Διεθνή

Τερέζα Μέι: «Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου»

«Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο», πρόσθεσε η Μέι, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια.

H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες «κόκκινες γραμμές», αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά τη χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ. «Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από τη δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν εμφανίζεται ξεκάθαρη για το τι θα συμβεί μετά ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έπειτα από τη συντριπτική ήττα που υπέστη χθες στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. «(Η Μέι) δεν δείχνει να έχει η ίδια μια σαφή ιδέα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και …δεν μου φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει ή να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να υπάρξει χώρος για νέες ιδέες», είπε η Στέρτζον, συνοψίζοντας το περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο γυναικών χθες το βράδυ. «Αυτήν τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του Άρθρου 50», είπε η ίδια στο BBC Λονδίνου.

Περισσότερο χρόνο στη Βρετανία ζητά το Βερολίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει το πώς θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και το λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο ραδιόφωνο του BBC. «Προσωπικά, αυτό θα το θεωρούσα λογικό αίτημα».

«Η Ευρώπη δεν θα κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές της», διαμηνύει το Παρίσι. Θα ήταν λάθος η Βρετανία να θεωρήσει ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν στάση για το Brexit και θα κάνουν υποχωρήσεις που θα πλήξουν θεμελιώδεις αρχές όπως η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, προειδοποιεί «πηγή» της γαλλικής προεδρίας: «Εάν κυκλοφορεί η ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε αυστηρή, αλλά σήμερα είναι αποδυναμωμένη και ανήσυχη σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές, λοιπόν δεν είναι έτσι», δήλωσε ο αξιωματούχος των προεδρικών υπηρεσιών του Εμανουέλ Μακρόν. «Κανείς δεν το πιστεύει και δεν νομίζω ότι η Τερέζα Μέι το πιστεύει», πρόσθεσε.

Οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας για την παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που ρυθμίζει τα της αποχώρησης ενός κράτους-μέλους, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο, μία στρατηγική, που θα συνάδουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εγκριθούν από την ευρωπαϊκή πλευρά, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα, η Γαλλία θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ανήγγειλε ο ίδιος αξιωματούχος, την ώρα που ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συγκαλεί αύριο το πρωί τους αρμόδιους υπουργούς για την εξέταση των προετοιμασιών και την επιτάχυνσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

(Επισκέψεις: 171 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend