Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τι πίνετε, ρε παιδιά;»

Υπάρχει ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Υπάρχει και η ΕΛ.ΑΣ (Ελληνική Αστυνομία) Κατά την ανάγνωση των εφημερίδων σε πρωινή..

Υπάρχει ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός).

Υπάρχει και η ΕΛ.ΑΣ (Ελληνική Αστυνομία)

Κατά την ανάγνωση των εφημερίδων σε πρωινή εκπομπή στην κρατική τηλεόραση (το εντόπισε και το κοινοποίησε στο fb ο φίλος George Papado) και με αφορμή την αναγγελία του Ριζοσπάστη για την εκδήλωση του ΚΚΕ για την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί, τι μάθαμε; Οτι η Απελευθέρωση της Αθήνας – για την οποία μάλιστα γιορτάζει το ΚΚΕ – δεν έγινε από τον ΕΛΑΣ, αλλά από… την ΕΛ.ΑΣ. Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν έγινε κι από την Ελληνική Χωροφυλακή…

Φυσικά, λάθη γίνονται. Μόνο που μερικά, όπως αυτό στην ΕΡΤ, σου γεννούν έντονα την απορία: “Τι πίνετε, ρε παιδιά;”

Από το Facebook του Νίκου Μπογιόπουλου 

***

Ημεροδρόμος: Μια μέρα μετά το δημοσίευμα τέθηκε σε γνώση μας η ανάρτηση στην οποία προχώρησε για το θέμα, στο προσωπικό του facebook (εδώ), o δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Τάκης Σαράντης. Ο «Ημεροδρόμος» για λόγους δεοντολογίας την αναδημοσιεύει.  Ακολουθεί σχόλιο του Νίκου Μπογιόπουλου που υπέγραψε το κείμενο. 

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

Χθες, ξεκίνησα για πρώτη φορά φέτος την εκπομπή «Πάμε Αλλιώς», που συμπληρώνει 3 χρόνια ζωής στον τηλεοπτικό χρόνο της ΕΡΤ1. Μια εκπομπή, που ήρεμα και σεμνά έβγαλε ειδήσεις οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε πολλά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ενημερωτικά sites.
Κάθε αρχή και δύσκολη όμως, με αποτέλεσμα να υποπέσω σε ένα μέγα λάθος, που έχει να κάνει με την ανάγνωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», όπου κάτω από το άγχος της πρώτης εκπομπής και την πίεση του χρόνου, μπέρδεψα τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), χωρίς – εννοείται – να το έχω καταλάβει.
Μετά τη συζήτηση που είχα με τους καλεσμένους πολιτικούς, με ενημέρωσαν από το κοντρόλ για το λάθος μου και με την πρώτη ευκαιρία κατά την διάρκεια της εκπομπής ζήτησα δημόσια συγνώμη. (Δείτε το video που ακολουθεί). 
Πριν όμως η εκπομπή ολοκληρωθεί, άρχισε μια σφοδρή διαδικτυακή επίθεση εις βάρος μου, χωρίς να μπουν στον κόπο να δουν ολόκληρη την εκπομπή, αλλά μόνο το video που τους το έστειλαν.
Δημοσιογραφία όμως σημαίνει διασταύρωση της είδησης. Κάποιοι καλοί συνάδελφοι και φίλοι, «έσπρωξαν» στη δημοσιότητα το video με το πράγματι μεγάλο λάθος που έκανα στην ανάγνωση των εφημερίδων. Κανείς όμως από τους επαρκείς συναδέλφους που το δημοσίευσαν ή έκαναν απλά αναπαραγωγή, δεν μπήκε στον κόπο να δει – και να δημοσιεύσει – τη δημόσια συγνώμη που ζήτησα. Ίσως και για αυτό να φταίω και πάλι εγώ, γιατί …καθυστέρησα να ζητήσω συγνώμη.
Πιθανά – παρά την δημοσιογραφική εμπειρία και ιστορική γνώση που έχω – να έπεσα θύμα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει από όλες τις πλευρές (μέσα και έξω), εις βάρος της ΕΡΤ, έτσι ώστε ο καθένας από την πλευρά του να καταφέρει να κάνει το …παιχνίδι του. Από κανένα μετερίζι όμως δεν έχω συμμετοχή σε αυτό το παιχνίδι, το άσχημο παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη, εις βάρος της ΕΡΤ και των εργαζομένων της.
Αναρωτιέμαι όμως, πόσες ώρες πτήσεις στον τηλεοπτικό αέρα έχουν αυτοί που με μεγάλη ευκολία μπορούν να βγάλουν «άχρηστο» αυτόν που έχει στην 30αετή του επαγγελματική πορεία 100άδες ώρες τηλεοπτικών πτήσεων;
Για αυτούς τους συναδέλφους που είμαι «ανεπαρκής» ως δημοσιογράφος, προφανώς και είμαι, καθώς δεν έχω εργαστεί ΠΟΤΕ σε γραφείο τύπου υπουργού (όλων των κυβερνήσεων), ή στα γραφεία προπαγάνδας κομμάτων (όλων των κομμάτων).
Για αυτούς τους συναδέλφους που είμαι «άσχετος» ως δημοσιογράφος, προφανώς και είμαι, καθώς δεν έχω υπάρξει ΠΟΤΕ στο pay roll κανενός επιχειρηματία, εφοπλιστή ή οικονομικών συστημάτων του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Καλός ή κακός δημοσιογράφος, αυτός είμαι. Δεν έχω να κρύψω τίποτα και δεν φοβάμαι τα συναδελφικά μαχαιρώματα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.00 θα είμαι στην ΕΡΤ1.
Υ.Γ. Σε ότι αφορά την «ανεξάρτητη» και «αντικειμενική» δημοσιογραφία, θεωρώ ότι τουλάχιστον τα επίσημα – με ΑΦΜ – sites στα οποία με …φιλοξένησαν σε δημοσίευμά τους, θα αναρτήσουν την απάντησή μου σε συνδυασμό με το video που ανάρτησα.

 
***

Παρότι το περιεχόμενο της ανάρτησης του κυρίου Σαράντη δεν μας αφορά, ούτε τον «Ημεροδρόμο» που για λόγους δεοντολογίας την αναδημοσιεύει, ούτε εμένα, για λόγους και πάλι δεοντολογικούς σημειώνω ότι: Ούτε έγραψα, ούτε είπα πουθενά πως ό,τι έγινε ήταν σκόπιμο. Όπως έγραψα «φυσικά, λάθη γίνονται». Μόνο που, όπως επίσης έγραψα, κι επιμένω, αυτό ήταν από τα λάθη με τα οποία αναγκάζεσαι να κάνεις πλάκα. Κι αυτό έκανα. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα που είδα κι εγώ να γράφονται  – και τα «αναθεματιστικά» και τα υπερασπιστικά – τα θεωρώ, απλώς, άνευ νοήματος. Χαίρετε. 

Νίκος Μπογιόπουλος 

Σχετικά θέματα