Πολιτική Πολιτισμός

Θα λογοκρίνει τα θεατρικά έργα!

της Ανθής Παζιάνου (από stonisi.gr) – Επιτροπή Προληπτικής Λογοκρισίας με… ένα μέλος (!), τον εαυτό του φαίνεται να συστήνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης.
 
Επιτροπή Προληπτικής Λογοκρισίας με… ένα μέλος (!), τον εαυτό του φαίνεται να συστήνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης! Τι κατήγγειλε από την Οικονομική Επιτροπή η Εριφύλη Χιωτέλλη για τον κανονισμό Θεάτρου και Κάστρου Μυτιλήνης.
 
Δεν θα επιτρέψει, λέει, ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και στη βάση του κανονισμού του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης που εισηγήθηκε, να ανεβαίνει θεατρική παράσταση -για παράδειγμα- με ομοφυλόφιλους επί σκηνής! Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κ. Χιωτέλλη στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Π. Τσακύρης ανέφερε «Δηλαδή αν παρουσιάζονται δύο ομοφυλόφιλοι, πάνω στη σκηνή, εμείς θα το επιτρέψουμε αυτό;». Και αυτό ήταν το «παράδειγμά του» για τις θεατρικές παραστάσεις που θα λογοκρίνει για να μην ανεβούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης επειδή προσβάλλουν τα χρηστά ήθη! 

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Χιωτέλλη, η απόφαση κατά πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής θα έχει ισχύ όχι μόνο για το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, αλλά και για το Κάστρο!

Ποιος Αριστοφάνης… Ποια αρχαία Ελλάδα και τι μας κληρονόμησε το αρχαίο θέατρο; Μάλλον δεν αφορά το «Τμήμα Πολιτισμού» και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού το θέμα. Η απάντηση του κ. Τσακύρη είναι τα «χρηστά ήθη» και συγκεκριμένα τα δικά του «χρηστά ήθη», γιατί αφενός αγνοεί ότι έχει ψηφιστεί ακόμα και νόμος για τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών, και αφετέρου σημαντικές θεατρικές παραστάσεις σε όλη την ιστορία του θεάτρου. Ακόμα και αυτές τις μικρές, που έγιναν μεγάλες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και έχουν αφήσει ιστορία, όπως το «Bent» από τους «Άστεγους» όπου το έργο αναδείκνυε τη δίωξη ομοφυλόφιλων ανδρών (σ.σ. επί σκηνής!) και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έργο, του Martin Sherman (1976), το οποίο κέρδισε υποψηφιότητες για βραβείο Pulitzer και για βραβείο Tony και ανέβηκε στο Θέατρο της Μυτιλήνης το 2016 συγκινώντας άπαντες.

 2016. Bent. Άστεγοι. Δύο ομοφυλόφιλοι επί σκηνής Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, παράσταση που το 2019 βάσει νέου… κανονισμού θα απαγορεύονταν από την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης!

Ειδικότερα:

Την «εμπειρία» της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης, με τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δημοτική Αρχή μοιράστηκε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm, η Εριφύλη Χιωτέλλη, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη».

Σχολιάζοντας τον σάλο που προκλήθηκε από την αρχική άρνηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη να παραχωρήσει τα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης στην Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου, απόφαση που υπό το βάρος της πίεσης και του ρεπορτάζ του «Ν» απέσυρε- και εν τέλει η εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Κυριακή στις 11 το πρωί, η κ. Χιωτέλλη έριξε ακόμα μία… «βόμβα» προερχόμενη από τα χείλη του αντιδημάρχου.

«Ο κ. Τσακύρης ξαναχτύπησε» είπε χαρακτηριστικά η Ε. Χιωτέλλη.

Χτες, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. «Εγώ διάβασα κάτι που με παραξένεψε», τόνισε η κ. Χιωτέλλη. Ότι «η παραχώρηση- εκμίσθωση του Δημοτικού Θεάτρου ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του Τμήματος Πολιτισμού (αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού) και σε κάθε περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα να μην παραχωρεί ή εκμισθώνει σε φυσικά πρόσωπα, όταν το αντικείμενο της εκδήλωσης προσβάλλει τα χρηστά ήθη».

«Εγώ επειδή δεν ήξερα τι είναι τα χρηστά ήθη, ρώτησα. Τι είναι τα χρηστά ήθη και ποιος θα κρίνει αν η μητέρα που θηλάζει ποιεί χρηστά ήθη; Ποιος θα κρίνει αν μια θεατρική παράσταση προσβάλλει τα χρηστά ήθη; Και μου απάντησε ο κ. Τσακύρης, ο αντιδήμαρχος, “εγώ”». Ο κ. Τσακύρης επικαλέστηκε τον νόμο ότι κάνει λόγο για χρηστά ήθη. Η κ. Χιωτέλλη ζήτησε ένα παράδειγμα. Για να απαντήσει ο κ. Τσακύρης «Δηλαδή αν παρουσιάζονται δύο ομοφυλόφιλοι, πάνω στη σκηνή, εμείς θα το επιτρέψουμε αυτό;» Με την κ. Χιωτέλλη να μένει κάγκελο! Μάλιστα ανέφερε ότι στο Θέατρο αυτά γίνονται χρόνια, ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών. Όλη η συνέντευξη της Εριφύλης Χιωτέλλη εδώ .

(Επισκέψεις: 651 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend