για να υπεξαιρέσει περισσότερα από 28.000 ντουνάμ (1 dunam = 1 στρέμμα) γεωργικής γης και βοσκοτόπων της Δυτικής Όχθης που εξυπηρετούσαν τις παλαιστινιακές κοινότητες πολλές δεκαετίες.

Στη νέα έκθεση του B’Tselem δείχνει ότι η βία που ασκείται από τους εποίκους δεν είναι προσωπική επιλογή ή ιδιωτική πρωτοβουλία τους, αλλά μάλλον μια ανεπίσημη μέθοδος κρατικής βίας που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους. Η απόδοση της βίας από το Ισραήλ σε νεαρούς φονταμενταλιστές ή σε «σάπια μήλα» και η προσποίηση της επιβολής του νόμου, επιτρέπει στο Ισραήλ να εμφανίζεται ότι «καταδικάζει» αυτή τη βία και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται το αποτέλεσμα  της βίας καταλαμβάνοντας εκτάσεις γης στη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση δείχνει πώς η βία των εποίκων συμπληρώνει τις επίσημες μεθόδους βοηθώντας το Ισραήλ να καταλάβει γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια που, για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετούσαν τις παλαιστινιακές κοινότητες σε πέντε τομείς: ποιμενικές κοινότητες στο Masafer Yatta στους λόφους της Νότιας Χεβρώνας, στους λόφους της νοτιοδυτικής Χεβρώνας και στη κοιλάδα του Ιορδάνη, και εγκατεστημένα χωριά δυτικά της Ραμάλα και δυτικά της Ναμπλούς. Σύμφωνα με την έκθεση, το κράτος έχει αφαιρέσει από αυτές τις κοινότητες χιλιάδες ντουνάμ χρησιμοποιώντας τη βία των εποίκων.

Σε ορισμένες περιοχές, αυτό έχει πραγματοποιηθεί ξεκάθαρα από τον στρατό, που αποκλείει εκτάσεις γης ή απαιτεί από τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν προηγουμένως  σχετική άδεια προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη γη τους.  Σε άλλες περιοχές, αγρότες και βοσκοί μένουν μακριά από φόβο μήπως συναντήσουν αποίκους που θα τους επιτεθούν.

Σε μαρτυρίες που δόθηκαν σε ερευνητές του B’Tselem, που επισκέφτηκαν επί τόπου αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι περιέγραψαν πώς η βία και ο φόβος απειλούν τη συνέχιση της ύπαρξης των κοινοτήτων τους, οδηγώντας τους –ελλείψει επιλογής– να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν εργασίες τις οποίες ασκούσαν για δεκαετίες, αναγκάζοντάς τους να μένουν μακριά από βοσκοτόπια και πηγές νερού που χρησιμοποιούσαν και έτσι να περιορίσουν τις καλλιέργειές τους σε μικρότερες γεωργικές εκτάσεις.

 «Το καθεστώς του απαρτχάιντ βασίζεται στην οργανωμένη, συστημική βία κατά των Παλαιστινίων διεξάγεται από πολλούς πράκτορες και υπηρεσίες: την κυβέρνηση, τον στρατό, την Πολιτική Διοίκηση, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Αστυνομία του Ισραήλ, την Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, την Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ, την Ισραηλινή Υπηρεσία για τη Φύση και τα Πάρκα και άλλοι. Οι άποικοι είναι μια ακόμη παράμετρος σε αυτόν τον κατάλογο», δήλωσε η Ισραηλινή Ομάδα Δικαιωμάτων B’Tselem, και καταλήγει:

«Όπως η βία που ασκείται εναντίον των Παλαιστινίων από τον στρατό και τη γραφειοκρατία, η βία των εποίκων οργανώνεται, θεσμοθετείται, είναι καλά εξοπλισμένη και εφαρμόζεται προκειμένου να επιτευχθεί ένας καθορισμένος στρατηγικός στόχος».

ΠΗΓΗ: wafa.ps

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις