Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Μαχητική συγκέντρωση και πορεία μαθητών, φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις σε όλα τα..

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις σε όλα τα οξυμένα προβλήματα στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με την μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη.

Το αγωνιστικό ραντεβού μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών είχε οριστεί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί ήρθαν συγκροτημένα, με πορεία, οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ που νωρίτερα είχαν προσυγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Με σύνθημα «Φοιτητές μαθητές ενωμένοι νικητές», αλλά και φωνάζοντας «η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «Κούλη – Κεραμέως ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά», «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σε μια σειρά σχολεία όπως τα κενά στην παράλληλη στήριξη, τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών από το Ειδικό σχολείο στα Πεύκα, την απουσία ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές στο Κορδελιό και στο Δήμο Θέρμης, το οξυμένο ζήτημα της σχολικής στέγης (υπόγειες αίθουσες, κ.λπ.), αλλά και το θέμα με τα πολλαπλά περιστατικά βίας μέσα και έξω από τα σχολεία. Επίσης είπε ότι τα σχολικά γεύματα μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει στο Δήμο Ωραιοκάστρου και στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια όλο και μεγαλώνει. «Η αγωνία των γονιών για το πως θα τα φέρουν βόλτα το χειμώνα πολλαπλασιάζεται σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και το φόβο για το αν θα έχουμε ζεστά σχολεία την περίοδο του χειμώνα», είπε και κάλεσε το Υπουργείο και την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα. «Να μην συνεχίζουν το αφήγημα ότι όλα κυλούν κανονικά. Τίποτα δεν κυλά κανονικά».

Η Φανή Χριστάνη, πρόεδρος του 15μελους του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να μην δίνει φράγκο για τις ανάγκες των μαθητών στη μόρφωση, για να χτίσει καινούργιες εγκαταστάσεις, για να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό, για να βάλει σε όλα τα σχολεία ενισχυτική διδασκαλία». Σημείωσε ότι «γι’ αυτό είναι σημαντικό να παλέψουμε ενωμένα για να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στην Γ’ Λυκείου, να καταργηθεί και στην Α’ και στη Β’ Λυκείου, όπως και η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Για δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, για όλα τα μαθήματα για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη. Μείωση των τιμών στα κυλικεία και δωρεάν γεύμα ή σνακ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, κανένα κενό σε καθηγητές, αναβάθμιση βιβλία και καθηγητές τώρα στα ΕΠΑΛ και στα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας. Κανένα παιδί να μην χάσει εκδρομή για οικονομικούς λόγους – στήριξη από το Υπουργείο».

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού του ΑΠΘ, περιέγραψε συνοπτικά την κατάσταση στα πανεπιστήμια. «Είδαμε φοιτητή να πέφτει από το παράθυρό λόγω συνωστισμού στην αίθουσα, είδαμε εργαστήρια και μαθήματα να ακυρώνονται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού και υποδομών, η φοιτητική μέριμνα υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Αυτή η κατάσταση έχει αιτία, την πολιτική που έχει διαμορφώσει το σημερινό πανεπιστήμιο επιχείρηση και αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας σαν κόστος και τους φοιτητές σαν πελάτες», είπε. Πρόσθεσε ότι «μπροστά στη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας εντείνουν την καταστολή για να μας φιμώσουν να θωρακίσουν το πανεπιστήμιο επιχείρηση από τους αγώνες μας. Αυτό το ρόλο έρχεται να παίξει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Να προστατέψει την πραγματική ανομία, όπως η διαπλοκή με εταιρίες και εργολάβους, τα πάρτι εκατομμυρίων στους ΕΛΚΕ, την εξίσωση των πτυχίων με τριετή κολέγια». 

Η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ, αναφέρθηκε στα τεράστια κενά που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σχολεία, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθήματος. «Οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν αργά, ιδιαίτερα στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ που ισχύει η Τράπεζα Θεμάτων, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν θαύματα, να τρέξουν δηλαδή την ύλη όπως – όπως σε βάρος των μαθησιακών δικαιωμάτων των μαθητών. Απαιτούμε τώρα να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις, να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθεί η ΕΒΑ, αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία», σημείωσε. 

Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως στο ΓΕΛ Κουφαλίων λείπουν 53 ώρες φιλολόγου, 16 πληροφορικής, 8 ώρες Γερμανικών, 5 ώρες γυμναστικής. Στο Γυμνάσιο Κουφαλίων, λείπουν 12 ώρες καλλιτεχνικών. Στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων λείπουν 24 ώρες φιλολόγου, 20 ώρες χημικού, 14 ώρες μηχανολόγου. Στο ΓΕΛ Χαλάστρας, λείπουν 10 ώρες Φυσικής, 5 ώρες μαθηματικών, 4 ώρες Γαλλικών, 5 ώρες Γερμανικών. Στο ΕΠΑΛ Χαλάστρας, λείπουν 23 ώρες Χημεία, Φυσική, Βιολογία, 4 ώρες Πολιτική Παιδεία, 1 ώρα Μαθηματικά, 10 ώρες γυμναστική, 5 ώρες φιλολογικά, κ.α. 

Στο ΓΕΛ Σίνδου λείπουν 10 ώρες μαθηματικά. Στο Γυμνάσιο Σίνδου 21 ώρες φυσική και 8 ώρες γυμναστική. Στο ΕΠΑΛ Σίνδου λείπουν 23 ώρες φυσικής, 10 ώρες πληροφορικής, 5 ώρες οικονομολόγου. Στο ΓΕΛ Αξιού (Κυμίνων) λείπουν 35 ώρες φιλολόγου, 13 ώρες μαθηματικών, 6 ώρες γερμανικά. Κενά υπάρχουν επίσης σε σχολεία στα Κύμινα, τον Αγιο Αθανάσιο, τη Χαλκηδόνα, το Άδενδρο, το Καλοχώρι, κ.α. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις