Πολιτική

To δημοτικό συμβούλιο Λάρισας στηρίζει τα προσφυγόπουλα – Καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή

Απόφαση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας και τη γενικότερη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο της θεσσαλικής πόλης,  μετά από απόφαση που πήρε με ευρεία πλειοψηφία σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε.

Στο κείμενο που ψηφίστηκε,  αναφέρεται μεταξύ άλλων πως  «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων καταδικάζει τη νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος» λέγοντας χαρακτηριστικά πω η επίθεση αυτή  «επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης»

Στην ανακοίνωση ψήφισμα επισημαίνεται επίσης πως δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες «για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση αλλά το σύστημα που τα γεννά» ενώ τονίζεται, ότι ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν οι «πολιτικές εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους και η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»

Με βάση την ανακοίνωση, το Δημοτικό συμβούλιο αναφέρει πως καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία.»  

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο καλεί όλους τους δημότες, να απομονώσουν «τις ακραίες φασιστικές φωνές, να εκφράσουν ενεργά την στήριξη συμμετοχής των προσφυγόπουλων στην δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα να συνεχιστεί ο αγώνας  ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά»

Ολόκληρη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων καταδικάζει τη νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος, που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή. Οι ναζιστές έβαλαν στο στόχαστρο παιδιά – θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και επιτέθηκαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν στο ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Όπως στην περίπτωση των επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, έτσι και τώρα στα σχολεία, οι ναζιστές δρουν στο έδαφος που δημιουργούν οι πολιτικές εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους, η ίδια η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ανάλογες ευθύνες έχουν και όσοι συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία της προσφυγιάς. Για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι ένα σύστημα εκμετάλλευσης που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς. Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι οι ίδιοι των συμφωνιών και πολιτικών των  ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης μας!

Στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο ή άνεργο συμπολίτη, κάθε γονιό, όλους τους δημότες, να απομονώσουμε ακραίες φασιστικές φωνές. Να εκφράσουμε ενεργά την στήριξη συμμετοχής των προσφυγόπουλων στην δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων αποφασίζει

 • Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και τη γενικότερη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό
 • Την παρουσία της διαπαραταξιακής επιτροπής στα σχολεία της πόλης μας για την υποδοχή των προσφυγόπουλων

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να παλέψουν για:

 • Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με την δομή φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια. Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από αυτές που υπάρχουν στο Κουτσόχερο για ανθρώπους και οικογένειες που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου.
 • Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
 • Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠE, xωρίς καμία εμπλοκή των ΜΚΟ, με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες.
 • Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).
 • Να δημιουργηθούν χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.
 • Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.
 • Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κλπ.)».
 • Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
 • Να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους.
 • Να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε δίκαιες & αξιόπιστες διαδικασίες ασύλου, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.
 • Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

«Δεν κλήθηκα να εκφέρω γνώμη για τις ανακοινώσεις του συλλόγου»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του,με αφορμή την ένταξη των προσφυγόπουλων στο 26ο Δημοτικό σχολείο της Λάρισας.  Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προσωπικές δηλώσεις του προέδρου Συλλόγου Γονέων, Στέφανου Χαχάμη, ο σύλλογος του σχολείου δεν θέλει να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων. Η διευθύντρια του σχολείου Κατερίνα Σταγιάννη σε ανακοίνωση-καταγγελία είχε αναφέρει πως ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων καλούσε τους μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook, αλλά και πως «δεν τηρεί καμία από τις νόμιμες διαδικασίες λειτουργίας του Συλλόγου Γονέων, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς συνεδρίαση του ΔΣ».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Ιωάννα Γκονέλα και μητέρα δύο παιδιών, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε τα εξής: «Δεν τηρούνται οι διαδικασίες λειτουργίας του συλλόγου, σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων». «Ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 26ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε κλήθηκα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, παρά μόνο για οριστούν τα όργανά του, καθώς και στην τελευταία συνεδρίαση την Κυριακή 22 Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Γκονέλα.

Σε ερώτηση λοιπόν που της τέθηκε, αν είχε την δυνατότητα να εκφράσει γνώμη για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στον Τύπο και οι οποίες προκαλούν το μίσος ενάντια στους πρόσφυγες, το μέλος του Δ.Σ. υποστήριξε ότι «όχι μόνο δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που στέλνονται στον Τύπο, αλλά λέω κατηγορηματικά ότι για όλες αυτές τις ανακοινώσεις, ποτέ δεν κλήθηκα να εκφέρω γνώμη».

Τέλος η Ιωάννα Γκονέλα εξέφρασε και την προσωπική της γνώμη σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται την ένταξη των προσφύγων στο σχολείο, λέγοντας πως αυτά τα παιδιά «έχουν κάθε δικαίωμα στην εκπαίδευση». «Η προσωπική μου γνώμη είναι πως αυτά τα παιδιά που αναγκάστηκαν λόγω του πολέμου να φύγουν από την πατρίδα τους, έχουν κάθε δικαίωμα στην εκπαίδευση βάση νόμου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

(Επισκέψεις: 27 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend