Κοινωνία

Tιμές εισιτηρίων και ψεύτες

Τελικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  δεν τα πάει καλά με το διάβασμα  γενικώς – και όχι μόνο των μνημονίων. Αυτό ίσως εξηγεί και την αδυναμία του να εκτελέσει απλές μαθηματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός των νέων τιμών των εισιτηρίων. Με τα μαθηματικά του υπουργού (και της εφημερίδας Το Βήμα)  οι τιμές μειώθηκαν. Με τα μαθηματικά έκτης δημοτικού οι τιμές αυξήθηκαν.

 

έτσι για να μη ξεχνιόμαστε

 

Προφανώς, τόσο ο υπουργός Χρυσοχοίδης όσο και η εφημερίδα το Βήμα δεν είναι «αναλφάβητοι» στα μαθηματικά.  Είναι, απλώς, υπηρέτες σκοπιμοτήτων. Και υπό αυτήν την έννοια, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ακόμη κι αν αυτή περιγράφεται από την ακρίβεια των αριθμών. Με πιο απλά λόγια είναι ψεύτες.

Ας επιστρέψουμε τώρα στην πραγματικότητα των αριθμών, μεταφέροντας επί λέξει ένα σχόλιο οργισμένου αναγνώστη που διάβασε στο βήμα τον ύμνο προς τον Χρυσοχιίδη με τίτλο «το μυστικό της μείωσης των εισιτηρίων». Γράφει λοιπόν ο αναγνώστης:

 

«Ναι και οι αριθμοί μπορούν στα κατάλληλα χείλη να παραπλανούν! Είναι θέμα όμως ερμηνείας τους με σύγκριση διαφορετικής βάσης. Είναι πράγματι απλό με την ίδια βάση: Το εισιτήριο έχει πάψει από τους Ολυμπιακούς να είναι ένα απλό εισιτήριο εφ άπαξ κομίστρου: Είναι ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΤΙΚΟ! Οπότε αφού τα 90′ έκαναν €1,40 τα τώρα 70′ πόσο πρέπει να κάνουν ώστε η ανά λεπτό χρονοχρέωση να παραμείνει η ίδια? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: €1,088΄! ΑΛΛΑ λένε ότι θα χρεώνονται τα 70′ προς €1,20!!!Αρα πόση ΑΥΞΗΣΗ χρονοχρεωστικού κομίστρου έχουμε? Ε, κάντε και σεις καμία πράξη να το βρείτε!!! Αφήστε που με το χάλι που έχουν λεωφορεία-τρόλεϋ στους χρόνους άφιξης(τουλάχιστον) θα έπρεπε να μας πληρώνουν την καθυστέρηση με τον μέσο μισθό!»

 Με τα μαθηματικά (όχι του Χρυσοχοίδη και του βήματος) της έκτης δημοτικού ένας πολίτης  περιέγραψε την αλήθεια. Ας την επαναλάβουμε:

ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι  το ενιαίο εισιτήριο από 1,40 ευρώ πέφτει στα 1,20 από τον Σεπτέμβριο

  1.  αυτό, με τα μαθηματικά του υπουργού σημαίνει ότι έχουμε μείωσης κατά 14,2%.
  2. όμως ταυτόχρονα  μειώνεται η διάρκεια «ζωής» του εισιτηρίου από του από 90 σε 70 λεπτά.
  3. Με τα μαθηματικά (όχι του Χρυσοχοίδη και του βήματος)  διαπιστώσουμε ότι το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει  περίπου 0,017 ευρώ το λεπτό από 0,015 που ισχύει σήμερα.

Συμπέρασμα: Οι ψεύτες μπορούν να λένε ψέματα σ όσους είναι διατεθειμένοι να τα ακούνε…

(Επισκέψεις: 13 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend