Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστική διαδήλωση στον ΟΣΕ για το έγκλημα στα Τέμπη – «Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη ευθυνών»

Νέα συγκλονιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων, αυτή τη φορά με σημείο συγκέντρωσης τον ΟΣΕ. Χιλιάδες..

Νέα συγκλονιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων, αυτή τη φορά με σημείο συγκέντρωσης τον ΟΣΕ.

Χιλιάδες λαού -όπως έκαναν και το πρωί- βροντοφώναξαν την απαίτησή τους «το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί».

Η συγκέντρωση έγινε σε βαρύ κλίμα, με πολλούς συγγενείς και φίλους των θυμάτων, αλλά και επιζήσαντες από το τρένο, να δίνουν το «παρών». Μια συγκέντρωση που όμως έστειλε και το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης, από το λαό που δεν σκύβει το κεφάλι, παίρνει την ευθύνη και το χρέος να συνεχίσει να παλεύει.

«Να μην το ξεχάσουμε ποτέ»…

 
Πηγή: Eurokinissi

Όλοι μαζί κατήγγειλαν ότι «οι ράγες της ανάπτυξης βάφονται με αίμα». Και διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατρέψουν τον οδοστρωτήρα που θυσιάζει τις ζωές τους για τα κέρδη των λίγων.

Με τα πανό και τα πλακάτ εξέφρασαν την απαίτησή τους να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωναν ότι οι νεκροί τους ζητούν δικαίωση. «Τάσος – Ζωντανός στις μνήμες όλων μας», «δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη ευθυνών», «δικαιοσύνη τώρα».

Συγκλονιστική η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε η Εύη Τσάπαρη, επιζήσασα από το τρένο: «Εκείνο το βράδυ δυστυχώς ήμουν μέσα στο τρένο. Είναι κάτι που δεν θα βγει ποτέ από το μυαλό μου. Δεν θα βγουν ποτέ οι εικόνες των ανθρώπων να ουρλιάζουνε, να ζητάνε βοήθεια, εμείς να είμαστε μέσα στα αίματα, να βλέπουμε φωτιές και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε και πως να σωθούμε.

Αυτό που ζητώ είναι να μην το θυμηθούμε μόνο σήμερα που κλείνει ο ένας χρόνος, αλλά να μην το ξεχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν όλοι. Ολοι, όσοι φταίνε από τον πιο χαμηλά ιστάμενο μέχρι τον πιο υψηλά ιστάμενο. Να τιμωρηθούν γιατί αυτό που πάει να γίνει είναι μια αηδιαστική συγκάλυψη για να μη βρούμε ποτέ το δίκιο μας, ούτε εμείς που ακόμα βλέπουμε εφιάλτες, που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, που φοβόμαστε ότι θα πεθάνουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή και αυτοί, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι των παιδιών, των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα γιατί απλά το κράτος δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του. Στηρίξτε μας γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα. Απλά έτυχε σ’ εμάς. Αυτό ζητάμε. Να μην το ξεχάσουμε ποτέ».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Βαριδάκης, από την Επιτροπή Αγώνα της Hellenic Train. «Πέρσι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από το ανθρώπινο λάθος, να δείξουν το δέντρο για να χαθεί το δάσος. Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που για χάρη των κερδών λίγων θυσίασαν τις ζωές 57 δικών μας ανθρώπων. Δεν τους πέρασε.

Φέτος, χωρίς καμία ντροπή, έκλεισαν άρον – άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, έβαλαν όλα τα σκυλιά τους στη μάχη για την παρεμπόδιση της σημερινής απεργίας. Ούτε φέτος όμως δεν τα κατάφεραν. Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη έπεσε στο κενό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Μπορεί σήμερα συναδέλφισες και συνάδελφοι να θρηνούμε, αλλά δε μοιρολατρούμε, τη θλίψη μας τη μετατρέπουμε σε δύναμη για αγώνα γιατί το ποτήρι ξεχείλισε!

Ένα χρόνο μετά, τα ίδια αίτια στο σιδηρόδρομο που προκάλεσαν το έγκλημα στα Τέμπη παραμένουν. Ένα χρόνο μετά, μετράμε 178 δολοφονημένους συναδέλφους μας σε εργασιακούς χώρους γιατί τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν. Μετράμε νεκρούς από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, γιατί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κοστίζουν.

Είμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με την μεγάλη ακρίβεια, τους φόρους και τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς. Ε δεν θα τους περάσει! θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!

(…) Σήμερα αποδείξαμε ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, όταν έχει απέναντι της για αντιπολίτευση τον οργανωμένο λαό στους δρόμους!

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο δυνατός ο όρκος που δώσαμε στους νεκρούς μας αλλά και στους ζωντανούς, πως ο κόσμος να έρθει ανάποδα, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, δε θα συγκαλυφθεί, με τον αγώνα μας θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!».

Τέλος κατήγγειλε το βρώμικο ρόλο του κράτους που επέλεξε να χτυπήσει τις απεργιακές συγκεντρώσεις. «Το ίδιο εχθρικό κράτος που δεν μπορούσε να ελέγξει δύο τρένα που πήγαιναν στις ίδιες ράγες, φάνηκε ικανότατο στην καταστολή σήμερα. Χθες μέσα σε μια νύχτα έβγαλαν παράνομη την απεργία στα αεροδρόμια γιατί θίχτηκαν οι αεροπορικές εταιρίες. Σήμερα εξαπέλυσαν απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους», είπε.

Αμέσως μετά τις ομιλίες από τα ηχεία απλώθηκε στο χώρο η φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλλει το ποίημά του «ο λαός». Και ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των 57 νεκρών. Ταυτόχρονα σε όλες τις κολώνες του σιδηροδρομικού σταθμού κολλήθηκαν χαρτάκια που έγραφαν «όταν φτάσεις» για κάθε έναν από τους 57.

 

Όταν ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των ονομάτων ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα όπως «οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα ποτέ δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα». Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι φοιτητές έγραψαν με σπρέι στην είσοδο του ΟΣΕ «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί – ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην κεφαλή μπήκαν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας.

 
 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου εκείνη την ώρα, πραγματοποιούσε δρώμενο, το Σωματείο Καθηγητών Χορού, για την μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας καταγγέλθηκε η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας.

Μαχητική κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στις Σέρρες με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου Μηχανικών ΔΙΠΑΕ Σερρών και του Συντονιστικό των μαθητών.Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις