Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Νωρίς το πρωί το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 70 νεκρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους 13 σε..

Νωρίς το πρωί το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 70 νεκρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους 13 σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κοντά στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θύλακα, που έχει μετατραπεί τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες σε θέατρο πολυαίμακτου πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς. Παράλληλα, συναγερμοί για την εκτόξευση ρουκετών ενεργοποιήθηκαν σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

Χθες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε, με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή —αυτή των ΗΠΑ— απόφαση που ζητεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ιστορικός σύμμαχος και προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στα διεθνή φόρα, η Ουάσιγκτον εναντιωνόταν μέχρι χθες στη χρήση καν του όρου «κατάπαυση του πυρός» και πρόβαλε τρεις φορές βέτο σε κείμενο που τον περιείχαν.

Μετά την υιοθέτηση της απόφασης, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε πως η αμερικανική αποχή κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ «βλάπτει» τόσο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο φιλοϊσραηλινός στην ιστορία, είπε χθες σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ πως το Ισραήλ πρέπει «να τελειώνει» με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, διότι οδεύει να χάσει «πολλή υποστήριξη» σε διεθνές επίπεδο.

Η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Ισραήλ για την «αποτυχία» των συνομιλιών, με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστίνιων φυλακισμένων.

«Ούτε καν τρόφιμα»

Στο πεδίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της στενής λωρίδας γης που τελεί υπό απόλυτη πολιορκία και απειλείται με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Τουλάχιστον δυο μεγάλα νοσοκομεία, που κατά το Ισραήλ μετατράπηκαν σε βάσεις της Χαμάς, έγιναν στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας — της μεγαλύτερης δομής υγείας σε όλο τον θύλακο.

Το νοσοκομείο αυτό και τα περίχωρά υπέστησαν βομβαρδισμούς με πυροβολικό, σύμφωνα με τη Χαμάς, όπως και η περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Άμαλ, στη Χαν Γιούνις. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τη νύχτα πως απομάκρυνε εσπευσμένα 27 μέλη του προσωπικού της από το Άμαλ, μετά την εσπευσμένη απομάκρυνση προχθές Κυριακή εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Στην Τζαμπάλια, στον βορρά, κάτοικοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έκαναν ουρά χθες για να γεμίσουν δοχεία με νερό, τα οποία μετέφεραν με χειράμαξες, κάρα, στα χέρια…

«Δεν έχουμε ούτε καν τρόφιμα για να μας δώσουν την ενέργεια να πάμε να βρούμε νερό, χωρίς να μιλήσουμε για τα αθώα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους», είπε ο Μπασάμ Μοχάμεντ αλ Χάου, κάτοικος.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω Ράφας, υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους του Ισραήλ και φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας με το σταγονόμετρο, κάτι που ωθεί κυβερνήσεις διαφόρων χωρών να κάνουν ρίψεις από αέρος, με αλεξίπτωτα, δεμάτων με τρόφιμα.

Εν μέσω μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως πλέον οι ισραηλινές αρχές της απαγόρευσαν επίσημα να κάνει οποιαδήποτε παράδοση επισιτιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

«Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα με τόνο», είπε ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας στην κάμερα τη μοναδική κονσέρβα με τρόφιμα που μπόρεσε να βρει. Όχι μακριά από εκεί, άλλος άνδρας είπε πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα για μια κονσέρβα με φασόλια που «θα μοιραστεί με 18 ανθρώπους».

Από 902.gr

 

 

 

 
 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις