Με το μήνυμα «τα κέρδη τους ή ζωές μας!» και με την υπόσχεση πως «Θα το φτάσουμε ως το τέρμα!» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης για το έγκλημα στα Τέμπη, η οποία έγινε στο αμφιθέατρο Γ’ της Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Τσακλίδης, πατέρας της αδικοχαμένης Αγάπης, ανέφερε: «Έκλεισαν δύο χρόνια από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έγινε στη χώρα μας, όπου απροσδόκητα και αδιανόητα χάσαμε 57 συνανθρώπους μας. 16 από τους νεκρούς μας ήταν φοιτητές και φοιτήτριες στο ΑΠΘ, στο ΠΑΜΑΚ και στο ΔΙΠΑΕ. Αρκετοί από τους 180 τραυματίες βαριά τραυματισμένοι.
Όπως διαπιστωμένα προκύπτει από τη δικογραφία, συστήματα ασφαλείας δεν υπήρχαν για να αποσοβήσουν το ανθρώπινο λάθος. Παρά τις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, πριν το δυστύχημα δεν λειτουργούσαν τα στοιχειώδη συστήματα ασφαλείας, ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια σε ανεκτέλεστες τελικά συμβάσεις, επί σειρά ετών. Ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ στη βάση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνακόλουθα ανταγωνισμοί μεταξύ των εταιρειών του σιδηροδρόμου και κατακερματισμός των έργων. Μειωμένο και μη επαρκώς εκπαιδευμένο το προσωπικό στον σιδηρόδρομο, στα όρια πάντα του κινδύνου. Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που εμπλέκονταν στη λειτουργία του σιδηρόδρομου. Και μετά το δυστύχημα έχουμε το ”μπάζωμα”, τις καθυστερήσεις και παραλείψεις στην ανακριτική διαδικασία, και βέβαια το απαράδεκτο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για την απαλλαγή των υπουργών μεταφορών. Μετά το δυστύχημα, λοιπόν, η συγκάλυψη (…)».
Αφού αναφέρθηκε στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση χωρίς ασφάλεια στο σιδηρόδρομο που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών και τη συντονισμένη προσπάθεια αυτό να συγκαλυφθεί, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος με τη συμμετοχή του στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, τις εκδηλώσεις και την απεργία στις 28/2 δήλωσε την αγανάκτησή και την οργή του. Δήλωσε “παρών”. Είναι εξαιρετικό παρήγορο το γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιήθηκε. Και αυτό έχει αποτέλεσμα, πιέζει αλλιώς τη κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει ο κόσμος (…) Η διαρκής αγωνιστική συμμετοχή του πρέπει να βοηθήσει και να οδηγήσει στη δικαίωση του αγώνα μας, να μην έχουμε άλλα Τέμπη, στις μεταφορές, τις υποδομές στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, όπου και εκεί θρηνούμε 1 νεκρό κάθε τρεις μέρες, και γενικότερα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, να ανατραπεί η πολιτική που θέλει το κόστος πάνω από τη ζωή».
Στη συνέχεια, παρέμβαση έγινε από τον Γιάννη Αναστασίου, εκ μέρους των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν θα σταματήσουμε αν δεν πάρουμε πίσω τον σιδηρόδρομο που μας ανήκει! Γιατί απλά να κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος δεν είναι η λύση, εφόσον έχουν οι επιχειρηματίες και όλα τα αστικά κόμματα τα ¨γκέμια¨ της εξουσίας που θυσιάζουν τα πάντα για τα κέρδη, όπως στην υγεία, την παιδεία.
Γιατί ξέρουμε πολύ καλά οι εργαζόμενοι στα Τρένα, πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο σιδηρόδρομος να καλύπτει τις ανάγκες του λαού να είναι φθηνός, ποιοτικός και ασφαλής.
Γιατί τη γραμμή που ξηλώθηκε στην Ειδομένη που κυκλοφορούν εμπορεύματα των μεγάλων πολυεθνικών, την φτιάξανε σε χρόνο ρεκόρ!
Γιατί για τους επιχειρηματίες, τα αστικά κόμματα και το ΝΑΤΟ το καλύτερο τρένο είναι αυτό που φέρνει τα περισσότερα κέρδη. Για αυτό και στην Αλεξανδρούπολη για έναν μήνα κλείνουν όλα τα δρομολόγια για το λαό, για να πηγαινοέρχονται ”τρένα θανάτου” του ΝΑΤΟ, όπως έχουν αποδείξει και τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία!
Δεν θα τους αφήσουμε να βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας, ο λαός μίλησε! Παλεύουμε για μια κοινωνία που δε θα κάνουν κουμάντο αυτοί στις ζωές μας, για μια κοινωνία που ο λαός θα αποφασίζει για τη ζωή του! Είμαστε αποφασισμένοι, οργανώνουμε την απεργία μας στις 9 Απρίλη μέσα από τα σωματεία μας – τους συλλογικούς φορείς του κινήματος.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
– Πλήρη στελέχωση του σιδηροδρόμου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
– Εφαρμογή σύγχρονων μέτρων ασφάλειας παντού!
– Να μπει τέλος στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, της μεταφοράς, της ενέργειας, του νερού, των αναγκών μας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις φοιτητών. Η Καλλιόπη Παναγιώτου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού ΑΠΘ τόνισε: «Ο αγώνας μας έχει δύναμη και συνέχεια (…) Μπορούμε να βγούμε νικητές βάζοντας τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις με πανελλαδικά οργανωμένο και ενιαίο φοιτητικό κίνημα με διεκδικήσεις και στόχους που βάζουν τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους και σε συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία.
(…) Δεν δίνουμε σε κανέναν συγχωροχάρτι! Τη δικαίωση που θέλουμε θα την επιβάλλουμε εμείς! Γιατί οι διεκδικήσεις μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν βαλβίδες εκτόνωσης για ανώδυνες για το σύστημα λύσεις! Δεν πέφτει ο αγώνας μας σε παγίδες εναλλαγής κυβερνήσεων που θα συνεχίζουν τον ίδιο έργο. Δίνουμε υπόσχεση πως δεν πρόκειται να βάλουμε σιωπητήριο στις διεκδικήσεις μας. Τους έχουμε πάρει χαμπάρι και ο αγώνας μας δεν πρόκειται να συκοφαντηθεί. Ο αγώνας που επιλέγει τη ζωή να εδραιώσει την δυσπιστία στο αστικό τους κράτος, των επιχειρηματικών ομίλων! Αυτό το κράτος που δουλεύει μόνο για αυτούς ρολόι, θα το καταπνίξει το λαϊκό ποτάμι της οργής!».
Αντίστοιχα, ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής του ΑΠΘ ανέφερε: «Μετά την συγκλονιστική απεργία στις 28 Φλεβάρη, όλοι μας πήραμε μια ανάσα, είμαστε πιο σίγουροι για τη δύναμη μας, πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναπτύξαμε και θα αναπτύσσουμε πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα με σκοπό να δώσουμε συνέχεια στο ποτάμι της λαϊκής οργής. Με συζητήσεις και συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, καλλιτεχνικές δράσεις στις σχολές μας όπως τοιχογραφίες, με εκδηλώσεις όπως αυτήν που διοργανώνουμε σήμερα από κοινού με τους συγγενείς των θυμάτων και τους συναδέλφους μας τους εργαζόμενους, με τη συναυλία της Πέμπτης που διοργανώνουμε από κοινού φοιτητικοί σύλλογοι με τα εργατικά σωματεία, με γνωστούς καλλιτέχνες και φοιτητικά συγκροτήματα, όπου θα τραγουδήσουμε για όσους λείπουν, για να δώσουμε πνοή σε όσους ασφυκτιούν από αυτή τη πολιτική. Στις 9 του Απρίλη, θα βρισκόμαστε και εμείς στον δρόμο για μια ακόμα φορά, πλάι στους εργαζόμενους που θα απεργούν, για να ριχτεί άπλετο φως στο έγκλημα, για να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται ο ένοχος, να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μην ξαναθρηνήσουμε νέα Τέμπη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε αυτή τη μάχη ως το τέρμα, μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική που γεννά εγκλήματα. Και θα το καταφέρουμε!».
Επόμενο αγωνιστικό κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων είναι στην συναυλία που διοργανώνουν μαζί με τα εργατικά σωματεία την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αγ.Σοφίας. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι «Koza Mostra», Βάσω Βασιλειάδου, «Urban Pulse», «Lap», Γιώργος Αετόπουλος, Γιάννης Μήτσης, Δημήτρης Αλιστρατινός και φοιτητικά συγκροτήματα.
Από 902.gr