Σε παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στα γραφεία της διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, στο Παλαί Ντε Σπορ, προχώρησαν σήμερα το πρωί γυμναστές, προπονητές και γονείς με αφορμή το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στο Εθνικό Κολυμβητήριο λόγω προβλημάτων στην αδειοδότηση, καθώς δεν διέθετε οικοδομική άδεια (!) αποκαλύπτοντας για ακόμη μια φορά τη πολιτική του «πάμε κι όπου βγει» σε συνδυασμό με τη διαχρονική υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι γονέων, γυμναστών – προπονητών και εργαζομένων συναντήθηκαν με την πρόεδρο των ΕΑΚ Δήμητρα Γιάννιου, όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το πότε θα ανοίξει το Εθνικό Κολυμβητήριο και να της θέσουν τα αιτήματα τους για αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου.
Από τη συνάντηση με την κ. Γιάννιου αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του εθνικού κολυμβητηρίου. Μάλιστα, όπως προκλητικά δήλωσε η πρόεδρος των ΕΑΚ προς τους διαμαρτυρόμενους «…για να αποκτήσει το κολυμβητήριο οικοδομική άδεια πιο γρήγορα, δώσαμε τις διαδικασίες σε ιδιώτη…». Ενώ στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε πως με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν για να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες άδειες «…δεν είναι απαραίτητη η στατική επάρκεια, αλλά εμείς θα ζητήσουμε μελέτη γιατί μαζεύεται κόσμος…». Δηλαδή κανένας νόμος και κανονισμός δεν προβλέπει στην ουσία της διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας αθλητών, γονιών, προπονητών κτλ που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια «καλή διοίκηση» που θα κάνει τη μελέτη…
Ο Γιάννης Καραμπίνος, γονέας που το παιδί του πήγαινε στο Εθνικό Κολυμβητήριο από το 2019, ανέφερε πως τα προβλήματα υποδομών που είχε το εθνικό κολυμβητήριο ήταν ουκ ολίγα, με τους γονείς να είναι έτσι και αλλιώς αγανακτισμένοι. Ξαφνικά, όπως είπε, ενημερώθηκαν ότι έκλεισε, με άγνωστο τον χρόνο για το πότε θα ανοίξει ξανά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το ξαφνικό λουκέτο ήταν προκλητικό για τους γονείς λέγοντας πως τώρα τα παιδιά συνωστίζονται στις πισίνες του Ποσειδωνίου και της Νεάπολης με ό ,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους αλλά και τη γενικότερη επιβάρυνση των εργαζομένων. «Οι γονείς, οι ομάδες, οι προπονητές έχουμε ως στόχο και να αναβαθμιστεί ο κολυμβητικός αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη που είναι στα τάρταρα και να διεκδικήσουμε καλύτερες υποδομές που το έχουμε ανάγκη και είναι και δικαίωμα» τόνισε ο ίδιος.
Ο Ηρακλής Σακαλής, προπονητής καταδύσεων στην αθλητική Ακαδημία «Αστέρια», επισήμανε πως το άθλημα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της κατάδυσης καθώς το εθνικό κολυμβητήριο ήταν το μοναδικό καταδυτήριο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως λέει, τώρα οι αθλητές αναγκάζονται να μετακινούνται το Σαββατοκύριακο μέχρι τον Βόλο για να κάνουν προπόνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Αλλά και εκεί, κατά τον ίδιο, διεξάγονται αγώνες, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος και χρόνος.
Επισημαίνει ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει κανένας προπονητικός σχεδιασμός για πάνω από 40 αθλητές. Σημείωσε δε πως αν το πρόβλημα συνεχιστεί κάποιοι θα αναγκαστούν να αφήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, εργαζόμενος στα ΕΑΚΘ και πρόεδρος Σωματείου στις Εθνικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις, αφού ανέφερε με παραδείγματα τα μεγάλα ζητήματα με ελλείψεις προσωπικού, μέτρων συντήρησης κ.ά. σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Οι εργαζόμενοι ήμασταν οι τελευταίοι που έχουμε ενημερωθεί… συμπαραστεκόμαστε στους προπονητές, γιατί πραγματικά πολλά παιδιά θα μείνουν άνεργα! Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό… και μην μένουμε μόνο στην αδειοδότηση, είναι η επικινδυνότητα του χώρου το βασικό!»
Τέλος, η Χριστίνα Αγγέλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Γυμναστών – Προπονητών Ν. Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές και να γίνει ένα αθλητικό κέντρο σύγχρονο και ασφαλές.
«Διεκδικούμε: κανένας αθλητής να μη χάσει το δικαίωμα στην άθληση, κανένας προπονητής ή εργαζόμενος να μην κινδυνέψει με απόλυση ή αναστολή συνεργασίας με το οποιοδήποτε σωματείο, Άμεση – γενναία χρηματοδότηση όλων των ΕΑΚ (Κολυμβητήρια – Στάδια – Γυμναστήρια) με βάση τις ανάγκες τους για συντήρηση, πρόσληψη προσωπικού συντήρησης και καθαριότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων, των προπονητών και των αθλητών. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη!»
Στο πλευρό των γυμναστών βρέθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος δήλωσε πως: «… Δημιουργούνται παντού προϋποθέσεις για “Τέμπη” (…) έχουν ρημαχτεί τα πάντα γιατί δεν υπάρχει πρόνοια για τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών! Λέμε στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, καμία ανοχή στο δεν “υπάρχουν κονδύλια”, εκατομμύρια διαδήλωσαν για αυτόν τον λόγο – για να λαμβάνεται υπόψη η υγεία και ασφάλεια (…) Θα είμαστε στο πλευρό όλων των εμπλεκόμενων, των αναγκών των αθλητών οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν όλο αυτό το διάστημα και των εργαζομένων χωρίς να θιγούν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα».
Στη παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκε και ο Βασίλης Τομπουλίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».