Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Την άμεση απελευθέρωση της προέδρου της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης ζητά η ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ, με ανακοίνωσή της, συμπαρίσταται στην Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρόεδρο της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης (ΤΤΒ) και ζητά την άμεση απελευθέρωσή της

Η ΟΕΝΓΕ, με ανακοίνωσή της, συμπαρίσταται στην πρόεδρο της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης (Türk Tabipleri Birliği -ΤΤΒ) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί και ζητά την άμεση απελευθέρωσή της:  

«Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ συμπαρίσταται στη γιατρό Sebnem Korur Fincanci, καθηγήτρια ιατροδικαστικής και πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, που συνελήφθη και φυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες γιατί καταδίκασε και ζήτησε να γίνει έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων του τούρκικου στρατού στο Κουρδιστάν.

Η Sebnem Korur Fincanci έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες, διετέλεσε πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραμένει μέλος του ΔΣ.

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν ήδη η Διεθνής Ένωση Ιατρών για την πρόληψη πυρηνικού πολέμου, ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος και το Τουρκικό ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενώνουμε την φωνή μας με όλες τις ελεύθερες και δημοκρατικές φωνές και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση της γιατρού Sebnem Korur Fincanci». 

 

Η σύλληψη και φυλάκιση της Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί

 

Στις 18 Οκτώβρη η πρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης, σε σχόλιό της στο Medya Haber, εκτίμησε ότι οι δυο μαχητές του ΡΚΚ που απεικονίζονταν στο βίντεο να υποφέρουν, είχαν δεχτεί επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στις 20 Οκτώβρη ξεκίνησε έρευνα εναντίον της Φιντζαντζί, κατηγορώντας την για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και «δημόσια υποβάθμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των θεσμών του».

Η Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί δήλωσε ότι οι σπασμωδικές κινήσεις των ατόμων που φαίνονται στο βίντεο θα μπορούσαν να συμβούν με την επίδραση μιας χημικής ουσίας, η οποία χτυπάει το νευρικό σύστημα και ότι θα πρέπει να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών ουσιών.

Η πρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης δήλωσε σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία της Αγκυρας:

«Η έναρξη έρευνας εναντίον εκείνου που λέει ότι “πρέπει να γίνει έρευνα” δίνει την εντύπωση ότι αποκρύπτεται ένα έγκλημα. Ξέρουμε επίσης γιατί ξεκίνησε μια τέτοια έρευνα. Θέλουν να μην μιλήσει ξανά γιατρός για αυτά τα θέματα. Αυτή η έρευνα είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των ανθρώπων.

Ωστόσο, απέδειξα πολλές φορές ότι δεν θα σιωπήσω, επομένως δεν νομίζω ότι αυτή η έρευνα στοχεύει εμένα. Αυτή η έρευνα έχει σκοπό να εκφοβίσει ολόκληρη την κοινωνία».

Η επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου πρόσθεσε, «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει σε μια τέτοια κατάσταση είναι να ζητηθεί αποτελεσματική έρευνα. Θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει μια αποτελεσματική έρευνα και να αποδείξουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά αντί ξεκινούν έρευνα εναντίον μου».

Η Δρ Şebnem Korur Fincancı, πρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης (Türk Tabipleri Birliği -ΤΤΒ), τέθηκε υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη και οδηγήθηκε στην Άγκυρα την Τετάρτη 26 Οκτώβρη 2022 . Αφού πέρασε τη νύχτα σε αστυνομική κράτηση, την επομένη παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Άγκυρας με αίτημα τη σύλληψή της.

Μετά από τέσσερις ώρες διαδικασίας στο δικαστικό μέγαρο, η Φιντζαντζί προφυλακίστηκε για φερόμενη «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση». Μεταφέρθηκε στη Γυναικεία Κλειστή Φυλακή στην περιοχή Sincan, όπου βρίσκεται φυλακισμένη μέχρι σήμερα.

 

Ανακοίνωση της Τουρκικής Ιατρικής Ενωσης

 

Η Τουρκική Ιατρική Ενωση εξέδωσε ανακοίνωση την ίδια μέρα σχετικά με την κράτηση της προέδρου της, για τις δηλώσεις της σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό, με την οποία ζητά την άμεση απελευθέρωση της Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί:

«Ο Φιντζαντζί συνελήφθη σήμερα ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ούτε η κράτηση της Φιντζαντζί ούτε η έρευνα εναντίον της έχουν νομική βάση, γιατί τίποτα από όσα είπε η πρόεδρός μας δεν συνιστά έγκλημα. Η TTB ακούει προσεκτικά και αξιολογεί την κριτική σχετικά με την εν λόγω συζήτηση στο πλαίσιο της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Ωστόσο, η TTB δεν θα δεχτεί την παράνομη κακομεταχείριση της Φιντζαντζί ούτε το πολιτικό λιντσάρισμα το οποίο έχει υποστεί. Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία της επιστήμης, την ελευθερία έκφρασης των επιστημόνων και τη δημόσια υγεία, που κακοποιούνται από την αυταρχική κυβέρνηση, αγκαλιάζοντας την Δρ Şebnem Korur Fincancı και τη TTB. Η Δρ Şebnem Fincancı δεν είναι μόνη, είναι τιμή μας!»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις