Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει το σχέδιο λιμοκτονίας στη Γάζα από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ – Παιδιά πεθαίνουν από πείνα και δίψα

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα εβδομάδα ακροάσεων για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ενώ ήδη..

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα εβδομάδα ακροάσεων για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ενώ ήδη για περισσότερες από 50 ημέρες  ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναμένεται να συμμετέχουν, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, εκπρόσωποι διάφορων χωρών στον ΟΗΕ, ξεκινώντας σήμερα στις 11 (ώρα Ελλάδας) με τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης. Άλλες 38 χώρες –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία—όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Την Παρασκευή ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε «τον ανθρωπογενή λιμό που προκλήθηκε λόγω πολιτικών κινήτρων» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας, ζωτικής σημασίας για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας όπου εκτυλίσσεται πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, και τις έχει διακόψει από τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που διήρκεσε 15 μήνες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ το Μάρτιο μιλούσε  για «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, κτίρια νοσοκομείων κατεστραμμένα» στη βόρεια Γάζα. Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή του παλαιστινιακού θυλάκου με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

Τον Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, την οποία είχε καταθέσει η Νορβηγία, που ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500.000 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, στις 18 Μαρτίου, ενώ τουλάχιστον 2.111 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από τα ισραηλινά πλήγματα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις