Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Την Παρασκευή κλείνει το “deal” Ζελένσκι και Τραμπ για τα ορυκτά της Ουκρανίας

Ουκρανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για το γενικό πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους, όπως έγινε γνωστό χθες από έναν Αμερικανό και..

Ουκρανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για το γενικό πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους, όπως έγινε γνωστό χθες από έναν Αμερικανό και έναν Ουκρανό αξιωματούχο, μετά από εβδομάδες έντονων πιέσεων  –και επιθέσεων– από τον Τραμπ προς τον Ζελένσκι. 

«Όντως έχουμε συμφωνήσει σε ορισμένες καλές τροπολογίες και το βλέπουμε ως θετικό αποτέλεσμα». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ανώτερος αξιωματούχος από το Κίεβο στο BBC σημειώνοντας ότι η Ουκρανία συμφώνησε τους όρους μιας σημαντικής συμφωνίας για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να υπογράψει την επίμαχη συμφωνία για τα ορυκτά. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη θα συνέλθει το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξιδέψει για την Ουάσινγκτον.

Η ουκρανική εφημερίδα Economic Pravda επικαλέστηκε μια εκδοχή της συμφωνίας με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο θα κατέβαλε το 50% των εσόδων από τους κρατικούς φυσικούς πόρους του σε ένα ταμείο που θα επένδυε στην Ουκρανία. Από τη συμφωνία απουσιάζουν οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, για τις οποίες φέρεται να πίεζε το Κίεβο. ο Τραμπ είπε την Τρίτη ότι σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία η Ουκρανία θα αποκτήσει «το δικαίωμα να συνεχίσει τη μάχη». «Είναι πολύ γενναίοι», είπε στους δημοσιογράφους, αλλά «χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα χρήματά τους και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Ουκρανία ελέγχει πάνω από 100 μεγάλα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών, σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου, αλλά και σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το τιτάνιο, μεταξύ πολλών άλλων, χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, στην αεροναυπηγική, στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα και ως πρόσθετο σε χρώματα και καλλυντικά, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών. Τα ορυχεία τιτανίου στην κεντρική Ουκρανία αντιστοιχούν περίπου στο 6% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το λίθιο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στις μπαταρίες –συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων– και σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Η Ουκρανία διαθέτει το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων της Ευρώπης – αν και ορισμένες τοποθεσίες βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές. Πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει στον Ελον Μασκ να επενδύσει σε ουκρανικά ορυχεία λιθίου.

Το ουράνιο χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και στα πυρηνικά όπλα. Η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στην Ευρώπη. 

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 βαρέων μετάλλων που αφθονούν στον φλοιό της Γης σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η πράσινη ενέργεια, τα ηλεκτρονικά και η αεροδιαστημική. Η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα, ανεκμετάλλευτα ως επί το πλείστον.

Σχετικά θέματα

Απόψεις